Dark Mode Light Mode

Νησιωτική Σχολή Κοινωνικής Αυτονομίας

Το σχέδιο εξηγήθηκε από τον Franco Berardi και αφιερώθηκε στην ανακοίνωση των εγκαινίων του Ινστιτούτου σπουδών για την κοινωνική αυτονομία – Issa – τον σεπτέμβριο του 2023.

Τον σεπτέμβριο του 2023 θα εγκαινιάζουμε το Ινστιτούτο σπουδών για την κοινωνική αυτονομία (ISSA: Island school of social autonomy), στο νησί Vis, το οποίο ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος ο Πρεσβύτερος ονόμασε ISSA. Αργότερα το νησί έγινε ανεξάρτητη πόλη, στη συνέχεια ρωμαϊκή αποικία, η οποία μετά περιήλθε στην κυριαρχία της Βενετίας μέχρι το 1797. Η αρχιτεκτονική της Komiza και του Kut, των δύο υπέροχων μικρών πόλεων, καταγγέλλει το ενετικό αποτύπωμα.

Αφού καταλήφθηκε από τον Ναπολέοντα, το νησί κυβερνήθηκε από την αυστριακή αυτοκρατορία για περίπου έναν αιώνα. Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο έγινε ξανά ιταλικό για λίγο.

Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μετά από δύο χρόνια φασιστικής κατοχής, το νησί έγινε το κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα: ο Στρατάρχης Τίτο έστησε τις βάσεις του στις σπηλιές στα βουνά του νησιού. Εδώ ακριβώς σκοπεύουμε να ανοίξουμε τη σχολή.

Σε ποιο πλαίσιο;

Για ποιον σκοπό;

Και τέλος: τι πρέπει να σπουδάζουμε σε μια σχολή που γεννιέται σήμερα;

Πριν απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις, ας ρίξουμε μια ματιά στο τοπίο.

Η Γη επαναστατεί εναντίον του Κόσμου, γιατί έχει αρχίσει την εκδίκησή της ενάντια στην ιστορία των ανθρώπων.

Δεν υπάρχει διέξοδος ούτε δυνατότητα επιστροφής.

Το νερό, ο αέρας, η φωτιά, τα στοιχεία εξαπολύονται ενάντια στο ζώο που έχει σπαταλήσει πόρους, έχει μολύνει τα νερά, την ατμόσφαιρα και τη γη.

Αυτό προκαλεί έναν καταρράκτη καταστροφικών επιπτώσεων σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής ζωής.

Η εθνικιστική επιθετικότητα είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί παντού. Οι πόλεμοι πολλαπλασιάζονται.

Η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου. Τα σχέδια για τη μείωση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τα παραπλανητικά σχέδια πράσινης οικονομίας είναι άχρηστα. Όσο η οικονομική ανάπτυξη θα παραμένει ο αδιαμφισβήτητος μύθος της κοινωνίας, θα αυξάνουμε μόνο το περιβαλλοντικό χάος. Σήμερα, λόγω του πολέμου, η ανάπτυξη χρειάζεται περισσότερο άνθρακα, νέους πυρηνικούς σταθμούς για να τοποθετηθούν παντού. Και ο χρόνος τελείωσε, πέρασε, πάει.

Ας σοβαρευτούμε: ο κοινωνικός πολιτισμός του προνομιούχου κόσμου της δύσης έχει τελειώσει.

Η αποκάλυψη έχει αρχίσει και καμία πολιτική δράση δεν μπορεί να την σταματήσει γιατί η πολιτική δράση δεν μπορεί να αναστρέψει το μη αναστρέψιμο.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο εγκαινιάζουμε τη σχολή της ISSA (Νησιώτικη σχολή για την κοινωνική αυτονομία).

Ποιος είναι ο στόχος μας; Δεν σκοπεύουμε να προετοιμάσουμε τα στελέχη για την κυβέρνηση του μέλλοντος. Δεν θα υπάρξει κυβέρνηση της κοινωνίας του μέλλοντος, γιατί η ανθρώπινη βούληση είναι και θα είναι ολοένα και πιο ανίκανη να κατανοήσει και να κυβερνήσει την πολυπλοκότητα του απελευθερωμένου Χάους.

Θα δημιουργήσουμε ένα σχολείο καθώς το Χάος απλώνεται σε κάθε γωνιά, και στόχος μας θα είναι να ακούσουμε τον ρυθμό του χάους, να ερμηνεύσουμε την έννοια των χαοτικών ροών. Να κάνουμε μια φιλική συμφωνία με το Χάος, να ευδοκιμήσουμε με το Χάος.

Σχεδιάζουμε ένα σχολείο για τη Μεγάλη Λιποταξία που έχει ξεκινήσει. Κοινότητες ανθρώπων που λιποτακτούν τον πόλεμο που εκρήγνυται παντού. Κοινότητες ανθρώπων που εγκαταλείπουν την κατανάλωση, την εργασία και την πολιτική συμμετοχή.

Θα δούμε την εξάπλωση της πλήξης, της επιθετικής ψύχωσης, των μαζικών δολοφονιών, της απελπισίας, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε νησίδες επιβίωσης, νησιά ευτυχισμένης ζωής και ανθρώπινης κατανόησης.

Τι χρειαζόμαστε για αυτό; Τι να μελετήσουμε για να καταστεί δυνατή μια νέα εποχή αυτόνομης ζωής, κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας διάλυσης του κοινωνικού πολιτισμού;

Θα χρειαστούμε γνώση για επιβίωση, για θεραπεία.

Το σχολείο μας θα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα σχολείο φαντασίας.

Η φαντασία θα είναι κεντρική στη διδασκαλία μας: πρέπει να φανταστούμε την ανθρώπινη ζωή σε μη ανθρώπινα περιβάλλοντα.

Θα μελετήσουμε την ιστορία του εικοστού αιώνα από τη σκοπιά του παρόντος.

Θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στις περιβαλλοντικές μελέτες, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς να εξανθρωπίσουμε τον μετα-ανθρωπικό χώρο. Πώς να δημιουργήσουμε νερό στην έρημο.

Θα αφιερώσουμε έναν κεντρικό χώρο σε τεχνολογίες για πρακτική επιβίωση σε αποκαλυπτικά περιβάλλοντα: γεωπονία, επιστήμες διατροφής, ιατρική, φαρμακολογία.

Το πρώτο καθήκον που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σήμερα και το οποίο θα αναπτύξουμε τα επόμενα χρόνια είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου προγράμματος επιβίωσης.

Το καθήκον που θέσαμε για τον επόμενο χρόνο, πριν από τα εγκαίνια του σεπτεμβρίου 2023, είναι η εκπόνηση ενός Sillabus της ευτυχισμένης επιβίωσης: ένα πρόγραμμα διεπιστημονικών περιεχομένων αφιερωμένο στην αναζήτηση μιας πιθανής ευτυχισμένης ζωής στον κόσμο που διασχίζει την μετ-ανθρωπική αποκάλυψη

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος la Bottega del Barbieri

Προηγούμενο άρθρο

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο δίκτυο αποχέτευσης

Επόμενο άρθρο

Μία ακόμη συνέντευξη της Εύας Οικονόμου Βαμβακά