Συνέντευξη στη Μαίρη Λαμπαδίτη και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»
Κραυγή απόγνωσης βγάζουν για τρίτη χρονιά οι κλάδοι των κατασκευών, του τουρισµού και του πρωτογενούς τοµέα ζητώντας να διευκολυνθούν οι µετακλήσεις εργαζοµένων από τρίτες χώρες προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας οι οποίες ανέρχονται σε 300.000, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς.
Οι κατασκευαστικοί όµιλοι που έχουν αναλάβει έργα ύψους 20 δισ. ευρώ αναζητούν επιπλέον 55.000 χέρια τη διετία 2024-2025 και συνολικά 250.000 εργαζοµένους µε έµφαση στους εξειδικευµένους µηχανικούς και τεχνίτες για να αντεπεξέλθουν χωρίς καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων.
Μεγάλη έλλειψη σηµειώνεται και σε ηλεκτροσυγκολλητές, υδραυλικούς, µαραγκούς και χειριστές βαρέων µηχανηµάτων. Στη βιοµηχανία λείπουν εργάτες αποθήκης, συσκευασίας, χειριστές κλαρκ, στον τουρισµό και την εστίαση αναζητούνται 80.000 εργαζόµενοι (καµαριέρες, σεφ, spa και front office υπάλληλοι).
Στα χωράφια χρειάζονται 70.000 εργάτες γης, ενώ µε το τουφέκι κυνηγούν οι εταιρείες τεχνολογίας προγραµµατιστές και άλλες υψηλών προσόντων ειδικότητες. Κατά 32,6% αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο σύνολο της ελληνικής οικονοµίας, εκτός από τον πρωτογενή τοµέα, στο γ’ τρίµηνο του 2024, σύµφωνα µε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριµένα, οι κενές θέσεις ανήλθαν σε 48.813 και ήταν οι υψηλότερες που έχουν σηµειωθεί στο γ’ τρίµηνο από το 2009 που είναι διαθέσιµα τα σχετικά στοιχεία. Oι µετακλήσεις που εγκρίνει η κυβέρνηση, σύµφωνα µε τους επιχειρηµατίες, είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Ωστόσο, όπως επισηµαίνει επιχειρηµατίας του τουρισµού, «το πρόβληµα δεν είναι πόσοι παίρνουν το πράσινο φως, αλλά πόσοι καταφέρνουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αν εγκριθούν 100.000 µετακλήσεις, ζήτηµα είναι αν καταφέρουν να έρθουν οι 20.000».
Η όλη διαδικασία, ξεκινώντας από τις αποκεντρωµένες αρχές που δέχονται τα αιτήµατα των επιχειρήσεων για µετακλήσεις και τις πρεσβείες-προξενεία που εκδίδουν τη βίζα έως ότου πατήσει το πόδι του ο εργαζόµενος στην Ελλάδα, καθυστερεί συνήθως έξι µήνες. Επιπλέον απαιτείται άλλος ένας µήνας µέχρι να εκδοθούν ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ για να µπορέσει να εργαστεί ο αλλοδαπός.
Αποτέλεσµα της χρονοβόρας γραφειοκρατίας είναι σε πολλές περιπτώσεις ο εργαζόµενος να είναι διαθέσιµος για απασχόληση τον Αύγουστο, όταν έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν. «Αυτό το διάστηµα τους βρίσκουµε στέγη, τους ταΐζουµε, τους ποτίζουµε και προσπαθούµε να τους βοηθήσουµε να ενσωµατωθούν στις τοπικές κοινωνίες», επισηµαίνει στέλεχος κατασκευαστικής εταιρείας
που δραστηριοποιείται σε έργα της περιφέρειας.
«Συχνά αντιµετωπίζουµε θέµατα που δεν έχουν προηγούµενο και όχι µόνο πλαστά έγγραφα ή άλλες παρατυπίες. Για παράδειγµα, ενώ προβλέπεται η ειδικότητα του οδηγού, οι εργαζόµενοι, π.χ., από το Βιετνάµ δεν µπορούν να λάβουν την απαιτούµενη πιστοποίηση, µε αποτέλεσµα ενώ έρχονται στην Ελλάδα να µην µπορούν να εργαστούν στη θέση για την οποία έγινε η µετάκλησή τους».
«Σήµερα χρειάζονται 38 στάσεις από τη στιγµή που θα ενδιαφερθεί ένας ξένος εργαζόµενος εκτός Ε.Ε. έως ότου έρθει στη χώρα µας και κάποιες από αυτές είναι τόσο αργές που καθιστούν τη διαδικασία ανέφικτη», παραδέχεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισηµαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει εντός του α’ τριµήνου σχέδιο νόµου για την επίσπευση και την απλοποίηση της διαδικασίας της µετάκλησης εργαζοµένων από τρίτες χώρες.
«Εργαζόµαστε συστηµατικά και µεθοδικά», τονίζει στο «business stories» o κ. Παναγιωτόπουλος, «για την κατάρτιση ενός ολιστικού νοµοσχεδίου για τη νόµιµη µετανάστευση, το οποίο θα έρθει να θεραπεύσει τα περισσότερα από τα ζητήµατα ούτως ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται για να ενισχυθεί άµεσα η ελληνική οικονοµία µε το απαραίτητο εργατικό δυναµικό.
Οι βασικοί άξονες του σχεδίου που καταρτίζουµε σε συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι η ψηφιοποίηση, η ψηφιακή ενοποίηση, η επίσπευση και η απλοποίηση της διαδικασίας των µετακλήσεων, ενώ παράλληλα εξετάζουµε και την ενδεχόµενη αύξηση της διάρκειας ισχύος των αδειών διαµονής κατά την ανανέωσή τους.
Αυτό που έχουµε εντοπίσει είναι ότι από τη στιγµή που θα ενδιαφερθεί ένας ξένος εργαζόµενος εκτός Ε.Ε. να εργαστεί στη χώρα µας χρειάζονται δεκάδες στάσεις µέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κάτι που την καθιστά αυτόµατα δυσλειτουργική και αναποτελεσµατική.
Εµείς επεξεργαζόµαστε µια σειρά παρεµβάσεων που αυτό θα το αλλάξουν προς το ταχύτερο και σίγουρα προς το αποτελεσµατικότερο. Μία από τις παρεµβάσεις που σκοπεύουµε να θεσµοθετήσουµε είναι η δυνατότητα να συµβάλουν κι άλλες υπηρεσίες, εκτός του προσωπικού των συνήθως υποστελεχωµένων πρεσβειών, στη διαδικασία έκδοσης βίζας για τη µετάκληση εργαζοµένων».
– Πότε θα εκδοθεί η Πράξη Υπουργικού Συµβουλίου για τις φετινές µετακλήσεις και ποια εικόνα έχετε για τον αριθµό των εργαζοµένων που θα εγκριθεί;
Οι ανάγκες της διαρκώς αναπτυσσόµενης ελληνικής οικονοµίας είναι δεδοµένες. Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι µεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναµικού παρατηρούνται στον αγροτικό τοµέα, στα µεγάλα έργα, στις κατασκευές και βέβαια τον τουρισµό.
Η νόµιµη µετανάστευση µέσω της µετάκλησης εργαζοµένων από άλλες χώρες µπορεί να αποτελέσει πολύτιµη λύση η οποία να λειτουργήσει συµπληρωµατικά µε το υφιστάµενο εργατικό δυναµικό στην Ελλάδα για να καλύψει τις πραγµατικά αυξανόµενες ανάγκες.
Η απαραίτητη Πράξη του Υπουργικού Συµβουλίου αναµένεται να εκδοθεί σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, ωστόσο δεν µπορούµε αυτή τη στιγµή να πούµε µε ακρίβεια ποιος θα είναι ο αριθµός των µετακλήσεων που θα εγκριθούν. Υπολογίζουµε ότι θα είναι γύρω στις 100.000 νέες θέσεις.
– Εκτός από την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές, χώρες µε τις οποίες έχουµε συνάψει διµερείς σχέσεις για µετακλήσεις εργαζοµένων, ποιες άλλες χώρες βρίσκονται στο άµεσο πλάνο της κυβέρνησης για σύναψη συµφωνίας;
Αυτή τη στιγµή υπάρχουν εν ενεργεία δύο συµφωνίες, µε την Αίγυπτο και το Μπανκλαντές. Σε ό,τι αφορά τη συµφωνία µε την Αίγυπτο, έχουµε πλέον µια πλατφόρµα µε υποψήφιους εργαζοµένους, ωστόσο ακόµα δεν υπάρχει επαρκής αντιστοίχηση καθότι κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις µπαίνουν στην πλατφόρµα και δεν βρίσκουν αυτό που αναζητούν.
Ζητούµενο είναι ο εµπλουτισµός της πλατφόρµας µε περισσότερους και προσφορότερους υποψηφίους να εργαστούν στην Ελλάδα, π.χ. αλιεργάτες. Ως προς τη διµερή συµφωνία µε το Μπανγκλαντές, είµαστε σε συνεργασία µε τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και την προξενική µας αρχή στο Νέο ∆ελχί, η οποία είναι πολύ µακριά από το Μπανγκλαντές, κάτι που δυσκολεύει τη διαδικασία για τη βελτίωσή της και την εύρυθµη λειτουργία των νέων εισόδων υπηκόων από το Μπανγκλαντές στην Ελλάδα.
Πράγµατι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των νόµιµων οδών µετανάστευσης, εξετάζεται η σύναψη διµερών συµφωνιών και µε άλλες χώρες µεταναστευτικού ενδιαφέροντος µε στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την προσέλκυση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναµικού, όπως είναι η Ινδία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάµ.
Ν. Παναγιωτόπουλος «Οι εγκρίσεις ασύλου των Σύρων θα παραµείνουν παγωµένες µέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση»
«Η κατάσταση στη Συρία αυτή τη στιγµή είναι πολύ συγκεχυµένη και η επόµενη µέρα ακόµα δεν έχει ξεκαθαρίσει. ∆εν είναι ασφαλής χώρα ακόµα η Συρία ώστε να είµαστε βέβαιοι για επαναπατρισµούς. Με εξαίρεση ένα ρεύµα προς Συρία που υπάρχει από την Τουρκία και από τον Λίβανο, όπου και εκεί λαµβάνει χώρα µια πολεµική σύρραξη, δεν έχουµε κάτι ως δεδοµένο.
Αυτό που απασχόλησε την Ευρώπη και ασφαλώς την Ελλάδα, κάτι που είχα την ευκαιρία να συζητήσω στις Βρυξέλλες µε τους οµολόγους µου, είναι ότι δεν µπορεί να συνεχίσει να δίνεται άσυλο σε Σύρους πολίτες όταν η βασική τους δικαιολογητική βάση, ότι δηλαδή διώκονται από το καθεστώς Ασαντ, δεν υπάρχει πια.
Εµείς, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, παγώσαµε την έκδοση αποφάσεων των αιτήσεων χορήγησης ασύλου προς Σύρους. Η διαδικασία αίτησης πραγµατοποιείται κανονικά. Το µέτρο αυτό θα είναι σε ισχύ µέχρι να καθίσει η σκόνη και να αξιολογηθούν τα νέα δεδοµένα στο πεδίο, δηλαδή στη Συρία.
Θεωρώ ότι στην πορεία η κατάσταση θα κανονικοποιηθεί, η χώρα όµως δεν είναι ακόµα σε αυτή τη φάση ώστε να µπορούµε να κάνουµε πιο στέρεες εκτιµήσεις – αυτό σίγουρα θα πάρει χρόνο. Οσον αφορά τη µετακίνηση των προσφύγων, στις Βρυξέλλες συναποφασίσαµε για την ανάγκη να αρχίσει να εκπονείται ένα σχέδιο επιστροφών, εθελοντικών στην αρχή, όποιων Σύρων πολιτών επιθυµούν να επιστρέψουν στη χώρα τους και σε αυτό το πλαίσιο κινούµαστε. Οσο βέβαια διαρκεί η αβεβαιότητα στη Συρία, είναι λογικό ότι λίγοι θα εκδηλώσουν την επιθυµία να επιστρέψουν».