Έτοιμοι για τη μάχη είναι οι παρασκευαστές κουραμπιέ της Νέας Καρβάλης Καβάλας για να διεκδικήσουν την πιστοποίησή του ως προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης είτε Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Πρόκειται για μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το Επιμελητήριο Καβάλας το 2012 χωρίς να ολοκληρωθεί και επανήλθε στο προσκήνιο μετά από πρωτοβουλία του εντεταλμένου για θέματα αγροτικής ανάπτυξης περιφερειακού συμβούλου Σωτήρη Παπαδόπουλου. Ο ίδιος, ως Καβαλιώτης, έχει αναμνήσεις από τους νόστιμους κουραμπιέδες που έφτιαχνε η γιαγιά του και εκτιμώντας την αξία και τη δυναμική του προϊόντος που συναντάμε και στα duty free των αεροδρομίων συναντήθηκε με τρεις επιχειρηματίες που παρασκευάζουν κουραμπιέδες και τον πρόεδρο των επαγγελματιών Ν. Καρβάλης. Συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν φάκελο, διεκδικώντας την ονομασία «Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης Καβάλας».
Παραδοσιακό προϊόν
Όποιος περνάει από τη Ν. Καρβάλη αγοράζει εδώ και δεκαετίες τους φημισμένους κουραμπιέδες, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «αποτελούν προϊόν της παράδοσης της περιοχής και δεν θέλουμε να την καρπώνεται κανένας άλλος, είτε πρόκειται για γειτονικό νομό είτε για γειτονικό κράτος. Θέλουμε να τεκμηριώσουμε ότι ο κουραμπιές της Νέας Καρβάλης είναι μοναδικός, ενώ και τα υλικά που χρησιμοποιούνται και ο συνδυασμός τους είναι μοναδικά, γι’ αυτό και δικαιούται το συγκεκριμένο όνομα. Δεν γίνεται να έχει η Τουρκία κουραμπιέ Καβάλας». Η ποιοτική διαφορά έγκειται στα ντόπια αμύγδαλα και βούτυρο και, φυσικά, στις πατροπαράδοτες συνταγές.
Το Επιμελητήριο Καβάλας παραχώρησε τον πρώτο φάκελο και, παράλληλα, σχεδιάζεται ν’ αναδειχθεί ένας σύμβουλος που θα αναλάβει την ετοιμασία ενός καλά τεκμηριωμένου καινούργιου, «γιατί ο ανταγωνισμός στον κουραμπιέ είναι μεγάλος», υποστηρίζει. Μετά την αίτηση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο φάκελος χρειάζεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για έξι μήνες και, στη συνέχεια, δίνεται η έγκριση, εφόσον δεν υπάρξει ένσταση από άλλη περιοχή. «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο ολοκληρωμένο φάκελο, ώστε να μην μπορεί κανείς να αντιπαρατεθεί. Κάθε τόπος έχει τα δικά του ποιοτικά χαρακτηριστικά στη γαστρονομία, που οφείλουμε να σεβαστούμε και η προστασία τους μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ένδειξης που επιδιώκουμε για τον κουραμπιέ Νέας Καρβάλης. Ο κουραμπιές εξάγεται σε αρκετές χώρες και, αν πάρουμε την ένδειξη ΠΟΠ ή ΠΓΕ, θα μπούμε σε προγράμματα προώθησης μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επιδότηση 80%».
Κοινός αγώνας
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά με την κατοχύρωση του ονόματος, γι’ αυτό και η πρωτοβουλία του κ. Παπαδόπουλου εκ μέρους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους επαγγελματίες του διάσημου μεταποιημένου καβαλιώτικου γλυκίσματος. Μάλιστα, είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν στον τρόπο παραγωγής και στη χρήση υλικών και πρώτων υλών, που θα αναφέρονται στην υποβληθείσα μελέτη. (Πηγή ypaithros.gr)