Dark Mode Light Mode

Ο απολογισμός του Άλκη Ζοπόγλου: «Ταυτότητα του φεστιβάλ Cosmopolis είναι η μουσική»

Το φεστιβάλ Cosmopolis του 2024 ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τις τελευταίες μουσικές εκδηλώσεις της ενότητας CosmoHome.Ο απολογισμός είναι απαραίτητος. Κατάλληλος για αυτόν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης κ. Άλκης Ζοπόγλου.

Η συνέντευξη

Ερ: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για το Cosmopolis 2024 αφού το βράδυ της περασμένης Πέμπτης τελείωσε και η τελευταία του ενότητα το CosmoHome.

Απ: Διανύσαμε την καλοκαιρινή περίοδο του CosmoWorld και του CosmoHome. Ξεκινήσαμε στις 19 Ιουλίου και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη που μας πέρασε στις 29 Αυγούστου. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Έγινε πάρα πολύ σημαντική δουλειά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και πλέον το φεστιβάλ έχει μπει ενεργά στον χάρτη των πιο αξιόλογων και εξειδικευμένων φεστιβάλ στη χώρα μας.

Ερ: Δεν υπάρχει για φέτος CosmoClassical;

Απ: Είναι αλήθεια ότι η ενότητα αυτή που λάμβανε χώρα στη Μεγάλη Λέσχη της πόλης μας, με αναφορά στις κλασσικές μουσικές απ’ όλο τον κόσμο, δε θα γίνει φέτος για οικονομικούς λόγους. Επίσης, για τον ίδιο λόγο έχουν μπει στην άκρη και άλλες δράσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως είναι το CosmoLights που όλοι μας θυμόμαστε στην πρόσοψη της Καπναποθήκης στην πλατεία Καπνεργάτη και το Kavala Tango Days που ήταν απόλυτα επιτυχημένο. Όμως έχουμε μια πολύ  σημαντική έκπληξη για τον κόσμο, την οποία δουλεύουμε εδώ και αρκετό καιρό. Από τον Φεβρουάριο ακόμη. Θα υλοποιηθεί και πάλι το project της Όπερας που είχε γίνει στο Εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης». Θα είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση, πάλι μαζί με την Αλεξία Βουλγαρίδου που πραγματικά υποστηρίζει τον θεσμό με όλες τις δυνάμεις της, κινητοποιώντας  διάσημες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο. Φέτος, θα φιλοξενήσουμε την Όπερα « Λα Μποέμ» του  Τζάκομο Πουτσίνι.

Ερ: Αυτό πότε θα το ανακοινώσετε επίσημα; Με όλες τις λεπτομέρειες του;

Απ: Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα αρχίσουμε πλέον να ανακοινώνουμε το γεγονός και να ανοίγουμε τα εισιτήρια για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τη δράση, ώστε να αγοράσουν όσο πιο σύντομα τα εισιτήρια τους. Αυτό που από τώρα μπορώ να σας πω είναι πως θα γίνει μια φαντασμαγορική και υπέροχη παραγωγή για τα δεδομένα της πόλης μας και της περιοχής μας.

Ερ: Φέτος όσον αφορά το Cosmopolis είχατε μια αβεβαιότητα λόγω προσφυγής στην Αποκεντρωμένη. Μια ψυχοφθόρα διαδικασία ως αναμονή…

Απ: Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά ξεκίνησαν από το γεγονός ότι καταργήθηκαν τα νομικά πρόσωπα των Δήμων. Το Cosmopolis ήταν κάτω από την ομπρέλα της Δημωφέλειας και ο μόνος τρόπος να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο φεστιβάλ μέσα στα γραφειοκρατικά γρανάζια ενός Δήμου ήταν να συνεχίζει να γίνεται η διαχείριση του από ένα νομικό πρόσωπο. Το μοναδικό νομικό πρόσωπο που έμεινε στο Δήμο Καβάλας είναι το ΔΗΠΕΘΕ και θα έπρεπε συνεπώς να μετακινηθούμε εκεί. Μετά από την λήψη αυτής της απόφασης για την μετακίνηση μας στο ΔΗΠΕΘΕ, προέκυψαν διάφορες ενστάσεις. Εγώ όμως δε μένω σε αυτό. Μένω στο ότι είναι δεν είναι καθόλου σωστό για γεγονότα όπως είναι το Cosmopolis, αλλά και γενικά για γεγονότα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό να δημιουργούνται πολιτικές αντιπαραθέσεις με μοναδικό στόχο την ακύρωσή τους ή την δημιουργία προβλημάτων στην υλοποίησή τους.

Ερ: Η Αντιπολίτευση θα έρθει και θα πει, ότι και εσείς οφείλεται να το κάνετε σωστά.

Απ:  Μα σωστά το κάναμε, δεν έγινε κάτι λάθος. Όλα είναι σωστά, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Δεν υπάρχει κάτι που έγινε λάθος ή παράτυπα. Απλώς θεωρώ ότι ο λόγος που έγινε αυτή η προσφυγή ήταν αστείος. Κατά την προσωπική μου πάντοτε άποψη. Σε κάθε περίπτωση έχει αποδείξει και το παρελθόν ότι όσοι θεώρησαν ότι στις πλάτες του Cosmopolis μπορούν να κάνουν αντιπολίτευση, απέτυχαν οικτρά. Θέλουν δεν θέλουν το Cosmopolis έχει μπει στο χάρτη των πιο σημαντικών φεστιβάλ της χώρας. Οπότε, καλό θα είναι να συστρατευθούν όλοι με αυτόν τον θεσμό, κάτι που μόνο καλό θα κάνει στην πόλη στον τόπο μας, αλλά και στους ίδιους. Σχεδιάζουμε πολύ σημαντικά πράγματα για το μέλλον, οπότε σίγουρα θα είναι χρήσιμο να είναι μαζί μας και κυρίως να ανοίξουν τις πόρτες τους για να μπορέσουμε να συζητάμε μαζί τους. Μέχρι τώρα τις έχουν ερμητικά κλειστές και πλέον ούτε καλημέρα μας λένε στον δρόμο, κάτι που πραγματικά το θεωρώ αδιανόητο. Εμείς, έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι είμαστε άνθρωποι που θέλουμε να συζητάμε και θέλουμε να ακούμε τις παρατηρήσεις από κάθε πλευρά. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να διορθώνουμε πράγματα, γι’ αυτό και ο θεσμός κάθε χρόνο κερδίζει έδαφος.

Ερ: Λένε οι άνθρωποι που είναι 60 και πάνω, ότι το Cosmopolis έτσι όπως γίνεται τώρα παραείναι νεανικό και δεν τους αφορά. Τι έχετε να πείτε επ’ αυτού;

Απ: Δεν ισχύει αυτό. Το Cosmopolis είναι ένα γεγονός που αγκαλιάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Απλώς είναι αλήθεια ότι κάνουμε πολύ μεγάλο αγώνα να εντάξουμε στις ηλικιακές ομάδες που παρακολουθούν το φεστιβάλ και μια ομάδα η οποία ήταν απούσα. Οι νέοι άνθρωποι δεν ήταν μέσα στο φεστιβάλ. Μάλιστα το χλεύαζαν. Δεν υπάρχει πλέον αυτό. Στη συναυλία του Αργύρη Μπακιρτζή και των «Χειμερινών Κολυμβητών» αλλά και σε όλες τις συναυλίες μας φέτος, ο χώροι ήταν γεμάτοι από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ήταν άνθρωποι κοντά στα 70-75 και νέοι από 17 και πάνω. Αυτό είναι μια  πολύ μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ και πρέπει να μας το χρεώσουν. Το φεστιβάλ Cosmopolis έθεσε μια συγκεκριμένη στρατηγική. Να γίνει ένα φεστιβάλ που θα έχει μια θεματική. Και αυτή η θεματική ήταν και είναι η μουσική. Ήταν και είναι βασική μας επιδίωξη το φεστιβάλ να αποκτήσει ταυτότητα. Αν δεν έχει ένα πολιτιστικό γεγονός ταυτότητα, δεν μπορεί να προσελκύσει κόσμο. Είτε από γειτονικές πόλεις και νομούς, είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα, είτε από χώρες του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, εννοείται πως η βασική ταυτότητα του φεστιβάλ, υποστηρίζεται και από άλλες  δράσεις. Είτε λέγονται κινηματογράφος, είτε χορός, είτε παιδικές δράσεις, είτε animation κλπ.. Πρέπει όμως επαναλαμβάνω  το φεστιβάλ να έχει μια συγκεκριμένη ταυτότητα διαφορετικά δεν είναι αναγνωρίσιμο. Αυτά τα πράγματα είναι διεθνείς πρακτικές και ισχύουν σε όλες τον κόσμο.

Ερ: Δεν έχετε κάνει το φεστιβάλ σχεδόν ποτέ με μια ηρεμία και με άλφα ησυχία.  Πάντα προκύπτει μια ανακατωσούρα, ένα πρόβλημα, ένα άγχος, μια γραφειοκρατία.

Απ: Το θέμα της γραφειοκρατίας γενικά είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τον δημόσιο τομέα κα ειδικά τους Δήμους. Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορούμε τόσο εύκολα να το ξεπεράσουμε. Από την άλλη το χειρότερο για μας σαν ομάδα, και ειλικρινά έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια μια φανταστική ομάδα, είναι τα εμπόδια που βρίσκουμε μπροστά μας. Αυτό πρέπει κάποτε να σταματήσει. Θα αντιμετωπίσουμε την γραφειοκρατία και θα προσαρμοστούμε βρίσκοντας τις ιδανικότερες λύσεις όπως και το κάνουμε μέχρι τώρα αλλά ας μην έχουμε και εμπόδια απ` τους ίδιους τους συμπολίτες μας. Είναι κρίμα, δεν αξίζει τον κόπο. Κάθε πολιτιστικό γεγονός, όπως και το Cosmopolis πρέπει να μας ενώνει.

Ερ: Είδατε την αντιπολίτευση στο Cosmopolis;

Απ:  Είμαι στη δυσάρεστη θέση να πω, ότι δεν είδα δυστυχώς κανέναν τους όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στο τιμόνι του φεστιβάλ εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Δεν είδα όμως και της συμπολίτευσης για να είμαι δίκαιος πάλι φυσικά εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων! Να τα λέμε όλα με το όνομα τους. Παρόλα αυτά δεν είναι κάτι που εμένα με απογοητεύει. Μετράω τον κόσμο. Αυτός είναι ο τελικός κριτής, άλλωστε για αυτόν γίνεται το φεστιβάλ. Πιστεύω ότι ο κόσμος που ήρθε φέτος σε όλες τις εκδηλώσεις -αναφέρομαι και σε αυτές που έγιναν στο «Ανθή Καραγιάννη»- είναι συνολικά γύρω στις 50 χιλιάδες. Είναι πολύ σημαντικό νούμερο. Πρόκειται για πάνω από 30 συναυλίες, πάνω από 250 με 300 καλλιτέχνες. Δημιουργείται μια τρομερή υπεραξία για την πόλη μας, μια υπεραξία που προσδίδει φήμη που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη την Ελλάδα. Η πόλη μας συζητιέται πολύ έντονα για αυτό που συμβαίνει με το Cosmopolis όχι μόνο στις γειτονικές πόλεις αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Πραγματικά νιώθω πολύ υπερήφανος γι’ αυτό και πιστεύω ότι το κερδίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο προς όλες τις κατευθύνσεις. Πήραμε ένα τοπικό γεγονός εσωτερικής κατανάλωσης και το κάναμε ένα γεγονός που διαφημίζει την πόλη μας και έχει τις προδιαγραφές να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο και σημαντικό αποτύπωμα στον χώρο του πολιτισμού.

(Πηγή φωτογραφίας Δήμος Καβάλας)

Προηγούμενο άρθρο

Διδακτική η πυρκαγιά στο Παγγαίο και «…αργήσαμε να την εντοπίσουμε» 

Επόμενο άρθρο

Με 200 βρέφη και νήπια επαναλειτούργησαν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί