Πρωτοφανείς καταστάσεις καταγράφηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, όταν για λόγους ασφαλείας η διαδικασία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία κοινού. Έξω από το κτήριο βρίσκονταν εργαζόμενοι της ΒΦΛ, κάτοικοι του Περιγιαλίου που δε συμφωνούν με την εγκατάσταση των προσφύγων στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», αλλά και πολίτες που ζητούν μετεγκατάσταση αυτών από το Εσκί Καπού. Εντός της αιθούσης μπήκαν μόνο εκπρόσωποι των προαναφερθέντων ομάδων κι αυτοί μετά από έλεγχο της ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Επί της ουσίας δεν υπήρξε καμία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είτε για τη ΒΦΛ είτε για τους πρόσφυγες.
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέας Καρβάλης Νίκος Γκίκας μας μετέφερε το πρωί της Παρασκευής από το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ το κλίμα που επικράτησε ειδικότερα για την υπόθεση της μετεγκατάστασης των προσφύγων, τονίζοντας: «Στην πλάτη των προσφύγων όλοι παίζουν θέατρο. Η ουσία είναι το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Κάθε φορά που θα πρέπει να συζητήσουμε για το προσφυγικό ζήτημα πάντα ξεφεύγουμε από την ουσία και σκαλώνουμε στη θεωρία. Ο τρόπος με τον οποίον επαναλαμβάνεται η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα διόλου δε μου αρέσει. Πλατειάζουμε υπερβολικά, εστιαζόμαστε σε πολιτικές που αφορούν σε άλλους και δεν ασχολούμαστε με το τι μπορεί να προσφέρει η πόλη της Καβάλας. Αν δηλαδή θα πρέπει να αντιδράσει και πως αλλά και τι θα πρέπει να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες.
Μέχρι στιγμής δε δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω την άποψή μου με τη δήμαρχο και τον πρόεδρο του σώματος. Όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι αντιλαμβάνονται ότι η συνεδρίαση έχει ακροατήριο συνήθως ξεφεύγουν σε επίπεδο συζήτησης και πάντοτε τα λεγόμενά τους είναι εκείνα ακριβώς που περιμένει να ακούσει το κοινό. Άρα όλοι τους χαϊδεύουν τα αυτιά των πολιτών. Τα χαϊδέματα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν κι εμείς θα πρέπει να παράγουμε έργο. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και με τον κόσμο αλλά πρωτίστως με τον εαυτό μας.
Άλλοτε οι εποχές ήταν πιο χαλαρές. Όλοι έχουμε διαπράξει λάθη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ωστόσο το ζητούμενο είναι να τα περιορίσουμε. Δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα ύστερα από τη συζήτηση της Πέμπτης. Εξάλλου, άλλοι αποφασίσουν ερήμην μας. Τόσο οι κάτοικοι του Περιγιαλίου όσο και η ομάδα στήριξης των προσφύγων ταλαιπωρούνται ερχόμενοι στις συνεδριάσεις του σώματος, αναμένοντας να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο για ένα θέμα επί του οποίου δεν πρόκειται να αποφασίσει».
Όσο διάστημα οι πρόσφυγες διέμεναν στο εκθεσιακό κέντρο, ο Νίκος Γκίκας βρισκόταν εκεί καθημερινώς. Στο ερώτημα, εάν εκείνος φοβάται τους 200 πρόσφυγες όπως τους φοβούνται κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν επιθυμούν τη μετεγκατάσταση στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», ο κ. Γκίκας διευκρίνισε: «Η γκετοποίηση αποτελεί θέμα. Προσωπικά όμως δε φοβήθηκα διόλου τους πρόσφυγες. Ένιωσα την ανάγκη και την υποχρέωση να τους βοηθήσω διότι είχαν πραγματική ανάγκη. Έπραξα λοιπόν το καθήκον μου ως άνθρωπος και ως εκπρόσωπος ενός ολόκληρου χωριού.
Βεβαίως, η καθημερινή επαφή με αυτούς τους ανθρώπους γεννά πολλά συναισθήματα. Είναι όμως όλοι τους άνθρωποι και θα ήταν παράλογο να τους φοβάμαι. Ακόμη κι αν μεταξύ τους υπάρξουν ακραία στοιχεία, είναι άλλων η αρμοδιότητα να τα περιορίσουν και όχι δική μας. Από τη στιγμή που οι πρόσφυγες θα παραμείνουν εδώ θα πρέπει να απορροφηθούν από την τοπική κοινωνία.
Ήδη στη Νέα Καρβάλη ζουν περίπου 15 οικογένειες που νοικιάζουν διάσπαρτες κατοικίες. Ενώ υπάρχουν και πρόσφυγες που φιλοξενούνται. Ενόσω λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο συζητούν αδίκως για αρμοδιότητες άλλων, ενόσω στην Καβάλα προτείνουν αδίκως διάφορα αφού άλλοι τελικά θα αποφασίσουν, στην Καρβάλη το προσφυγικό πήρε το δρόμο του που βασίζεται στην ανθρωπιά».