Dark Mode Light Mode

Ο απολογισμός του ταξιδιού στην Αθήνα

Τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης ήταν στην Αθήνα. Μιλώντας προ ημερών στην Πρωινή αναφέρθηκε απολογιστικά σε όσα έγιναν. Παραμένει θέμα το ποιος θα χρηματοδοτήσει την Ενεργειακή Κοινότητα.

Αντίθετα εγκρίθηκε όπως φαίνεται έργο αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού της Καβάλας. Θα υπογραφεί προγραμματική συμφωνία για την πολεοδόμηση του «Ασημακοπούλου». Ο κ. Μουριάδης ρωτήθηκε και για γνωστά έργα στο κέντρο της πόλης.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι ειδήσεις έχουμε από το ταξίδι σας στην Αθήνα;

Απ: Ταξίδεψα για δυο σπουδαία θέματα που αφορούν τον Δήμο μας. Το ένα η περιβόητη Ενεργειακή Κοινότητα και το άλλο είναι ο βιολογικός της Καβάλας. Επίσης τη Δευτέρα (17/6) είχαμε μια συνάντηση Δήμων, όπου μίλησα και εγώ για να υπάρξει ένα δίκτυο όσον αφορά την ένταξη των μεταναστών. Σ’ αυτό το δίκτυο συμμετέχει και ο Δήμος Καβάλας, όπου θα υπάρχει και ανταλλαγή καλών πρακτικών. Όπου υπάρχει πρόβλημα να μπορούν να δουλέψουνε και οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται εδώ. Είναι κάτι που το κάνει πολύ καλά στην Καβάλα ο κ. Ρέμμος. Επίσης συναντηθήκαμε με το ΤΕΘΑ. Προχωράμε και στην πολεοδόμηση. Θα υπογράψουμε μια προγραμματική συμφωνία με το ΤΕΘΑ, έτσι ώστε να γίνει η πολεοδόμηση των υπολοίπων 60 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου».

Ερ: Είναι μια καλή ευκαιρία η συμφωνία με το ΤΕΘΑ και η υπουργοποίηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει κάτι πιο γενναίο και σημαντικότερο στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Αλλά που να πάνε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες; Πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση;

Απ: Πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση ή να γίνει κάπου αλλού μια καινούργια δομή. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το βλέπαμε σε δεύτερο χρόνο με τον κ. Καιρίδη. Ο κ. Καιρίδης έφυγε από το Υπουργείο. Οπότε η συζήτηση θα συνεχιστεί  με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Πλέον υπάρχει η πρόθεση να πολεοδομηθεί και το υπόλοιπο πρώην στρατόπεδο, τα υπόλοιπα 60 στρέμματα και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Αυτό είναι το πρωταρχικό.

Ερ: Η Ενεργειακή Κοινότητα ήταν σίγουρη το 2023 αλλά βλέπουμε ότι δυσκολεύεται το 2024, για λόγους νομοθετικούς. Δίνουν τώρα προτεραιότητα στις Περιφέρειες.

Απ: Πράγματι μετά από πολλούς κόπους η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Καβάλας έγινε και μάλιστα πήραμε και όρους σύνδεσης από το ΔΕΔΔΗΕ. Είναι μεγάλο κατόρθωμα γιατί οι υπόλοιποι 6-7 Δήμοι που έχουν κάνει ενεργειακές κοινότητες δεν έχουν πάρει όρους σύνδεσης. Τώρα ερχόμαστε στο βασικό που είναι η υλοποίηση της ενεργειακής κοινότητας. Στην αρχή μιλούσαμε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μας είπε ότι δεν μπορεί να μας δώσει το απαραίτητο δάνειο των 10 εκ ευρώ γιατί δεν προβλέπεται για τις ενεργειακές κοινότητες. Παρόλα αυτά συζητούσαμε και ήταν μια λύση να το πάρει ο Δήμος Καβάλας αντί για την Ενεργειακή Κοινότητα. Βάλαμε μέσα στους σκοπούς της ότι η Ενεργειακή Κοινότητα θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες του Δήμου. Τα πάντα που αφορούν τον Δήμο. Τώρα πάλι μας είπανε ότι δεν γίνεται. Είναι κάτι που δεν θέλουνε να το κάνουνε. Υπάρχουν οι μεγάλες Ενεργειακές Κοινότητες ανά Περιφέρεια, οι οποίες στο τέλος θα δοθούν σε ιδιώτες. Μετά από 20 χρόνια θα περάσουν στις Περιφέρειες ή στους Δήμους. Τώρα θα δοθούν σε ιδιώτες. Ψάχνουμε δάνειο 10 εκατομμύρια. Το σχέδιο δεν το εγκαταλείπουμε, το σχέδιο το προχωράμε. Ψάχνουμε να βρούμε και άλλες πηγές. Υπάρχει ένα φως. Δε θέλω να πω, περισσότερα. Μου τηλεφώνησε ο κ. Σταμάτης, που είναι ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο οποίος βρέθηκε με τον κ. Λιβάνιο τον Υπουργό Εσωτερικών. Μου είπε ότι θα φέρουν μια τροπολογία που θα βοηθήσει την όλη κατάσταση. Εμείς δεν μπορούμε να περιμένουνε πότε θα γίνει η τροπολογία. Ψάχνουμε χρηματοδότηση και από άλλες πηγές.

Ερ: Με το βιολογικό το γίνεται;

Απ: Για τον βιολογικό της Καβάλας είναι μια πρόταση, η οποία έχει κατατεθεί. Η μελέτη έχει κατατεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η αναβάθμιση πρέπει να γίνει. Έχει «γεράσει» ο βιολογικός, είχε γίνει επί Αθανασιάδη. Είχε γίνει ένα έργο αναβάθμισης με τον κ. Σιμιτσή αλλά τώρα χρειάζεται μια ανανέωση όλος ο βιολογικός. Χρειάζεται καινούργια μηχανήματα για εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι μέσα στους 10 βιολογικούς που θα χρηματοδοτηθούν.

Ερ: Έχει στα σχέδια της να κάνει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο η ΔΕΥΑΚ. Είναι κάτι που έχει σχέση με την Ενεργειακή Κοινότητα;

Απ: Καθόλου. Αυτό είναι χρηματοδοτημένο από το πρόγραμμα που αφορά τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των ΔΕΥΑ. Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στο θέμα αυτό. Αυτό θα κατασκευασθεί.

Ερ: Δεν πήγατε για την Καλαμίτσα στην ΕΤΑΔ;

Απ: Όχι, δεν πήγα. Θα πάω την επόμενη φορά έτσι ώστε τώρα που προετοιμάζομαι ακόμη καλύτερα, να τους θέσω το ζήτημα ως εξής: «Κύριοι αυτά είναι τα δεδομένα. Από εκεί και πέρα αν θέλετε να έρθετε σε μια συμφωνία έχει καλώς, αν δε θέλετε νοικιάστε εσείς τα μαγαζιά να δείτε πόσο εύκολα βγαίνουν τα χρήματα, τα οποία φαντάζεστε ότι μπορείτε να πάρετε…».

Ερ: Δεν υπάρχει αποτέλεσμα όμως τόσο καιρό. Φαίνεται ότι θα περάσει και το καλοκαίρι του 2024 χωρίς συμφωνία. Και 2-3 χρόνια η κα Τσανάκα πιο μπροστά.

Απ: Αυτό συμβαίνει γιατί αλλάζουν οι διοικήσεις στην ΕΤΑΔ. Εκεί που φτάνουμε σε μια συμφωνία αλλάζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ.  Ήδη έχουν αλλάξει τρεις διευθύνοντες σύμβουλοι! Οι ρυθμοί είναι πολύ αργοί με τους οποίους πάει η ΕΤΑΔ. Μιλήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα με τον κ. Δημητριάδη (τον επικεφαλής του Υπερταμείου) και είπαμε ότι θα κάνουμε μια συνάντηση, ο Δήμος, το Υπερταμείο και η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ για να τελειώνει το θέμα.

Ερ: Αργούμε και στα έργα. Θα έπρεπε να είχε τελειώσει αυτό το μήνα το πρώτο κομμάτι στην πλατεία Καπνεργάτη. Τι γίνεται, γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση;

Απ: Το πρώτο κομμάτι βρίσκεται προς το τέλος. Αυτόν τον εργολάβο έχουμε αυτήν τη στιγμή. Δεν μπορούμε ούτε να τον πυροβολήσουμε ή να… τον βγάλουμε έκπτωτο. Οι διαδικασίες (αν τον κηρύξουμε έκπτωτο) είναι χρονοβόρες. Τον πιέζουμε να το τελειώσει. Να τελειώσει τουλάχιστον το μισό κομμάτι.

Ερ: Με τα ταξί τι γίνεται;

Απ: Ο δημοτικός κήπος είναι μια όαση για την Καβάλα. Παίζουν παιδάκια, περνάνε από μέσα άνθρωποι. Δεν μπορούμε από μια κατηφόρα η οποία είναι με μεγάλη κλήση αυτή δίπλα στο κτίριο του ΟΤΕ να κατεβαίνουν ταξί για να μπούνε μέσα… Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Για να πάει κάποιος μέσα στον Κήπο από την πλατεία Καπνεργάτη θα πρέπει να κάνει σλάλομ μέσα από τα ταξί.

Ερ: Τα περισσότερα έγιναν στον Άγιο Νικόλαο αλλά δεν τελειώνουν τα λιγότερα.

Απ: Τα δύσκολα έχουν γίνει στον Άγιο Νικόλαο. Ήταν οι υποδομές, η υπογειοποίηση των καλωδίων, η αλλαγή όλου του δικτύου ύδρευσης, το οποίο ήταν σε πολύ χάλια κατάσταση αλλά και τα ευρήματα της αρχαιολογίας τα οποία καθυστερήσανε αρκετά το έργο. Αυτή τη στιγμή έχουν τελειώσει οι υποδομές. Έχουν πέσει όλα τα τσιμέντα εκεί που χρειάζονται. Γίνονται οι πλακοστρώσεις. Το έργο στον Άγιο Νικόλαο πάει πολύ καλά παρά τις ανακοινώσεις. Δεν υπάρχει καθυστέρηση, προχωράμε.

Προηγούμενο άρθρο

Σύλληψη δραστών που διέρρηξαν κατάστημα, αφαιρώντας τρόφιμα και αναλώσιμα

Επόμενο άρθρο

Ο Σύλλογος Παναγίας διαμαρτύρεται: «Οδηγείτε σε κλείσιμο το 7ο δημοτικό σχολείο...»