Dark Mode Light Mode

Νερό στις πηγές Βοϊράνης υπάρχει, άλλες πηγές στέρεψαν!

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας κ. Απόστολος Χρόνης δείχνει να ανησυχεί.

Όχι για το σήμερα, ανησυχεί για το αύριο σχετικά με το νερό. Αυτό το Καλοκαίρι πηγές στέρεψαν. Η βασική αντέχει και υδροδοτεί κανονικά το Δήμο Καβάλας. Αυτό είναι το συμπέρασμα των δηλώσεων του. Στέρεψαν οι εφεδρικές και συμπληρωματικές. Στο Κεφαλάρι ωστόσο (γνωστές πηγές Βοϊράνης) δεν υπάρχει πρόβλημα.

Η συνέντευξη Απόστολου Χρόνη

Ερ: Έχει νερό η ΔΕΥΑΚ;

Απ: Έχει νερό η ΔΕΥΑΚ για όλους τους δημότες του Δήμου Καβάλας, για όλους τους επισκέπτες, για όλους τους τουρίστες. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια δύσκολη χρονιά φέτος γιατί έχουν στερέψει όλες οι πηγές. Έχουν στερέψει τα πάντα. Ξεκινήσαμε δύσκολα. Βέβαια έχουμε κάνει συντήρηση σε δίκτυα και αντλιοστάσια, οπότε λειτουργούμε κανονικά μέχρι σήμερα, χωρίς προβλήματα.

Ερ: Λέτε ότι έχουν στερέψει οι πηγές, οπότε το νερό από πού προέρχεται; Από τις γεωτρήσεις;

Απ: Έρχεται από τη πηγή της Βοϊράνης. Στέρεψαν οι πηγές, οι οποίες βοηθούσαν διάφορους οικισμούς. Στέρεψαν όλες, δεν υπάρχει καμία πηγή που να δίνει νερό σε μας. Δεν υπάρχουν πηγές στις Κορυφές. Στην Παλιά Καβάλα η πηγή οριακά υδροδοτεί την Παλιά Καβάλα. Δεν υπάρχουν οι καταρράκτες που ξέραμε, ούτε νερά τρεχούμενα τριγύρω. Μόνο με τις δικές μας γεωτρήσεις και με την πηγή της Βοϊράνης, καλύπτουμε τις ανάγκες.

Ερ: Είναι μια απάντηση στους Δραμινούς που ανησυχούν και λένε ότι δε φτάνει το νερό για όλους; Το Κεφαλάρι (πηγές Βοϊράνης) φαίνεται ότι και σε εποχή ξηρασίας, αντέχει.

Απ: Νομίζω ότι ποτέ δεν είπαν για το νερό της Βοϊράνης ότι δε φτάνει για όλους. Ξέρουν πολύ καλά ότι φτάνει. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα είχα μια επικοινωνία με το Δήμαρχο Δοξάτου και του είπα να συναντηθούμε το επόμενο διάστημα για να συμφωνήσουμε, να κάνουμε από κοινού μια διαχειριστική μελέτη για τις πηγές της Βοϊράνης για να δούμε πως θα  προχωρήσουνε στο μέλλον οι πηγές. Αν θα υπάρχει δυναμικότητα μεγάλη και αν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία για δυο χρόνια τουλάχιστον και μπορούμε να έχουμε μια διαχειριστική μελέτη.

Ερ: Μας λέτε ότι η ΔΕΥΑΚ αντέχει. Νερό υπάρχει.

Απ: Υπάρχει νερό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει η ΔΕΥΑΚ να εφησυχάζει. Εμείς λέμε ότι πρέπει να δούμε ότι μπροστά μας υπάρχουν και έρχονται δύσκολα χρόνια. Ο Δήμαρχος το ζήτησε από την περασμένη εβδομάδα και ο κ. Λογκάρης συμφώνησε. Έτσι ξεκινάμε να κάνουμε μια μελέτη για το εφεδρικό αντλιοστάσιο που έχουμε στα Αμισιανά. Όυτος ώστε να μπορέσει να εξοπλιστεί πλήρως και αυτό με αρδευτικά συγκροτήματα και με τις δεξαμενές. Με τη συντήρηση και την ηλεκτροδότηση που πρέπει να γίνει. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι τα επόμενα χρόνια που ίσως να είναι χειρότερα τα πράγματα. Αν βρέξει σήμερα, η σταγόνα που θα πέσει σήμερα πάνω στη γη, θα φθάσει στον υδροφόρο ορίζοντα μετά από δυο χρόνια! Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα του φετινού Καλοκαιριού θα τα δούμε στον υδροφόρο ορίζοντα μετά από δυο χρόνια.

Προηγούμενο άρθρο

«Είμαστε μπανανία!»

Επόμενο άρθρο

Αστυνόμευση; Κυκλοφοριακό πρόβλημα όταν δεν υφίσταται