Dark Mode Light Mode

Νέο κρούσμα ευλογιάς σε εκτροφή στην Καβάλα με 1.000 πρόβατα που πάνε για σφαγή

Νέο κρούσμα ευλογιάς είχαμε στην Πέρνη, που είναι χωριό του Δήμου Νέστου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Ένα ολόκληρο κοπάδι με 1.000 πρόβατα θα οδηγηθεί τις επόμενες ημέρες για σφαγή.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, νέο κρούσμα της ευλογιάς των προβάτων εμφανίστηκε στα Νέα Βρασνά, όπου υπάρχουν συνολικά έξι κοπάδια με πρόβατα. Ακόμη ένα κρούσμα έχουμε, την Παρασκευή (25/10), στο χωριό Γκούρα που είναι στην Κορινθία.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα μέτρα αποζημίωσης τα χαρακτήρισε γενναία, θυμίζοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου πριν από τον Daniel, η πρόβλεψη ήταν για αποζημίωση 85 ευρώ για την απώλεια κάθε ζώου. Με τον Daniel έγινε 150 ευρώ και με την πανώλη ανέβηκε στα 250 ευρώ, σημείωσε.

Παράλληλα είπε ότι με ειδικό πρόγραμμα του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, όπως και στην περίπτωση του Daniel με το Μέτρο 5.2, θα υπάρξει αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε. Απαντώντας σε ερώτηση για τα εμβόλια, ο ΥπΑΑΤ διευκρίνισε ότι δεν έχει επιλεγεί μια τέτοια ενέργεια καθώς για μια περίοδο πέραν των 7 ή 8 ετών θα ανιχνεύονταν θετικά αντισώματα στα κτηνοτροφικά παράγωγά και αυτό θα επηρέαζε τα προϊόντα ΠΟΠ, όπως επί παραδείγματι την φέτα.

Στο μεταξύ ξεκίνησε η ιχνηλάτηση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εύρεση κρουσμάτων ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Μαγνησίας, μετά και το επιβεβαιωμένο κρούσμα που εντοπίστηκε πριν λίγες ημέρες.

πηγή: ΑγρΤύπος – Παϊσιάδης Σταύρος

Προηγούμενο άρθρο

Ν. Παναγιωτόπουλος στον ΣΚΑΪ: «Η πρόθεσή μας είναι η συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την αποσυμφόρηση του νησιού» (video)

Επόμενο άρθρο

Ορίστηκε το Καβάλα-ΠΑΟΚ Β την Παρασκευή 1/11