Dark Mode Light Mode

Νίκος Μάρτος: Αριάνι με γεύσεις φρούτων από το Παγγαίο στις αγορές του κόσμου

Ένα πρωτότυπο γαλακτοκομικό προϊόν, το κατσικίσιο αριάνι «Παγγαίο» με σύκο ή φράουλα, κατέστησε τέσσερις κτηνοτρόφους από την Ελευθερούπολη Καβάλας, και συγκεκριμένα τον Δήμο Παγγαίου, πρωτεργάτες ενός εγχειρήματος που θέτει στη βάση του τη συνεργασία, τη γνώση και την επιστημονική καθοδήγηση.

Ο Νίκος Μάρτος, κτηνοτρόφος-τυροκόμος και ένας εκ των τεσσάρων παραγωγών στις εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιείται η μεταποίηση και εμφιάλωση του προϊόντος, εξηγεί στην «ΥΧ» την πορεία του όλου εγχειρήματος. Επίσης, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έχει προχωρήσει στη δημιουργία μιας πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας, μέσω της οποίας συνεργάζεται και με επιστήμονες για την ποιοτική εξέλιξη των προϊόντων του.

«Ασχολούμαι με το κτηνοτροφικό επάγγελμα από το 2005, όταν και αποφάσισα να ξεκινήσω πάλι την εκτροφή προβάτων και γιδιών, την οποία είχε αφήσει η οικογένειά μου για πολλά χρόνια. Αν και ξεκίνησα από την τυροκόμηση, λόγω του τυροκομείου που διαθέταμε ως οικογένεια, το 2005 πήρα την απόφαση να δημιουργήσω μία πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος.

Η μονάδα του διαθέτει σήμερα προηγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, αυτόματες μηχανές ταΐσματος, ενώ τα περίπου 600 ζώα που διαθέτει είναι γενετικώς βελτιωμένα. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε μία εξελιγμένη μονάδα για να έχουμε όλα τα κατάλληλα μέσα για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, αλλά και να δείξουμε και στους κτηνοτρόφους που συνεργαζόμαστε ότι υπάρχουν πλέον υποδομές που μπορούν να τους βοηθήσουν να εξελιχθούν», επισημαίνει ο ίδιος.


ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΎΑΜΕ ΕΜΕΊΣ, ΟΙ ΑΠΟΛΑΒΈΣ ΉΤΑΝ ΜΙΚΡΌΤΕΡΕΣ. ΑΠΌ ΕΚΕΊ ΚΑΤΑΛΆΒΑΜΕ ΌΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΚΆΠΟΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΈΣ ΜΑΣ ΦΑΙΝΌΝΤΟΥΣΑΝ ΠΡΩΤΌΓΝΩΡΕΣ, ΌΤΑΝ ΈΚΛΕΙΣΕ Η ΠΡΏΤΗ ΧΡΟΝΙΆ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΚΑΙ ΕΊΔΑΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ, ΉΤΑΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΌ ΝΑ ΠΟΎΜΕ ΌΤΙ ΆΞΙΖΕ Ο ΚΌΠΟΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΊΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΌΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ, ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΉ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ

Κατσικίσιο αριάνι

Η συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή έφερε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ο Νίκος, προχώρησε στη συνεργασία με άλλους τρεις κτηνοτρόφους (Ιωάννης Καπούλιας, Γιώργος Σεχτανίδης, Σταυρούλα Σκαρτούλη).

Μετά από εντατική δουλειά και συνεχείς βελτιώσεις του γάλακτος, προχώρησαν στην παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος, το οποίο είναι και το πρώτο που δημιουργείται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος. «Η πρωτοτυπία του αριάνι που παράγουμε είναι ότι πρώτη φορά δημιουργείται από κατσικίσιο γάλα, όλα τα υπόλοιπα είναι από αγελαδινό. Το πρόγραμμα μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε κάτι διαφορετικό, τη στιγμή που είχαμε φτάσει να παράγουμε ένα πολύ ποιοτικό γάλα με τη βοήθεια γεωπόνων, τεχνολόγων και κτηνιάτρων με τους οποίους κάναμε αρκετές δοκιμές», εξηγεί ο Νίκος.

Επίσης, τονίζει ότι με τη βοήθεια των επιστημόνων «είδαμε να βελτιώνεται η ποιότητα και η ποσότητα του γάλακτος που έβγαζαν τα ζώα μας. Δηλαδή, με τον τρόπο που δουλεύαμε εμείς, οι απολαβές ήταν μικρότερες. Από εκεί καταλάβαμε ότι αν και κάποιες πρακτικές μας φαινόντουσαν πρωτόγνωρες, όταν έκλεισε η πρώτη χρονιά εργασίας και είδαμε τα αποτελέσματα, ήταν φυσιολογικό να πούμε ότι άξιζε ο κόπος να συνεχίσουμε την όλη διαδικασία, αλλά και τη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση».


Τοποθέτηση στην αγορά

Το κατσικίσιο αριάνι, που κυκλοφορεί με την επωνυμία «Παγγαίο», εμφιαλώνεται και τυποποιείται στις εγκαταστάσεις που διαθέτει ο Νίκος. Το κατσικίσιο αριάνι με γεύσεις σύκου ή φράουλας έχει τοποθετηθεί από τον προηγούμενο Μάιο στην τοπική αγορά της Καβάλας και της Δράμας, καθώς και στο πρατήριο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Όπως αναφέρει ο Νίκος «η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική. Μπήκαμε σιγά-σιγά στην αγορά, καθώς δεν είναι κάτι εύκολο, έγιναν οι πρώτες τοποθετήσεις και επαναλήψεις και ευελπιστούμε ότι τη δεύτερη χρονιά θα πάει ακόμα καλύτερα».

Ο Νίκος, εκτός από κατσικίσιο αριάνι, παράγει επίσης αιγοπρόβειο και κατσικίσιο τυρί, παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο και αγελαδινό και αριάνι αγελαδινό με γεύσεις σύκο, μέλι, φράουλα και ρόδι, καθώς προμηθεύεται γάλα και από άλλους κτηνοτρόφους. Ο ίδιος διαθέτει τα προϊόντα του σε Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Σέρρες, Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ενώ έχει προχωρήσει και σε εξαγωγές στη Γερμανία και στην Αυστρία, χώρες στις οποίες έχει μόνιμες συνεργασίες με αντιπροσώπους.

Στα επόμενα σχέδια της ομάδας των κτηνοτρόφων είναι να δημιουργήσει και νέα προϊόντα, εφόσον υπάρχουν ήδη και οι κατάλληλες υποδομές. Όπως καταλήγει ο Νίκος, «κινούμαστε με σταθερά και συντονισμένα βήματα και κατευθυνόμαστε στη δημιουργία και νέων προϊόντων με βάση το κατσικίσιο γάλα».

Συνεργασία με επιστήμονες

Η αφετηρία της δημιουργίας του κατσικίσιου αριάνι ήταν η συνεργασία του Νίκου με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Όπως εξηγεί, «συνεργαζόμαστε με τη σχολή και μέσω αυτής έχουμε την κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη. Με επισκέψεις επιστημόνων στη μονάδα, καταφέραμε να ανεβάσουμε τα ποιοτικά στάνταρ του γάλακτός μας μέσα από τον έλεγχο των σιτηρεσίων και την αναπαραγωγή των ζώων».

πηγή@ypaithros.gr

Προηγούμενο άρθρο

Νυχτερινή κινητικότητα στο Α.Τ. της Ελευθερούπολης

Επόμενο άρθρο

Ενημερωτικά έντυπα για τον κορωνοϊό θα υπάρχουν στα φαρμακεία του Ν. Καβάλας