Dark Mode Light Mode

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Πάντα μιλούσα για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θράκης

Ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε στην Πρωινή για την πρόσφατη αλλαγή, για την ένταξη των πανεπιστημιακών τμημάτων της Καβάλας στο Δημοκρίτειο.

Την υποστήριζε εξ αρχής. Παραδέχεται ότι στην αρχή της συζήτησης, το 2017, το Δημοκρίτειο δεν ήθελε το τότε ΤΕΙ Καβάλας. Ωστόσο πέρασε ο καιρός και τα πράγματα άλλαξαν. Οι καταστάσεις ωρίμασαν.

Οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου

Ερ: Τα Πανεπιστημιακά τμήματα της Καβάλας εντάχθηκαν οριστικά στο Δημοκρίτειο. Είναι τόσο καθοριστικό το ζήτημα;

Απ: Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και οι άλλες απόψεις, πάντα το πίστευα και το έλεγα. Από τότε που είχε ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Μιλούσα για το που θα πρέπει να συγχωνευτεί το ΤΕΙ Καβάλας. Δηλαδή με ποιο Πανεπιστήμιο. Έλεγα ότι οι στρατηγικοί στόχοι θα πρέπει να είναι η Θράκη και όχι η Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη η πορεία θα ήταν σταθερά απαξιωτική. Δεν είναι δυνατό πολύ απλά η Καβάλα, η Δράμα, οι Σέρρες να υπερβούν τη Θεσσαλονίκη. Όταν μάλιστα η έδρα του Πανεπιστημίου βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα. Υπήρχε και μια άλλη πολύ παράξενη κατάσταση. Εάν ήθελε το Πανεπιστήμιο χρήματα για τα παραρτήματα του. Δηλαδή για Καβάλα και Δράμα. Τότε έπρεπε να ψάξει ερευνητικά κονδύλια για τα τμήματα του μέσω κάποιων προγραμμάτων που έτρεχαν από την Περιφέρεια. Όπως καταλαβαίνετε με το προηγούμενο καθεστώς έπρεπε να πάει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τώρα ισορροπείται η κατάσταση περιφερειακά. Τώρα η Καβάλα θα μπορεί να απευθυνθεί στη δική μας Περιφέρεια. Της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δηλαδή. Εκεί που υπαγόμαστε και διοικητικά, προκειμένου να διεκδικήσει κονδύλια για την έρευνα. Πολύ βασική υπόθεση κατά εμέ.

Ερ: Το 2017 που άρχισαν οι συζητήσεις δε μας ήθελε το Δημοκρίτειο…

Απ: Ισχύει αυτό. Είναι απολύτως αληθές. Δεν το θέλαμε και εμείς σε μεγάλο βαθμό. Δεν το ήθελαν και αυτοί. Δεν υπήρχαν τότε οι προϋποθέσεις που τώρα όμως έχουν αλλάξει. Οι Θρακιώτες είδανε ότι το δικό τους μέλλον έπρεπε να δεθεί με αυτό της Καβάλας. Ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης είδε το μέλλον, έκανε το στρατηγικό του σχεδιασμό και οι συνθήκες ωρίμασαν.

Ερ: Σχετικά με όσα λέγονται για τα μη κρατικά πανεπιστήμια…

Απ: Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας δίνεται η δυνατότητα και σε αλλοδαπά Πανεπιστήμια να ιδρύσουν παράρτημα στην Ελλάδα. Ασφαλώς αυτό αλλάζει το τοπίο, δε σημαίνει όμως ιδιωτικοποίηση. Γιατί το άκουσα και αυτό. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να υπάρχει. Το ζητούμενο είναι να αποδειχθεί ότι όλο αυτό δεν αποδυναμώνει τα Δημόσια Πανεπιστήμια αλλά θα μπορούσε να τα ενισχύσει. Το δεδομένο και η πιο φανερή απόδειξη ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι αυτά που έγιναν με το Πανεπιστήμιο Θράκης. Πλέον  γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το τρίτο μεγαλύτερο. Ένα πανεπιστήμιο 7 πόλεων, όπως πολύ εύστοχα παρατηρήθηκε που σ’ αυτό το νέο Ακαδημαϊκό σύστημα μέσα στην Περιφέρεια μας, η Καβάλα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο διότι εδώ ιδρύεται η σχολή Θετικών Επιστημών με τρία τμήματα, Φυσική, Χημεία και Μαθηματικά. Επίσης ιδρύεται και η νέα σχολή, Διοίκησης και Λογιστικής Επιστήμης.  Παράλληλα η Καβάλα κρατάει και τα δυο ερευνητικά ινστιτούτα του πετρελαίου και του τουρισμού και φιλοξενίας, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί πολύ καλύτερα απ’ ότι μέχρι τώρα.

Προηγούμενο άρθρο

Έναρξη της διαδικασίας για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Επόμενο άρθρο

Ο Γιώργος Παπαφιλίππου ήταν στην 1η συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς