Dark Mode Light Mode
9η γιορτή ποδοσφαίρου "Γαλάζια πόλη"
Νέα Πέραμος Καβάλας, ένας τόπος με πολλές προτάσεις για τον επισκέπτη
58 νέοι διευθυντές σε Δημοτικά Σχολεία του Ν. Καβάλας

Νέα Πέραμος Καβάλας, ένας τόπος με πολλές προτάσεις για τον επισκέπτη

Κείμενο του Μάκη Ζουμπλιού, με περισσότερες φωτογραφίες ανά ενότητα στη σελίδα  

https://zoumeperamo.blogspot.com/2023/04/blog-post.html?fbclid=IwAR3KW_XNLShenPYOr0IQFdHLRYZ-BVsxPlkojK8wtbjxbv2TmmPKUcDKujs

 

Η Νέα Πέραμος Καβάλας είναι παραθαλάσσια κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, του Δήμου Παγγαίου, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών. Βρίσκεται στον Όρμο Ελευθερών, 17 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Καβάλας. Η απόσταση από την Θεσσαλονίκη είναι 145km περίπου.Πλεονέκτημα για τους οδηγούς είναι η πληθώρα διαδρομών καθώς υπάρχει η παλιά Ε.Ο.Θεσσαλονίκης -Καβάλας και η Εγνατία Οδός οι οποίες βρίσκονται πάνω από την Νέα Πέραμο.

Οι φίλοι επισκεπτόμενοι την Νέα Πέραμο είτε για μονοήμερη εκδρομή,είτε για την διαμονή τους για κάποιες ημέρες έχουν την δυνατότητα να βρεθούν σε πάρα πολλά μέρη και να γεμίσουν με εικόνες,γεύσεις αλλά και πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της περιοχής.Μέσα από αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω κάποιες επιλογές για τις οποίες αξίζει να επισκεφτείτε και να σας δώσω πληροφορίες οι οποίες μπορεί να σας χρειαστούν.

Ξεκινώντας το άρθρο να αναφέρω οτι στη Νέα Πέραμο θα βρείτε πάρα πολλά καταλύματα για όλα τα βαλάντια .Θα βρείτε και πλήθος υπηρεσιών όπως ΚΕΠ,Αστυνομία,Τράπεζα Πειραιώς,ΑΤΜ Εθνικής,ΑLPHA BANK,Λιμενικό Σταθμό,Αγροτικό Ιατρείο,ιδιωτικά Ιατρεία,Κτηνιατρεία και pet shop,βενζινάδικα εντός και εκτός της κοινότητας ανοιχτά όλες τις ημέρες της εβδομάδας,mini και super Market,καταστήματα ηλεκτρονικών,ηλεκτρικών,οικοδομικών,υδραυλικών ειδών,καταστήματα Ένδυσης και υπόδησης,γυμναστήρια,φαρμακεία. Επίσης κατά μήκος της παραλιακής ζώνης και εντός της κοινότητας υπάρχουν καταστήματα όπως ταβέρνες,kafe bar,ζαχαροπλαστεία,snak bar,είδη δώρων,πρωινάδικα,καταστήματα με εποχιακά είδη,είδη αλιείας.Εντός και εκτός κοινότητας συνεργεία Αυτοκινήτων,μοτοσυκλετών,βουλκανιζατέρ και ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων θα σας καλύψουν στις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν κατά την επισκεψη σας. Ακολουθούν οι προτάσεις μου για τους επισκέπτες.

1)Περπάτημα στο πεζόδρομο της Περάμου

 Ο πεζόδρομος ενώνει τις 2 άκρες της κοινότητας (Λιμάνι με Στρατόπεδο) και είναι μήκος 2,5 χιλιόμετρων .Κατάλληλος για πεζοπορία κατά μήκος της ακτογραμμής ακομα και τις βραδυνές ώρες καθώς υπάρχει και κατάλληλος φωτισμός κατά μήκος της διαδρομής.Ο περιπατητής κατά την πεζοπορία του βλέπει τον κόλπο Ελευθερών,τα 2 νησάκια που τον περιβάλλουν και  απολαμβάνει την θέα από το ”μπαλκόνι της Περάμου”.Στην διαδρομη προς το λιμανι θα δει επισης και τον παλιο Ελαιωνα με δεντρα ηλικιας 200+ ετων.

2)Επίσκεψη στο Εκκλησάκι Παναγιάς Φανερωμένης
 
 Βρίσκεται πάνω στην Λεωφόρο Νίκης,στην ανατολική είσοδο (από την μεριά της πόλης της Καβάλας).Κάθε χρόνο, την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως, με λιτανεία, η εικόνα μεταφέρεται για προσκύνημα από τον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου φυλάσσεται στην εκκλησία, στην είσοδο της Νέας Περάμου.
3)Επίσκεψη στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου 
 
Πρόσφατα ανακαινισμένος Ναός που είναι ο παλιότερος της κοινότητας καθώς κατασκευάστηκε από τους πρώτους πρόσφυγες που έφθασαν στην περιοχή το 1914 .Ο Ι.Ν. βρίσκεται κοντά στα σχολικά κτίρια εντός της κοινότητας.
4)Κάστρο Ανακτορούπολης
Θαυμάστε την βυζαντινή Ανακτορούπολη και τις οχυρώσεις της λίγο έξω από την Πέραμο.Η θέα από το κάστρο είναι φανταστική.Το κάστρο χρονολογείται από τον 5ο.μ..ΧΤον  Αύγουστο πραγματοποιούνται εντός του κάστρου συναυλίες.
5)Μονοπάτι Αρχαίας Οισύμης
Το μονοπάτι ξεκινάει  μπροστά και απέναντι από το κάμπινγκ που βρίσκεται επάνω στον δρόμο στους πρώτους Αμμόλοφους.Χαρακτηριστικό είναι και το εκκλησάκι – καντήλι που βρίσκεται εκεί.Η απλή πινακίδα που βάλαμε βοηθά για να βρείτε την αρχή του μονοπατιού.
Με πεζοπορία 15 λεπτών περίπου ανεβαίνετε τον λόφο μέχρι την κορυφή του ακολουθώντας τα σημάδια των πεζοπόρων για τον εύκολη καθοδήγηση .
Κατά την ανάβαση σας θα δείτε πλήθος σπασμένων ”οστράκων”,μέρος των τειχών της αρχαίας πόλης αλλά και κομμάτια τσιμέντου καθώς στον λόφο επί Βουλγάρικης κατοχής είχε χτιστεί τσιμεντένιο Πολυβολείο το οποίο βομβαρδίστηκε από το πολεμικό ναυτικό.
 Επίσης θα δείτε και το πηγάδι,μια κάθετη τρύπα περίπου 8 μέτρων η οποία είναι καλυμμένη με πρόχειρο πλέγμα (πιθανόν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία).Στην κορυφή θα δείτε ένα μικρό μέρος του ναού της Θεάς Αθηνάς.
  Προτείνω να φοράτε παντελόνια και μποτάκια καθώς έχει σημεία με δύσβατο έδαφος.
– Υπάρχουν φίδια και θέλει πάρα πολύ προσοχή κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.
-Να μην αφήσετε κανένα σκουπίδι.Πάρτε και μια σακούλα και αν δείτε κάποιο σκουπίδι μαζέψτε το βοηθώντας έτσι την προστασία του λόφου.
-Με κανέναν τρόπο δεν επηρεάζουμε την βλάστηση και το φυσικό και τεχνικό περιβάλλον του λόφου.
-Δεν θα προτείναμε να ανεβούν παιδιά η αν έχετε σκοπό να ανεβείτε με παιδιά να είστε προσεκτικοί καθώς έχει φίδια και το έδαφος σε κάποια σημεία είναι δύσβατο.
-Το ύψος του λόφου είναι περίπου 80 μέτρα.Η πεζοπορία χαλαρά μέχρι την κορυφή είναι στο 15λεπτο.
6)Αρχαίο Λατομείο Μυλόπετρας και η λαϊκή ιστορία του Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα.
Πηγαίνοντας για τον κόλπο του Βρασίδα στην Ν. Πέραμο Καβάλας στην δεύτερη παραλία δεξιά όπως φαίνεται και από την αεροφωτογραφία του google earth υπάρχει ένα μοναδικό θέαμα για την περιοχή μας το οποίο θα αντικρίσει ο επισκέπτης η ο λουόμενος.Είναι το αρχαίο Λατομείο Μυλόπετρας το οποίο χρονολογικά μπορεί να συσχετιστεί με την Αρχαία Οισύμη,περίπου από τον 7ο αιώνα π.Χ.
Οι κοπές που μπορεί να δει ο επισκέπτης είναι 10δες.Για την ίδια παραλία υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία κατά την αρχαιότητα που πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μύθο και αφορά τον στρατηγό Βρασίδα . Λέγετε ότι κατά την διάρκεια της εκστρατείας κατά της Αμφίπολης το 422π.Χ. ο στρατηγός Βρασίδας των Σπαρτιατών εγκλωβίστηκε από τον Αθηναϊκό στόλο μέσα στον κόλπο της Ν. Περάμου. Κατά την διάρκεια της νύχτας ο Βρασίδας κατάφερε να μεταφέρει το καράβι του πάνω από μία στενή λωρίδα στεριάς που χωρίζει τον κόλπο της Ν. Περάμου (Ελευθερών) με την ανοιχτή Θάλασσα δηλαδή το Αιγαίο  και να διαφύγει. Για το λόγο αυτό η χερσόνησος του Βρασίδα πήρε και το όνομά του (ενώ η άλλη εκδοχή της ονοματοδοσίας είναι ότι  σκοτώθηκε  στην σημερινή χερσόνησο του Βρασίδα που όμως συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες). Μύθος η πραγματικότητα η παράδοση φέρνει αυτή την ιστορία μέχρι και σήμερα.
 7)Πολυβολεια Παγκοσμίων πολέμων
Στον λόφο των πρώτων Αμμόλοφων υπάρχουν απομεινάρια του WW1 WW2 σε κακή κατάσταση προσβάσιμα όμως.Για τους επισκέπτες που τους αρέσει αυτό το είδος μνημείων,θα μπορέσουν να αντιληφθούν το μέγεθος των έργων και τους πόρους που χρειάστηκαν για να γίνουν αυτά.
8)Μονοπάτι προς το Αρχαίο σπήλαιο των Νυμφών και πεζοπορικά μονοπάτια στα Ορειβατικά πεδία Κόκκινα και Δόντι
Επάνω στην διαδρομή της επαρχιακής Οδού Ηρακλειτσας /Ν.Περάμου υπάρχει πινακίδα που καθοδηγεί τον επισκέπτη στα μονοπάτια που θα τον οδηγήσουν η στα αναρριχητικά πεδία η στο Αρχαίο Σπήλαιο των Νυμφών. Επειδή είναι απαιτητικές διαδρομές θα πρότεινα πριν τις επισκεφθείτε να συλλέξετε πληροφορίες για την δικιά σας ασφάλεια μέσα από το γκρουπ στο fb https://www.facebook.com/groups/237739392970511 η https://www.facebook.com/eoskavalas1933 η https://www.facebook.com/profile.php?id=100067622594473  η από ορειβατικούς -φυσιολατρικούς συλλόγους της Καβάλας.Στο τέλος του άρθρου γενικά θα αναγράψω και διάφορα τηλέφωνα και site ώστε να μπορεί κάποιος να ενημερωθεί απευθείας με την ”πηγή”

9)Μονοπάτι Φάρου
 
Από την παλιά αποβάθρα ξεκινάει ένα μονοπάτι το οποίο οδηγεί στον Φάρο της Ν.Περάμου ηλικίας άνω των 100 ετών.Το μονοπάτι έχει πρόχειρη σηματοδότηση,ευκρινής και είναι από την αποβάθρα έως τον φάρο 45 λεπτά.Κατά την διάρκεια της διαδρομής μέσα στην φύση θα δείτε παλιούς Ελαιώνες με αναβαθμίδες  .Το τοπίο είναι πλούσιο σε βλάστηση,αλλά θέλει και σωματικές αντοχές.Μακρύ παντελόνι και κατάλληλο παπούτσι για ορεινές διαδρομές είναι δεδομένο.
10) Παραλίες για μπάνιο και όχι μόνο
Στην Πέραμο θα βρείτε παραλίες τόσο στο κέντρο της κοινότητας όσο και λίγο έξω από αυτήν.Τις παραλίες τις διαχωρίζω όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.α)Αρχικά έχω την απομονωμένη παραλία του Βρασίδα για την οποία θα πρέπει να κινηθείτε αρκετά σε χωματόδρομο.Η παραλία δεν είναι οργανωμένη.β)Παραλία κέντρου Περάμου όπου μπορείτε ελεύθερα η χρησιμοποιώντας υπηρεσίες καταστημάτων να χαλαρώσετε αγναντεύοντας τον κόλπο Ελευθερών.γ) Παραλίες Αμμόλοφων οι οποίες είναι 4.Οι χωρισμένες φυσικά με βράχους παραλίες είναι συνολικού μήκους 2900 μέτρων.Δέχονται τους περισσότερους λουόμενους του καλοκαιριού και προσφέρονται υπηρεσίες από καφέ μέχρι φαγητό.δ)παραλία Αρχαίου Λατομείου για την οποία έχω αναφερθεί και παραπάνω στο άρθρο και ε)παραλία Ανακτορούπολης η οποία βρίσκεται κάτω από το Κάστρο και μπορεί κάποιος με κατάδυση να συναντήσει τα απομεινάρια του Βυζαντινού λιμανιού στον βυθό της Θάλασσας.

11)Γραφειο Πληροφοριων/Παλιο Τελωνειο

Εαν η επίσκεψη σας γίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο Δήμος Παγγαίου διατηρεί ανοιχτό το γραφείο πληροφοριών το οποίο βρίσκεται στον Πεζόδρομο.Στο γραφείο πληροφοριών θα βρείτε πληροφορίες για την περιοχή,χάρτες,πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων οι οποίες γίνονται απο τοπικούς Πολιτιστικούς συλλόγους και διάφορους άλλους φορείς (αξίζει να τα παρακολουθήσετε),πληροφορίες για ενοικιαζόμενα δωμάτια,πληροφορίες για δρομολόγια μεταφορικών μέσων και άλλα πολλά.
Επίσης στο ίδιο παραδοσιακό κτίριο ταυτόχρονα στεγάζονται διάφορες εκθέσεις τοπικών καλλιτεχνών και τοπικών προϊόντων τα οποία αξίζουν την επίσκεψη σας.
12 )Παλιό και νέο Λιμάνι.
Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει την βόλτα του στα δυο λιμάνια,το παλιό και το καινούργιο που είναι κοντά μεταξύ τους,να δει τα ψαροκάικα της περιοχής και ταυτόχρονα να ψαρέψει κιόλας.
13)Για τα παιδιά. 
 
Σίγουρα οι γονείς που θα επισκεφθούν την περιοχή με τα παιδιά τους θα θέλουν και έναν χώρο διασκέδασης για αυτά.Υπάρχουν ιδιωτικοί παιδότοποι και ΚΔΑΠ εντός της κοινότητας όπως και η Δημοτική παιδική χαρά στο κέντρο της Περάμου δίπλα στον πεζόδρομο.
14)ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κατα την διαρκεια του διάρκεια γίνονται διάφορες εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο η από τον Δήμο Παγγαίου η σε συνεργασία όλων των φορέων μαζί.Η πιο γνώστες εκδηλώσεις είναι η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ που πραγματοποιείτε αρχές Νοεμβρίου,τα ΠΕΡΑΜΕΙΑ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού,οι συναυλίες του Αυγουστιάτικου Φεγγαριού στην Ανακτορούπολη,Καθαρή Δευτέρα κτλ.
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΑΜΟΥ :
Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού Νέα Πέραμος κατάγονται στην πλειοψηφία τους από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1920 από την περιοχή της Πέραμος στην νότια όχθη της θάλασσας του Μαρμαρά.Ο βίαιος ξεριζωμός του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τις προγονικές πατρίδες, το 1922, οδήγησε τους πρόσφυγες από την Πέραμο της Κυζικηνής Χερσονήσου Προποντίδας στην Ελλάδα, στην περιοχή της Καβάλας, εκεί όπου ιδρύθηκε η νέα πατρίδα, η Νέα Πέραμος Καβάλας.
Το 1924, οι Περάμιοι, που είχαν εγκατασταθεί και δημιουργήσει μία εύρωστη παροικία στην Κωνσταντινούπολη, (μετά την καταστροφική φωτιά της Περάμου από τους Τούρκους το 1915 και την εξορία που ακολούθησε) διώχθηκαν, αφού έγινε πράξη η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λοζάνης.Το δεύτερο κύμα προσφύγων, φτάνοντας στην Ελλάδα, επέλεξε την παραθαλάσσια περιοχή «Μεγάλο Πεύκο» της επαρχίας Μεγαρίδος, όπου εκεί ίδρυσε την νέα εστία, τη Νέα Πέραμο Αττικής, δηλώνοντας έτσι την καταγωγή και την πολιτιστική ταυτότητα των κατοίκων της.
Τον Οκτώβριο του 1922 οι περισσότεροι Περαμιώτες πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί στην Καβάλα. Στεγάστηκαν προσωρινά σε σπίτια, σε δημόσια κτίρια, σε καπναποθήκες κι όπου αλλού βρισκόταν χώρος. Άμεση ήταν η ανάγκη να βρεθεί ένας τόπος κατάλληλος για μόνιμη εγκατάσταση. Έτσι, την άνοιξη του ’23 οι πρώτες οικογένειες Περαμιωτών εγκαταστάθηκαν στο συνοικισμό Νέα Μήδεια, που είχε κτιστεί για τους πρόσφυγες από τη Μήδεια της Μαύρης Θάλασσας. Ακολούθησαν κι άλλες Περαμιώτικες οικογένειες αλλά και οικογένειες από άλλα χωριά της Κυζίκου( τη Διαβατή, το Καστέλι, τη Χαρταλιμή, το Πασά Κιοϊ, τα Γανόχωρα).Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται σήμερα το εξαιρετικής τέχνης εικόνισμα του Αγίου Παντελεήμονα που οι Περαμιώτες μετέφεραν από την Πέραμα. Δυστυχώς, το εικόνισμα της Αγίας Παρασκευής χάθηκε στη βουλγαρική κατοχή’ τότε καταστράφηκαν και τα αρχεία της κοινότητας και ο κώδικας της παλαιάς Περάμου.
Χρόνο με το χρόνο περιορίστηκαν οι βαλτότοποι και λιγόστεψε η ελονοσία που βασάνιζε παλιότερα τους Μηδιώτες αλλά και τους νεότερους οικιστές. Τα προβλήματα σιγά σιγά αντιμετωπίζονταν και ο τόπος άρχισε να προοδεύει. Αρχές του 1928 ο συνοικισμός αναγνωρίστηκε ως Κοινότητα Ν. Περάμου και συγκροτήθηκε το πρώτο Κοινοτικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Θεόδωρο Λιώτα.
Το άρθρο θα συνεχίζει να ανανεώνεται με πληροφοριες,αξιοθεατα και οτι ειναι χρησιμο για τους επισκεπτες….
Σας ευχαριστω
Μάκης Ζουμπλιός
Προηγούμενο άρθρο

9η γιορτή ποδοσφαίρου "Γαλάζια πόλη"

Επόμενο άρθρο

58 νέοι διευθυντές σε Δημοτικά Σχολεία του Ν. Καβάλας