Dark Mode Light Mode

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Εντατικοποιούμε τις επιστροφές μεταναστών με απορριφθέν άσυλο στις χώρες προέλευσής τους» (video)

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε στη HuffPost και στην εκπομπή Special Edition, όπου παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στους Τέρενς Κουίκ και Έμυ Λιβανίου. Στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των επιστροφών παράνομων μεταναστώνμε απορριφθέν άσυλο, στις χώρες προέλευσής τους, παρουσίασε στοιχεία για τη μείωση των αφίξεων και μίλησε για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Παράλληλα, σχολίασε ζητήματα όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η υπόθεση των Τεμπών, οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, ένα πιθανό κυβερνητικό ανασχηματισμό, καθώς και τις προοπτικές της πολιτικής σκηνής στις ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας για τις επιστροφές, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τόνισε: «Η Ελλάδα πραγματοποιεί επιστροφές εδώ και χρόνια, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, πρόσφατα τις έχουμε εντατικοποιήσει. Λίγοι γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι η χώρα μας κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σε αριθμό επιστροφών για το 2024. Σχεδόν 7.000 άτομα, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν και στον δεύτερο βαθμό, επέστρεψαν στις χώρες προέλευσής τους, καθώς δεν είχαν δικαίωμα παραμονής. Οι επιστροφές αυτές πραγματοποιήθηκαν με συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο – όχι με χειροπέδες, στρατιωτικά αεροσκάφη ή πιέσεις προς τις χώρες προέλευσης, όπως η επιβολή δασμών στις εξαγωγές τους. Αντίθετα, έγιναν παρουσία Συνηγόρου του Πολίτη και γιατρού, με συνοδούς, μέσω εμπορικών πτήσεων και πάντα σε συνεννόηση με τις προξενικές αρχές για την ταυτοποίηση των επιστρεφόμενων, ώστε να διασφαλιστεί ότι επιστρέφουν όσοι πρέπει».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσίασε στοιχεία της Frontex, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται μείωση των αφίξεων, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με την Τουρκία και τη Βουλγαρία: «Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα στοιχεία που σας προσκομίζω είναι πολύ πρόσφατα. Σύμφωνα με τη Frontex, οι αφίξεις του Ιανουαρίου 2025 –δηλαδή του μήνα που μόλις πέρασε– είναι μειωμένες κατά 21% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024. Ίσως αυτό να οφείλεται στη σταδιακή αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μας με την Τουρκία στον τομέα αυτό. Πρόσφατα βρέθηκα στην Κωνσταντινούπολη, πριν από περίπου ένα μήνα, μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό μου, στο πλαίσιο ενός τριμερούς σχήματος που εξετάζει αυτά τα ζητήματα. Τόνισα στον Τούρκο υπουργό ότι, παρά τις όποιες διαφορές μας σε άλλα ζητήματα, οφείλουμε να συνεργαστούμε σε αυτό το πεδίο, καθώς μια αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού είναι προς όφελος όλων».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ειδική αναφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα, τονίζοντας τη μεγάλη ευαλωτότητά τους: «Υπάρχει μια ιδιαίτερη κατηγορία, αναμφισβήτητα η πιο ευάλωτη από όλες: τα ασυνόδευτα ανήλικα. Πρόκειται για παιδιά που φτάνουν στη χώρα μας είτε από τη φρίκη του πολέμου είτε μέσω παράνομων διακινητών. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα από τα πιο οργανωμένα συστήματα υποδοχής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο περιλαμβάνει ειδικές δομές για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Αυτές λειτουργούν είτε ως κέντρα φιλοξενίας, διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια, είτε ως safeareas (ασφαλείς περιοχές) εντός των δομών φιλοξενίας, παρέχοντας προστασία και κατάλληλη φροντίδα στα παιδιά αυτά».

Αναφερόμενος στην πολιτική των ΗΠΑ υπό τη νέα προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι η αντίληψη του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις βασίζεται περισσότερο σε όρους ανταλλαγής και συμφερόντων – ελπίζω όχι αποκλειστικά στο πλαίσιο της αγοράς ακινήτων (Real Estate) – παρά στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες (rules-basedinternationalorder), την οποία προωθούσε σταθερά ο προκάτοχός του, Τζο Μπάιντεν. Αυτή η προσέγγιση είναι αρκετά καινοφανής και ο κόσμος δεν είχε συνηθίσει ένα τέτοιο μοντέλο μέχρι την έλευσή του. Από την άλλη, είναι σαφές ότι ο Τραμπ θα κινηθεί με απόλυτη προτεραιότητα σε αυτό που ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ δεν λειτουργούσαν αποκλειστικά ως υπερασπιστές του δικού τους εθνικού συμφέροντος, αλλά και ως εγγυητές μιας ισορροπημένης διεθνούς τάξης. Το πού θα οδηγήσει αυτή η νέα προσέγγιση, μένει να φανεί. Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε ακόμα σε μια περίοδο όπου όλοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο Τραμπ. Ο ίδιος, θεωρώ, επιδιώκει να λειτουργήσει και ως διαμεσολαβητής για την επίλυση δύσκολων και περίπλοκων διεθνών συγκρούσεων. Όμως, για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να υπάρχει μια συνεκτική λογική στις προτάσεις του. Οι πρόσφατες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας δείχνουν ότι πολλές από τις τοποθετήσεις του στερούνται διεθνοπολιτικής βάσης. Καμία λογική διευθέτηση συγκρούσεων δεν μπορεί να βασίζεται σε όρους εθνοκάθαρσης ή εκδίωξης ολόκληρων εθνοτήτων από τις εστίες τους. Η διεθνής πολιτική δεν είναι – όπως ανέφερα – μια αγορά ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι βαθιά ριζωμένη και στηρίζεται σε ισχυρούς δεσμούς που ξεπερνούν τη θητεία οποιουδήποτε Προέδρου».

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Έχω αναλάβει ένα περίπλοκο και απαιτητικό χαρτοφυλάκιο. Ομολογώ ότι δεν παρακολουθώ καθημερινά, ώρα με την ώρα, την πολιτική αντιπαράθεση.  Προτεραιότητά μου είναι να κάνω τη δουλειά μου».

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «Δεν έχω ούτε είχα ποτέ κάποια προτίμηση για κανένα υπουργείο. Δεν ξέρω αν είμαι ο ‘εξωγήινος’ της κυβέρνησης, αλλά έτσι λειτουργώ. Έχουμε πολλά να κάνουμε, προβλήματα να αντιμετωπίσουμε και πολλή δουλειά να διεκπεραιώσουμε, όπου κι αν μας εμπιστευθεί ο Πρωθυπουργός. Στα έξι χρόνια των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, ήμουν στα πέντε και παραμένω ακόμα σε υπουργεία, θα έλεγα, με κρίσιμες δυσκολίες και πολλή δουλειά. Και έτσι το βλέπω.

Σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οποιοδήποτε μέλος αυτής της κυβέρνησης – πόσο μάλλον ο Πρωθυπουργός – θα είχε οποιοδήποτε συμφέρον από τη συγκάλυψη. Πραγματικά, αυτό δεν μπορώ να το πιστέψω. Η διερεύνηση και η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης προχωρά».

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα είναι μια ασφαλής και σωστή επιλογή, καθώς διαθέτει την επάρκεια, τη συγκρότηση, τον σωστό και μετρημένο λόγο, την προσωπικότητα και –αν θέλετε– την πνευματική υπόσταση για να εκπληρώσει με επιτυχία τα καθήκοντα του ανώτατου άρχοντα, του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κώστας Τασούλας θα είναι ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας όπως πρέπει να είναι: αμερόληπτος και ενωτικός για την Ελλάδα».

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Την αναβάθμιση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας προανήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου

Επόμενο άρθρο

Ανδρέας Σκλαρής: «Πιστεύουμε στους ποδοσφαιριστές μας, περιμένουμε περισσότερα από τους τοπικούς φορείς»