Dark Mode Light Mode

Ο Αρχιεπίσκοπος και η καραμέλα: Γράφει ο Κώστας Πούλιας

Η Ι.Μ. Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου γιορτάζει φέτος, με διάφορες εκδηλώσεις, τα 100 χρόνια από την ίδρυση της. Πρώτος Μητροπολίτης από το 1924 μέχρι και το 1962 ήταν ο Χρυσόστομος και κατά κόσμον Θεμιστοκλής Χταζησταύρου. Πριν εκλεγεί Μητροπολίτης Φιλίππων ήταν Μητροπολίτης Φιλαδέλφειας.

Στο μυθιστόρημα του ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ ο Τάσος Αθανασιάδης κάνει εκτενή αναφορά για την δράση του στην περιοχή του Σαλιχλί. Το 1962 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Μετά την εκλογή του έγινε πανηγυρική υποδοχή στην πόλη της Καβάλας.

Το πρώτο μέρος της υποδοχής έγινε στο Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα όπου έφτασε από την Αθήνα με ένα DC 3 της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Στην υποδοχή ήταν οι ιερείς και οι μαθητές των κάποιων σχολίων από τα χωριά κοντά στο αεροδρόμιο.

Ένα από αυτά τα δημοτικά σχολεία ήταν αυτό των Φιλίππων και εγώ ένας από τους μαθητές. Κατέβηκε ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του πέρασε μπροστά από τους παρατεταμένους μαθητές ευλογώντας και καταχειροκροτούμενος.

Λίγο μετά και πριν αποχωρήσουμε κατέβηκε από το αεροπλάνο μια αεροσυνοδός κρατώντας ένα πανεράκι γεμάτο κάτι μεγάλες καραμέλες που είχαν στο περιτύλιγμά τους το σήμα της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ και άρχισε να μας κερνά έναν έναν με τη σειρά.

Περιττό να σας ότι μέχρι τότε ήμασταν εκστασιασμένοι από το αεροπλάνο που σταμάτησε λίγα μέτρα μπροστά μας και από την εμφάνιση του Αρχιεπισκόπου. Αλλά μπροστά στην πανέμορφη αεροσυνοδό με την όμορφή στολή της κοντέψαμε να πάθουμε εγκεφαλικό κι όταν μάλιστα πήραμε από τα χέρια την καραμέλα ήταν κάτι σαν θείο δώρο.

Για να καταλάβει κάποιος αυτά τα συναισθήματά μας πρέπει να βρεθεί σ΄εκείνα τα χρόνια και να να έχει τα δικά μας, μέχρι τότε βιώματα και παραστάσεις. Την άλλη μέρα στο σχολείο μας έβαλαν να γράψουμε έκθεση με θέμα ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΉ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΕΙΣΚΌΠΟΥ.

Περιττό να σας πω πως σε συντριπτικό ποσοστό οι εντυπώσεις περιστρέφονταν γύρω από την καραμέλα με τον ωραίο περιτύλιγμα, την όμορφη αεροσυνοδό και το αεροπλάνο που σταμάτησε λίγα μέτρα μπροστά μας. Ο Αρχιεπίσκοπος απλώς ήταν η αφορμή για να ζήσουμε όλα αυτά. Εξάλλου τον Αρχιεπίσκοπο το είχαμε δει πολλές φορές που σαν Μητροπολίτης είχε επισκεφτεί το χωριό μας.

Υ.Γ. 1 Η Χούντα τον καθαίρεσε από Αρχιεπίσκοπο το 1967.

Υ.Γ. 2 Στη φωτογραφία του 1958 φαίνεται μητροπολίτης Φιλίππων Χρυσόστομος στη τελετή θεμελιώσης του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων.. Το παιδικό κεφάλι στο κάτω αριστερό μέρος της φωτογραφίας είναι το δικό μου.

Προηγούμενο άρθρο

Στην Καβάλα ο Παύλος Γερουλάνος

Επόμενο άρθρο

Παρέμεινε στον πίνακα διεθνών διαιτητών  η Αναστασία Μυλοπούλου