Ο Σταύρος Εμμανουηλίδης βρέθηκε χθες στο Ναυτικό Μουσείο του δήμου Καβάλας. είναι γνωστός για τη διαρκή εθελοντική του δραστηριότητα. Χθες συνάντησε τον Αλέκο Ελευθερίου και το Χρήστο Τζανάκο, εκπροσώπους του Συλλόγου Φίλων Ναυτικού Μουσείου, στους οποίους παρέδωσε αντίγραφα των νέων λευκωμάτων. Στις σελίδες τους καταγράφεται η δράση του Σταύρου Εμμανουηλίδη που συνεχίζεται όλο το χρόνο.
Μακάρι να υπάρξουν κι άλλοι συνεχιστές του έργο του, δήλωσε για τον κ. Εμμανουηλίδη ο Χρήστος Τζανάκος και τον χαρακτήρισε φωτεινό παράδειγμα για όλους τους συμπολίτες του. Ο Αλέκος Ελευθερίου του έδωσε συγχαρητήρια. Πιστεύω, δήλωσε, ότι είναι ο μοναδικός εθελοντής οικολόγος της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη επίσκεψη, ρωτήσαμε τον κ. Τζανάκο για την επίλυση του γνωστού προβλήματος μόνιμης στέγασης του Ναυτικού Μουσείου. Δέκα και πλέον χρόνια προσπαθεί ο κ. Τζανάκος για την εξασφάλιση της στέγης του Ναυτικού Μουσείου, κάτι που στάθηκε εφικτό ούτε καν κατά το πρόσφατο διάστημα, όταν δηλαδή ανέλαβε την αρμοδιότητα ο δήμος Καβάλας.
Είναι φανερό ότι ο κ. Τζανάκος ζητά περισσότερα από τη διοίκηση του δήμου, επιθυμώντας από τη δήμαρχο και τους συνεργάτες της να ασχοληθούν εκτενέστερα με το θέμα. Θυμίζει ότι τον Μάη του 2018 θα φιλοξενηθεί στην Καβάλα το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων. Δε θέλει λοιπόν το τοπικό Ναυτικό Μουσείο εκείνη την περίοδο να μη διαθέτει ακόμη μόνιμη στέγη. Το προηγούμενο συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί προ δύο ετών στο Γαλαξίδι. Ο στόχος όμως είναι δύσκολο να επιτευχθεί, μέχρι τον Μάη δηλαδή να εξασφαλισθεί μια οριστική στέγη για το Ναυτικό Μουσείο του δήμου.
Η δήμαρχος, μας είπε ο κ. Τζανάκος, πρέπει να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι. Να πάρει το θέμα ζεστά και να πιέσει τους πάντες. Αν χρειαστεί να πιέσει ακόμη και τον υπουργό κ. Κουρουμπλή. Ο κ. Τζανάκος σημειώνει μία ακόμη προϋπόθεση που πρέπει να ικανοποιηθεί, δηλαδή να υπάρξει συνεννόηση του δήμου και με τον Οργανισμό Λιμένα. Ο Χρήστος Τζανάκος έφτασε στο σημείο να μην ενδιαφέρεται για το ποια θα είναι η μόνιμη στέγη. Ας βρεθεί κάποια μόνιμη στέγη, τονίζει, προκειμένου να τοποθετηθούν όλα τα εκθέματα κ ας είναι οποιοσδήποτε χώρος φανεί πιο βολικός.
Μέχρι στιγμής διατυπώθηκαν πολλές προτάσεις χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση, οι οποίες αφορούν σε κτήριο του δήμου κοντά στο καρνάγιο, αλλά και μέρος της τελωνειακής αποθήκης. Το τελευταίο σενάριο εμπλέκει στο εγχείρημα τον ΟΛΚ και την κυβέρνηση. Πρόσφατα, η Αναστασία Ιωσηφίδου επανέφερε την ιδέα του κτηρίου πρώην «Νεφέλες» στη Ραψάνη.