Πριν από λίγες ημέρες η Γενική Γραμματεία Υποδομών- Γενική Γραμματεία Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε το αίτημα χορήγησης νέας παράτασης στο υπό μελέτη έργο αντιπλημμυρικής προστασίας των Τεναγών των Φιλίππων.
Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι «Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής Τεναγών – Φιλίππων Ν. Καβάλας – Δράμας – Σερρών». Ειδικότερα εγκρίθηκε το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση της σύμβασης εκπόνησης της μελέτης. Δίδεται παράταση ως τον Μάη του 2024.
Φυσικά και δεν είναι η πρώτη. Πιθανόν ούτε η τελευταία. Η αρχική σύμβαση με την κοινοπραξία των μελετητικών γραφείων που ανέλαβαν το έργο υπογράφηκε τον Σεπτέμβρη του 2019. Οι μελετητές όφειλαν να παραδώσουν τη μελέτη σε 24 μήνες.
Δυστυχώς τα πράγματα έλαβαν άλλη τροπή… Πάντως και το υπό μελέτη έργο πολλές φορές έχει σχολιαστεί αρνητικά. Υπό την έννοια ότι προετοιμάζεται μελετητική πρόταση κατασκευής σήραγγας που τα επιπλέον νερά των Τεναγών, όποτε χρειάζεται, θα διοχετεύονται στον κόλπο της Καβάλας.
Η μελέτη εκπονείται από 10 εταιρίες. Οι οποίες δημιούργησαν κοινοπραξία. Και στους τρεις Νομούς (Καβάλας- Σερρών- Δράμας) υπάρχει ήδη αντίδραση για αυτό που η μελέτη θα προτείνει. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί.
Αντιγράφουμε κείμενο προ μηνών του Θανάση Πολυμένη, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πρωινός Τύπος της Δράμας:
«Πρόκειται για ένα έργο με πραγματικά φαραωνικές διαστάσεις. Ουσιαστικά, στόχος του έργου είναι να προστατεύσει τις καλλιέργειες της περιοχής από τις συχνές πλημμύρες στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων, τα οποία εκτείνονται στους Νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών.
Πρόκειται για ένα έργο αποξήρανσης της περιοχής. Αυτό που προβλέπεται να γίνει, είναι διάφορα έργα, ώστε τα νερά από τα Τενάγη να καταλήγουν σε μια σήραγγα, η οποία θα περνάει μέσα από το όρος Παγγαίο στο πιο στενό του σημείο.
Τα αποστραγγισμένα ύδατα θα καταλήγουν τελικά στην περιοχή του Παληού Καβάλας. Αν και αρχικά είχαν συζητηθεί διάφορες άλλες λύσεις, εντούτοις δεν έγιναν δεκτές. Κάποιες απ’ αυτές ήταν, να υπήρχαν κάποια κανάλια με τα οποία τα νερά θα οδηγούνταν στον Αγγίτη ποταμό, όμως οι κλήσεις του εδάφους δεν είναι αυτές που πρέπει, αλλά και η κοίτη του Αγγίτη είναι ρηχή.
Για να μπορούσε να υποδεχθεί τα νερά αποστράγγισης θα έπρεπε να γίνει εκβάθυνση σε πολλά σημεία. Μια άλλη σκέψη ήταν να δημιουργηθούν κάποια τεχνητές λίμνες στην περιοχή των Τεναγών και μια άλλη, τα νερά να οδηγούνταν μέχρι το Στρυμόνα ποταμό. Παρ’ όλα αυτά επιλέχθηκε η σήραγγα μέσω του Παγγαίου Όρους προς το Παλιό Καβάλας».