Dark Mode Light Mode

Ο αγώνας των γονέων συνεχίζεται: Ούτε υποβάθμιση, ούτε συνδιδασκαλία!

Σε συνέχεια της κινητοποίησης των γονέων και κηδεμόνων όλου του Νομού, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βασίλης Μαυρομάτης στέλνει μήνυμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο αγώνας που ξεκίνησε θα συνεχιστεί. Μέχρι τελικής δικαίωσης. Το αίτημα δυναμώνει και πανελλαδικά αφού ίδιο ανακύπτει όλο και σε περισσότερους Νομούς. Ο κ. Μαυρομάτης μίλησε στην Πρωινή.

Η συνέντευξη

Ερ: Μαζέψατε υπογραφές γονέων και πολιτών. Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση και την υπογραφή τους επί του κειμένου του ψηφίσματος;

Απ: Καταθέσαμε το πρωί της Παρασκευής (12/7) το ψήφισμα στην Πρωτοβάθμια Καβάλας. Επίσης καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Ζητούμε να σταματήσει εδώ το πρόβλημα έτσι ώστε να μην υπάρχει σε καμία περίπτωση ούτε υποβάθμιση, ούτε συνδιδασκαλία. Θέλουμε να μελετήσει η Διευθύντρια τις προτάσεις μας, για να σταματήσει το πρόβλημα.

Ερ: Μήπως είναι λίγες οι 2.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για όλο το νομό; Περιμένατε περισσότερες;

Απ: Δεν είναι λίγες, δεν είναι και πολλές. Η συλλογή υπογραφών θα συνεχιστεί, δε θα σταματήσει εδώ. Έχουμε βγάλει και εμείς ένα προς υπογραφή ψήφισμα για τα σχολεία του Δήμου Καβάλας, θα υπογραφεί και αυτό. Ο αγώνας θα συνεχιστεί ως χρειάζεται, μέχρι να κερδίσουμε. Δε θα ανεχτούμε την υποβάθμιση και τη συνδιδασκαλία.

Ερ: Δεν καλύπτει η λύση, να κάνουν μάθημα οι διευθυντές;

Απ: Δεν είναι εφικτή. Οι διευθυντές έχουν ένα σωρό αρμοδιότητες, ευθύνες. Έχουν όλο το σχολείο επάνω τους. Πως θα κάνουν και μάθημα; Ζητούμε να υπάρξει επιπλέον δάσκαλος ή δασκάλα για να μην υπάρχει υποβάθμιση του σχολείου. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να υπάρχει αφανισμός κάποιων σχολείων.

Ερ: Ποιοι σας βοηθάνε; Είδαμε ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Απ: Και από το Δήμο Θάσου έχουμε πάρει ψήφισμα αλλά και από το Δήμο Παγγαίου θα πάρουμε ψήφισμα. Επίσης από το Δήμου Νέστου. Μας βοηθάνε διάφοροι φορείς, σωματεία, σύλλογοι. Πολύς κόσμος, όλη κοινωνία του νομού είναι αντίθετη σε αυτή την απόφαση που θέλουν να εφαρμόσουν.

Ερ: Οι βουλευτές του νομού ενεπλάκησαν σε αυτό το θέμα;

Απ: Όχι για την ώρα, αλλά σίγουρα θα τους ενοχλήσουμε έτσι ώστε να πάρουν και αυτοί θέση και να βοηθήσουν. Είναι εκλεγμένοι και πρέπει να βοηθήσουν την όλη κατάσταση.

Ερ: Το θέμα που ανέκυψε είναι πρωτοβουλία της τοπικής υπηρεσίας ή του Υπουργείου Παιδείας;

Απ: Από το Υπουργείο ξεκινάει η απόφαση και φυσικά η τοπική υπηρεσία προσπαθεί να την εφαρμόσει. Μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό η τοπική διεύθυνση αλλά υπάρχουν κι οι πιο ψηλά υφιστάμενοι. Εμείς θα απευθυνθούμε στους βουλευτές του νομού μας αλλά θα φτάσουμε και μέχρι το Υπουργείο. Μέχρι να δικαιωθούμε, δεν θα σταματήσουμε. Ακούμε και σε άλλα σχολεία ότι υπάρχει αυτό το θέμα όπως στη Δράμα και στη Λάρισα. Πρέπει να το σταματήσουμε.

Ερ: Μειώνονται πάντως οι μαθητές, τα παιδιά λιγοστεύουν.

Απ: Εντάξει μειώνονται, αλλά τι να κάνουμε; Υπάρχει υπογεννητικότητα αλλά πρέπει να κόψουμε από την παιδεία; Να μην κόψουμε από την παιδεία, ούτε βέβαια από την υγεία. Να κόψουμε από κάπου αλλού. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, να γίνουν διορισμοί εκπαιδευτικών. Ας είναι λίγα τα παιδιά, να γίνει μάθημα και με λίγα παιδιά. Γιατί να γίνει μάθημα μόνο με πολλά παιδιά; Είναι καλό να γίνει μάθημα με 25 παιδιά ανά τάξη; Πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Αφού μειώνονται τα παιδιά, αναγκαστικά πρέπει να αλλάξει ο νόμος που ορίζει το όριο στον αριθμό των μαθητών μιας και ο σημερινός δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ερ: Πολλοί γονείς για να γλυτώσουν τη συνδιδασκαλία, σκέφτονται να πάνε τα παιδιά τους σε μεγάλα σχολεία. Είναι αυτό σωστό;

Απ: Δεν το θέλουμε αυτό.  Αν γίνει αυτό, κάποια σχολεία θα αναγκαστούν να κλείσουν. Θα φτάσουν στον αφανισμό. Δεν το θέλουμε αυτό σε καμία περίπτωση. Εμείς θέλουμε να ανοίγουν σχολεία, να υπάρχουν σχολεία και όχι να κλείνουν. Να γίνεται σωστό μάθημα στα σχολεία με όσα παιδιά υπάρχουν.

 

Προηγούμενο άρθρο

Πικ νικ αλά ελληνικά στο Τορόντο – Πόντος, Καβάλα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη θα είναι εκεί

Επόμενο άρθρο

Ο Υπουργός διορίζει νέο διοικητικό συμβούλιο στο Νοσοκομείο! Συνέντευξη του Γιάννη Πασχαλίδη