Dark Mode Light Mode

Ο Αλέξης Πολίτης ζητά ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης

Ο συμπολίτης γιατρός Αλέξης Πολίτης είναι φανερά προβληματισμένος. Ανήσυχος και κατά κάποιο τρόπο και απαισιόδοξος. Παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ζητά να εφαρμοστεί ένα άλλο μοντέλο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Στις δηλώσεις του στην Πρωινή σχολιάζει την εμβολιαστική διαδικασία αλλά και την έξαρση κρουσμάτων ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η συνέντευξη

Ερ: Δύσκολα τα πράγματα. Δεν περιμέναμε τέτοια νούμερα σε όλη την Ελλάδα στις αρχές Απριλίου.

Απ: Αυτό είναι αλήθεια. Η κατάσταση έχει απογοητεύσει αρκετούς από εμάς. Ακόμη και εμείς που ήμασταν πιο αισιόδοξοι διαχρονικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, νομίζω ότι αυτό τείνει να εξελίσσεται σε ένα δυσεπίλυτο γρίφο ο οποίος νομίζω ότι θα λυθεί με πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Ακόμη και οι εμβολιασμοί που έβλεπα τα νούμερα χθες (προχθές) το βράδυ προκειμένου να είμαι ενήμερος για το πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει στη χώρα, έχουν γίνει περίπου 2 εκατομμύρια, είναι ένα νούμερο που αν το δεις στο απόλυτο αριθμό, αν το αναγνώσεις, είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο. Ωστόσο αν το συγκρίνεις με τα 7 εκατομμύρια που θέλουμε -εμβολιασμένων συμπολιτών μας προκειμένου να αποκτήσουμε αυτή τη ανοσία, το τείχος ανοσίας το πολυπόθητο- απέχουμε παρασάγγας. Όπότε όντως η κατάσταση είναι ανησυχητική. Πέρσι τέτοια εποχή αν θυμάστε ήταν το σύνθημα «μένουμε στο σπίτι» και το τήρησαν όλοι με ευλαβική προσοχή και ευλαβική αν θέλετε προσπάθεια. Τώρα τα πράγματα σαφώς έχουν αλλάξει. Η εξέλιξη της πανδημικής κρίσης επιβάλλει ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης, μιας και το συγκεκριμένο μοντέλο, το μοντέλο που ισχύει όλο αυτό το χρόνο έχει  φτάσει νομίζω στα όρια του. Νομίζω ότι όντως το Νοσοκομείο Καβάλας καλά κρατεί. Πάμε καλά. Κατά τη διάρκεια αυτού του τρίτου κύματος της πανδημίας δεν υπήρχε στιγμή κατά την οποία ξεφύγαμε σαν Καβάλα. Ωστόσο δε ζούμε μόνοι μας στον κόσμο, δε ζούμε μόνοι μας στην Ελλάδα. Βλέπουμε συνολικά το πρόβλημα και το πρόβλημα αυτή τη στιγμή εστιάζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Περιφέρεια Αττικής γενικότερα αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, πρέπει να φροντίσεις να μην πάρει φωτιά και το δικό σου.

Ερ: Με τους ρυθμούς που πάνε οι εμβολιασμοί όταν θα φτάσουμε στο πολυπόθητο 7 εκατομμύρια εμβολιασμών και εννοώ με διπλά εμβόλια, αυτοί που θα έχουν κάνει το Γενάρη του 2021 θα χρειάζονται να κάνουν ξανά.

Απ: Έτσι είναι. Ωστόσο νομίζω ότι η έλευση και των άλλων εμβολίων μέσα στο επόμενο τρίμηνο αν έρθουν δηλαδή και άλλα «όπλα», νομίζω ότι αυτό το νούμερο μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Βλέπετε ότι και τα εμβολιαστικά κέντρα αναπτύσσονται με μια πολύ ορθή τακτική και τα είδαμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στα μεγάλα αστικά κέντρα ιδιαίτερα οργανωμένα. Σαφώς το πρόβλημα της  μη έλευσης των απαιτούμενων δόσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, είναι τεράστιο. Πρέπει να τραβήξουν το αυτί στις εταιρείες οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα, που έχουν κάνει τις συμφωνίες. Πρέπει να είναι πιο σοβαρές, πιο συγκεντρωμένες. Να σταματήσουν να παίζονται τα όποια παιχνίδια παίζονται σε αυτή τη διαχείριση της κρίσης.

Ερ: Είπατε για ένα άλλο μοντέλο στα μέτρα εννοούσατε; Είναι κάτι που το λέει πολύς κόσμος, το λένε και οι δημοσιογράφοι. Σε ποια κατεύθυνση θα μπορούσατε να σκεφτείτε αυτό το μοντέλο το διαφορετικό;

Απ: Αυτή τη στιγμή σαφώς βιώνουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας οπότε το να πας να ανοίξεις μη συντεταγμένα πράγματα είναι τουλάχιστον αυτοκτονικό. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε, το οποίο μας επιτρέπει η ίδια η κατάσταση να κάνουμε όπως θα μας το επιτρέψει και η έλευση των υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες ημέρες που θα δείτε ότι θα έρθει, είναι ένα συντεταγμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων. Με την προϋπόθεση τήρησης των μέτρων δηλαδή αυτό που λέει και ο καθηγητής ο κ. Βασιλακόπουλος τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα και με τον οποίο μιλάμε συχνά, αυτό που λέει ότι μπορούμε σε περιοχές με σταθερό επιδημιολογικό φορτίο να ανοίξομε κάποιες δραστηριότητες ή τέλος πάντων να φέρουμε μια ανακατεύθυνση των επικίνδυνων επαφών. Μαζεύονται άνθρωποι σε σπίτια, ο κόσμος έχει κουραστεί και καλά κάνει, μπορούμε να κατευθύνουμε όλες αυτές τις επικίνδυνες επαφές και τη διασπορά του κορωνοϊού μέσω ανοίγματος δραστηριοτήτων όπως και έγινε φυσικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με τον τρόπο που έγινε. Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε και άλλες τέτοιες λύσεις. Τα μέτρα πλέον είναι ανεφάρμοστα. Έχουν καταστεί ανεφάρμοστα από την ίδια καθημερινή μας τακτική.

Προηγούμενο άρθρο

Μικρή επιβάρυνση στα κρούσματα και στους ασθενείς με κορωνοϊό στο Ν. Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι εμβολιασμοί στο Νομό Καβάλας