Dark Mode Light Mode

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Να τηρηθεί το πνεύμα της Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για μετανάστευση και άσυλο»

LATO KLODIAN/EUROKINISSI

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συμμετείχε στις εργασίες της διυπουργικής συνδιάσκεψης για την ασφάλεια και τη μετανάστευση, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια (Western Balkans Summit).

Στο επίκεντρο της συνόδου βρέθηκαν κρίσιμα ζητήματα, όπως η παράτυπη μετανάστευση, η παράνομη διακίνηση μεταναστών και η εμπορία ανθρώπων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στον Γερμανό συνάδελφό μου, τόνισα ότι πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί το πνεύμα των συνθηκών Σένγκεν καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε δρόμους που παραπέμπουν σε μονομερείς ενέργειες κι έτσι τεθεί υπό κίνδυνο, όχι μόνο το πνεύμα της Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αλλά το ίδιο το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα δε ζητάει τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο από το να εφαρμοστούν αυτά που οργανωμένη η Ευρώπη έχει αποφασίσει μετά από διαδικασίες χρονοβόρες για να βρεθεί τρόπος για την  αντιμετώπιση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος όπως η μετανάστευση».

Στο πλαίσιο της συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων με Ευρωπαίους ομολόγους του. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με την Υπουργό Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Dame Angela Eagle, όπου συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα και τις νέες κατευθύνσεις που προκύπτουν από τις πολιτικές αλλαγές στη Γερμανία και την Ολλανδία. Εξετάστηκε η ανάγκη εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων, ικανών να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και να ενισχύσουν τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Πολωνίας, κ. Maciej Duszcyk, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, με έμφαση στη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και στη συνεργασία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Επιπροσθέτως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ολιγόλεπτες κατ’ ίδιαν συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας, κ. Lubomir Iossifov, Β. Μακεδονίας, κ. Pance Toshkovski και Αλβανίας, κ. Ervin Hoxha.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, κ. Brend Krosser. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι μεταβολές στην πολιτική της Γερμανίας σε θέματα μετανάστευσης και η σημασία της κοινής ευρωπαϊκής στάσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στη διυπουργική συνδιάσκεψη αποτελεί ακόμα μία επιβεβαίωση της δέσμευσης της Ελλάδας να συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις για την αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων σε ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της εποχής μας.

Τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μάνος Λογοθέτης και ο Διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, κ. Μάριος Καλέας.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Το σιδηροδρομικό έργο «Νέα Καρβάλη – Τοξότες» αντικείμενο συζήτησης σε ημερίδα στην Αθήνα

Επόμενο άρθρο

Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμουδίων: Αγιασμός για την έναρξη της νέας περιόδου δράσεων