Dark Mode Light Mode

Ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Τσιτσιλικάκης περιγράφει βελτιωμένη την κατάσταση με τα αδέσποτα

Βρισκόμαστε στο τέλος του Καλοκαιριού και στην αρχή του Φθινόπωρου, σε μια ώρα κατάλληλη για συζήτηση και για τα αδέσποτα.

Αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα οι διαμαρτυρίες των πολιτών περιορίστηκαν. Τυχαίο; Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απαντά και ενημερώνει. Δέχεται ότι οι γάτες στην Καβάλα σήμερα είναι περισσότερες από τα σκυλιά.

Η συνέντευξη

Ερ: Είναι σε ύφεση το πρόβλημα με τα αδέσποτα ή κάνουμε λάθος;

Απ: Προσπαθούμε να κάνουμε μια διαχείριση σαν Δήμος για κάποια ζώα τα οποία ήταν στο κέντρο της πόλης. Έχουμε συνεργασία με κάποιους ανθρώπους που τα είδαν αυτά τα ζώα. Είμαστε σε αρκετά καλό σημείο. Είμαστε και από τροφές εντάξει, βοηθάμε και κάποιους οι οποίοι θέλουν βοήθεια στο τάισμα των ζώων. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε και τα χωριά και είμαστε και εκεί σε καλό επίπεδο. Έχω κάθε εβδομάδα επικοινωνία με τους προέδρους των πρώην κοινοτήτων για οτιδήποτε συμβεί ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Προσπαθούμε να σταματήσουμε τα σκυλιά, τα οποία έρχονται χωρίς να ξέρουμε από που. Ανακοινώθηκε και ένα πρόγραμμα από τον Δήμο για τις ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν να στειρώνουν τα δεσποζόμενα ζώα, ώστε να έχουμε πρόληψη σε αυτό το κομμάτι. Θα γίνουν και άλλα πράγματα.

Ερ: Πάντως δεν αναφέρεται όπως στο παρελθόν-τουλάχιστον συχνά- περιστατικό επίθεσης σε άνθρωπο, δαγκώματος κλπ.

Απ: Γενικώς δεν υπάρχουν τόσες επιθέσεις. Έχουμε μεταφέρει κάποιες ταΐστρες και ποτίστρες και εμείς σα Δήμος αλλά και σε συνεργασία με κάποιους φιλόζωους, ψηλά στο βουνό. Έτσι ώστε να κρατήσουμε τα σκυλιά ψηλά στο βουνό. Να τα κρατήσουμε έξω από τον αστικό ιστό. Είναι καταγεγραμμένα τα σκυλιά, γνωρίζουμε ποια είναι. Το 98% για να μην πω το 100% είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα. Κάποια σκυλιά τα οποία είναι πάνω στο Νοσοκομείο, έχουμε συνεννοηθεί με τον κύριο που ταΐζει. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας να πάνε να εμβολιαστούνε. Στα σκυλιά τα οποία εμβολιάζονται μπαίνουν λουράκια για να ξέρουμε πλέον ότι είναι εμβολιασμένα.

Ερ: Πόσα είναι τα αδέσποτα στην πόλη της Καβάλας, τα έχετε μετρήσει, τα υπολογίζετε;

Απ: Με μια καταγραφή που έχουμε κάνει πριν δυο μήνες, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο Στάθη Συμεωνίδη και με τους φιλόζωους που τα ταΐζουν, τα ζώα που γενικά ταΐζει ο Δήμος είναι γύρω στα 400. Μιλάμε για τα αδέσποτα σκυλιά.  Έχει γίνει καταγραφή και στα χωριά. Είμαστε γύρω στα 400-420. Φυσικά το νούμερα αλλάζει. Ίσως και καθημερινά.

Ερ: Καμία φορά σας κάνουν κριτική οι ομάδες των φιλόζωων. Ότι κάποια πράγματα δεν κάνατε σωστά.

Απ: Οι φιλόζωοι μπορούν να κάνουν κριτική και είναι δικαίωμα τους. Καλό θα είναι να κοιτάμε πρώτα ο καθένας τα του οίκου του. Να κρίνει κάποιος πρώτα τον εαυτό του, αν τα κάνει όλα τα πράγματα σωστά και μετά να κρίνουμε τους άλλους. Ο Δήμος από τη μεριά του, κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε οικονομικό, να μπορέσει να κάνει τη ζωή των αδέσποτων και των δεσποζόμενων καλύτερη. Υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, που δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα και θα ανακοινωθεί σύντομα. Έχουμε 24ωρη περισυλλογή και για σκυλιά και γάτες. Έχουμε κάνει μια σύμβαση με έναν ιδιώτη ο οποίος είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο. Η διαδικασία είναι η εξής. Παίρνει ο κόσμος τηλέφωνο την Αστυνομία και η Αστυνομία είναι ενημερωμένη. Αν χρειάζεται ενημερώνει το Λιμενικό και την Πυροσβεστική. Έχουν γίνει συνεννοήσεις με όλους. Ο ιδιώτης είναι έτοιμος. Πριν κάνουμε τη σύμβαση μαζί του, δεχόμουν τηλέφωνα 2 και 3 η ώρα τα ξημερώματα. Το επείγον στα μάτια του καθενός είναι διαφορετικό. Όταν θέλεις να λέγεσαι φιλόζωος και βλέπεις μια γάτα τραυματισμένη, εκείνη την ώρα προσπαθείς κι εσύ να κάνεις κάτι. Δε μεταφέρεις το πρόβλημα αλλού.

Ερ: Τα αδέσποτα σκυλιά  περίπου στον Δήμο Καβάλας είναι 400. Οι γάτες πόσες είναι;

Απ: Στις γάτες δεν μπορεί να γίνει καταγραφή. Είναι σίγουρο ότι το νούμερο είναι μεγαλύτερο. Οι γάτες δεν είναι επιθετικές και δεν ενοχλούν υπό αυτήν την έννοια. Αλλά υπάρχει θέμα με την καθαριότητα. Σε αυτό το σημείο έχουμε συνεννοηθεί με κάποιους που ταΐζουν, να προσπαθούν ο χώρος που τις ταΐζουν να είναι καθαρός. Το νούμερο των γατών σ’ όλη την Ελλάδα μπορεί να είναι πρόβλημα. Αν είχαμε το ίδιο νούμερο σε σκυλιά, θα είχαμε πρόβλημα αφού θα είχαμε μεγαλύτερες επιθέσεις. Οι γάτες είναι περισσότερες αλλά όχι επικίνδυνες. Δεν είναι το ίδιο επικίνδυνες με τα σκυλιά.

Προηγούμενο άρθρο

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου για το -μερικώς βυθισμένο- όχημα στο λιμανάκι των Σφαγείων

Επόμενο άρθρο

Σχολικά κτίρια, κενά και ακριβά ενοίκια τα προβλήματα των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης