«Την ευτυχή συγκυρία της συμπληρώσεως των 100 χρόνων από την ευλογημένη και ιστορική εκείνη ημέρα του Οκτώβρη στο μακρινό 1924, όταν το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο δια πατριαρχικού τόμου καθιέρωσε και συνέστησε ως κεχωρισμένη και νόμιμη εκκλησιαστική οντότητα την Ιερά Μητρόπολή μας, ανακοινώνεται και η διασφάλιση της εκδόσεως της ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ του υπό δημιουργίαν ΚΕΙΜΗΛΙΑΡΧΕΙΟΥ της Ιεράς Μητροπόλεως ιδιόκτητο ακίνητο επί της οδού Κύπρου (πρώην Συλλ. Καπνεμπόρων) στην πόλη της Καβάλας».
Το «ΝΕΝΙΚΉΚΑΜΕΝ» είναι δικό μου και το όλο κείμενο με υπερμεγέθεις τίτλους που είδαμε στον τύπο εκφράζει κατ εμέ, με τον καλύτερο τρόπο τα συναισθήματα των ιερωμένων που αυτήν την στιγμή έχουν στα χέρια τους τη διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Στην ανακοίνωση αυτή το κτήριο που κοντά στα 70 χρόνια στεγάζει τη «Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών» και ταυτίστηκε το όνομά του με τον Σύνδεσμό, μετονομάζεται σε ιδιόκτητο ακίνητο «Πρώην Συλλ. Καπνεμπόρων» και αναφέρεται εμφαντικά η κυριότητα του κτηρίου από την Μητρόπολη.
Την κυριότητα την οποία την ακολουθούν αρκετά βάρη Νομικά και Ηθικά… Για τα Νομικά βάρη δεν έχω λόγο, δεν είμαι ειδήμων, θα αναφέρω μόνο ενδεικτικά ότι μεταβιβάστηκε η κυριότητά από κληρονόμους μελών του παραπάνω Συλλόγου που δεν είχαν καμιά σχέση με τον αρχικό Κύριο το Νομικό Πρόσωπο του Συλλόγου των Καπνεμπόρων που αναφέρεται παραπάνω και δεν υπήρχε την εποχή της μεταβίβασης.
Υπάρχει όμως το πολύ ισχυρό ηθικό βάρος του «ΕΣΑΕΙ» Της εσαεί δηλαδή χρήσης από τον ΣΦΓΤ. Αυτό το Εσαεί είναι γνωστό ότι παραχωρήθηκε από τον τελευταίο πρόεδρο του Συλλόγου των Καπνεμπόρων, τον Νίκο Πετρίδη πριν από σχεδόν 64 χρόνια στον τότε Πρόεδρο του ΣΦΓΤ τον αγαπητό δάσκαλο Χαράλαμπο Λαλένη…
Η παραχώρηση αυτή έγινε δημόσια με λόγο διαυγή, στη Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας παρουσία πλήθους κόσμου. Αυτό έδινε το δικαίωμα στις Διοικήσεις του ΣΦΓΤ να πάρουν την κυριότητα του ακινήτου λόγω χρησικτησίας μετά την παρέλευση της νόμιμης χρονική περιόδου, δεν το έκαναν!
Πρόλαβε η Μητρόπολη και πήρε την κυριότητα με τον τότε Μητροπολίτη μακαριστό Προκόπιο, ο οποίος είχε αποδεχτεί δημόσια και αυτός το Εσαεί. Χώρος υπάρχει άφθονος και μπορεί να συνυπάρξουν το Κειμηλιαρχείο με τον ΣΦΓΤ, είναι δυο φορείς πολιτισμού και είμαι βέβαιος ότι προσφέρουν στο κοινό πολιτισμό, ο καθένας στον τομέα του.
Πιστεύω ότι θα τηρηθούν τα υπεσχημένα του παρελθόντος για αυτήν τη συνύπαρξη. Αυτό συμφέρει και τον Σεβασμιότατο κ . Στέφανο γιατί μια τέτοια ενέργεια οικοδομεί την υστεροφημία του ενώ το αντίθετο διχάζει και είναι μομφή.
Το παλιό κτήριο αν είχε κεραμοσκεπή θα μπορούσες βρεις πολλές ομοιότητες με το διπλανό διατηρητέο κτήριο Τόκου. Στην παρακάτω αναφερόμενη Τεχνική Περιγραφή καταγράφονται κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρηθούν από τους Αρχιτέκτονες της νέας οικοδομής που θα κατασκευασθεί.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ των εργασιών που πρόκειται να γίνουν μαζί με τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, που συνοδεύουν την Οικοδομική Άδεια και με τον δεσμευτικό όρο του απόλυτου σεβασμού του όμορου ακινήτου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας (Μέγαρο Τόκου), το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και «έργο τέχνης ειδικής κρατικής προστασίας».
Με συγχωρείτε αλλά το δικό μου μάτι παρά την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλα δεν βρήκε δυστυχώς ομοιότητα μεταξύ του ωραίου και δεμένο με τον περιβάλλοντα χώρο κτήριο Τόκου με το καινούργιο οικοδόμημα.
Κάποια παράθυρα που προβάλουν αχνά από κάτω κάτι θέλουν να δείξουν, άλλα έτσι που τα φασκέλωσαν χάθηκαν και αυτά τα σημάδια. Το κύριο βέβαια στοιχείο που θα έδενε τα δύο κτήρια θα ήταν η κεραμοσκεπή που δεν υπάρχει προς χάριν των φωτοβολταϊκών πάνελ.
Το νέο κτήριο που θα χτιστεί για μένα μοιάζει σαν έναν πύργο που κάτι θέλει να κρύψει για αυτό και μαμουκώθηκε μ’ αυτόν τον τρόπο, μοιάζει με περίκλειστο πύργο. Επειδή τώρα και η λέξη Κειμηλιαρχείο είναι δυσκολοπρόφερτη φοβάμαι ότι θα πάρει το προσωνύμιο «Ο Πύργος της Δεσποτείας του Στέφανου».
Θα πρέπει να αναφέρουμε ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρές αιτιάσεις για την ασφάλειά της κατασκευής και τους κίνδυνους που ελλοχεύουν. Αρμόδιοι επιστήμονες τονίζουν μάλιστα επακριβώς τα σημεία που μπορούν προκαλέσουν τη ζημιά στην ασφάλεια της νέας οικοδομής που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη γιατί στα θέματα ασφαλείας έχουν ευθύνη όλοι.
Πιστεύω ότι Κρατικοί φορείς που πρέπει να είναι γνώστες των προβλημάτων, θα ελέγξουν τα αναφερόμενα και θα αποφανθούν.