Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε για γιατρούς στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη- και όχι μόνο- η Β’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
Στη διάρκεια του σεμιναρίου ο καθηγητής Περικλής Παναγόπουλος παρουσίασε εισήγηση στηριγμένη στα στοιχεία του κορωνοϊού ανά Περιφερειακή Ενότητα και νοσοκομείο σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο συμπολίτης γιατρός Ξενοφώντας Κροκίδης που παρακολούθησε το σεμινάριο έδωσε προτεραιότητα στη συγκεκριμένη εισήγηση και παρουσίασε αναλυτικά τα νούμερα όσον αφορά τον κορωνοϊό. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το πρόβλημα μέχρι και τις 5 Οκτώβρη.
Πρόκειται για τα στοιχεία του κ.Παναγόπουλου που πάντως για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ξαφνιάζουν. Αυτό ισχύει επειδή στα στοιχεία αναφέρονται πέντε θάνατοι αν και οι καταγεγραμμένοι σύμφωνα και με τα στοιχεία του Νοσοκομείου Καβάλας θάνατοι λόγω κορωνοϊού στο νομό μας είναι μόνο τρεις.
Ειδικότερα ο καθηγητής Περικλής Παναγόπουλος παρουσίασε κρούσματα και θανάτους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ως εξής: Για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας 115 κρούσματα και πέντε θανάτους. Για τη Δράμα 38 κρούσματα έναν θάνατο. Για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης 329 κρούσματα και 53 θανάτους. Για τη Ροδόπη 57 κρούσματα 6 θανάτους και για τον Έβρο 169 κρούσματα και 19 θανάτους.
Στην ερώτηση πώς τα περιστατικά που κατέληξαν για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας είναι πέντε ενώ τα στοιχεία παρουσιάζουν τρεις νεκρούς, ο Ξενοφών Κροκίδης είπε στην Πρωινή ότι μπορεί να υπάρχουν θάνατοι λόγω κορωνοϊού καβαλιωτών που δεν έγιναν γνωστοί. Το άλλο συμπέρασμα του Ξενοφώντα Κροκίδη είναι ότι στο πρώτο κύμα της νόσου (την άνοιξη του 2020) ο Νομός Καβάλας τα πήγε καλά. Η εικόνα μας -δήλωσε με νόημα- χάλασε το διάστημα από τέλος Ιουλίου έως αρχές Αυγούστου. Ο Ξενοφώντας Κροκίδης είπε επίσης στην Πρωινή ότι οι γιατροί του νοσοκομείου Καβάλας σε μία συζήτηση- συνάντηση που είχαν μεταξύ τους ζήτησαν να επεκταθούν και στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας τα γρήγορα τεστ (rapid τεστ). Ζητούν την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για αυτά τα γρήγορα τεστ. Που μπορεί να μην είναι το ίδιο αξιόπιστα με τα βασικά αλλά πάντως βοηθούν. Οι γιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας ζητούν επίσης να έρθει όσο το δυνατό γρηγορότερα από το Κέντρο Υγείας Πρίνου στην Καβάλα το μηχάνημα που κάνει PCR τεστ στον κορωνοϊό μέσα σε λίγα λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα είχε συζήτηση την Τρίτη ο διοικητής του νοσοκομείου. Έθεσε τελευταία και τελική προθεσμία προς τον διευθυντή του κέντρου υγείας Πρίνου προκειμένου να αποσταλεί το μηχάνημα από το κέντρο υγείας στο Νοσοκομείο Καβάλας έως την 20η Οκτώβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες στο διάστημα που το ίδιο μηχάνημα είναι στο κέντρο υγείας Πρίνου έκανε περίπου 90 τεστ. Η εκκρεμότητα φαίνεται ότι θα λυθεί σύντομα και ομαλά μεταξύ του κέντρου υγείας Πρίνου και του νοσοκομείου Καβάλας.
Νέο προσωπικό στο Νοσοκομείο
Τις προηγούμενες ημέρες το νοσοκομείο Καβάλας ενισχύθηκε σε παραϊατρικό προσωπικό καθώς εμφανίστηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία 8 νέοι νοσηλευτές. Είχαν προηγηθεί τέσσερις τραυματιοφορείς και ένας χειριστής μηχανήματος. Από πλευράς παραϊατρικού προσωπικού το νοσοκομείο Καβάλας Θα ενισχυθεί άμεσα με ακόμη 15 άτομα. Προχωρά και η διαδικασία για επιπλέον γιατρούς. Δημοσιεύθηκαν μάλιστα οι πρώτοι διορισμοί στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτό το στοιχείο το φθινόπωρο ή το αργότερο το Δεκέμβριο αναμένονται στο Νοσοκομείο Καβάλας για να αναλάβουν υπηρεσία ένας αγγειοχειρουργός και ένας θωρακοχειρουργός. Χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας όρκισε δύο ακόμη νέους γιατρούς, έναν ρευματολόγο κι έναν ακτινολόγο.