Εντός του 2019 αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ να εκκινήσει τις διαδικασίες πώλησης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχής «Νότια Καβάλα».
ΠΗΓΗ Energy Press
Αυτό αναφέρουν πηγές της διοίκησης του Ταμείου θεωρώντας το συγκεκριμένο asset ως μία από τις στρατηγικής σημασίας υποδομές για τη μετεξέλιξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο. Η υπόγεια αποθήκη (UGS) Νότιας Καβάλας έχει προγραμματιστεί για διαγωνισμό εντός της επόμενης χρονιάς, αφού πρώτα διευθετηθούν ρυθμιστικά και τεχνικά ζητήματα ως προς την αξιοποίηση της. Σύμβουλοι για την αξιοποίηση της είναι η PwC και η δικηγορική εταιρία Ρόκα.
Παράλληλα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει την απαραίτητη Υπουργική Απόφαση με την οποία το project θα οριστεί ως ΑΣΦΑ, δηλαδή ως Αυτόνομο Σύστημα Φυσικού Αερίου (μια ιδιωτική υποδομή αποθήκευσης).
Η UGS Νότιας Καβάλας είναι ουσιαστικά ένας γεωλογικός ταμιευτήρας, ο οποίος είχε ανάμεσα στα τοιχώματά του κοίτασμα φυσικού αερίου. Το εξαντλημένο κοίτασμα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και είχε παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση το 1981 μαζί με εκείνο του πετρελαίου στον Πρίνο. Τα δικαιώματα της Νότιας Καβάλας ανήκουν στην εταιρία Energean Oil & Gas, στην οποία και παρατείνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια καθώς το κράτος δεν έχει αποφασίσει τον τρόπο αξιοποίησης αυτού του γεωλογικού ταμιευτήρα.
Μάλιστα και τώρα αναμένεται να παραταθούν για ένα συν ένα χρόνο στην ίδια εταιρία. Πριν από ένα χρόνο επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρότεινε στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη τη δυνατότητα μετατροπής του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου, ακολουθώντας την πρακτική άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε. Εκεί υπάρχουν συνολικά 162 τέτοιοι χώροι με δυναμικότητα αποθήκευσης 100 δισ. κυβικών μέτρων. Η “Νότια Καβάλα” με επενδύσεις της τάξης των 250 εκατ. έως 280 εκατ. ευρώ μπορεί να φυλάει… στους χώρους της αέριο 950 εκατ. κυβικών μέτρων.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι σε συνδυασμό με το έργο του FSRU Αλεξανδρούπολης, τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου TAP και IGB αλλά και την αξιοποίηση των Λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, η συγκεκριμένη υποδομή αποκτά σημαντικά αξία συμβάλλοντας στη μετατροπή της χώρας και της Βόρειας Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο.
Πηγές κάνουν λόγο για έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ανάμεσα σε εταιρίες που, οι πληροφορίες θέλουν να εξετάζουν τη συμμετοχή τους σε έναν διαγωνισμό είναι οι ΔΕΣΦΑ, Energean Oil & Gas, Engie αλλά και η ENI.
Στα έργα κοινού ενδιαφέροντος
Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου βρίσκεται όπως προαναφέρθηκε στο υπό εξάντληση κοίτασμα στο θαλάσσιο πεδίο της Νότιας Καβάλας, το οποίο εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία Energean. Η ίδια η ελληνική πετρελαϊκή το 2010 πρότεινε στο ελληνικό δημόσιο τη μετατροπή του κοιτάσματος (το οποίο ακόμη παράγει μικρές ποσότητες φυσικού αερίου εκ περιτροπής και το οποίο καλύπτει ανάγκες της εταιρείας), σε αποθήκη αερίου. Το 2011 μάλιστα κατατέθηκε αίτηση για μετατροπή της άδειας, ωστόσο την ίδια χρονιά η υποδομή πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.
Ακολούθησε μια περίοδος αδράνειας και αναποφασιστικότητας από πλευράς του Δημοσίου, η οποία μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα η αποθήκη να απενταχθεί από τα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Έργα Κοινού Ενδιαφερόντος (PCIs). Ωστόσο το έργο επανεντάχθηκε στη λίστα των PCIs καθώς θεωρείται ως μια σημαντική υποδομή ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο για την ελληνική αγορά αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, που θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά στον αγωγό TAP αλλά και να διευκολύνει τις εισαγωγές φυσικού αερίου για την ελληνική και τη βαλκανική αγορά. Με τις τρέχουσες τιμές η εκτίμηση για το κόστος του project κυμαίνεται στα 250 – 300 εκ. ευρώ.