Dark Mode Light Mode

Ο Αργύρης Καλλιανιώτης σχολιάζει την απαγόρευση αλιείας

Σοβαρότατο θα είναι το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι αλιείες της Καβάλας και γενικότερα της περιφέρειας ΑΜΘ εάν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αποφασίσει επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης αλιείας και σε περιοχές εκτός Δικτύου NATURA 2000. Με τη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζονται θαλάσσιες περιοχές, εκτός Δικτύου NATURA 2000, με βλάστηση ιδίως από Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) στις οποίες απαγορεύεται η αλιεία με δίχτυα τράτας, δράγες γρι-γρι, γρίπους συρόμενους από σκάφος ή παρόμοια δίχτυα.

Για το πρόβλημα που ανέκυψε και θορύβησε τους επαγγελματίες μίλησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών Αργύρης Καλλιανιώτης, ο οποίος παραβρέθηκε το Σάββατο σε σχετική σύσκεψη με παρόντες τους ενδιαφερόμενους και τους τέσσερις βουλευτές της Καβάλας. Ο κ. Καλλιανιώτης προσκλήθηκε στη σύσκεψη προκειμένου να ενημερώσει σε τεχνικό επίπεδο. Εξήγησε λοιπόν ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η δημιουργία μιας θαλάσσιας ζώνης υπαγόμενης στο καθεστώς NATURA 2000, έως το όριο των έξι ναυτικών μιλίων. Εντός της ζώνης περιλαμβάνεται και ολόκληρος ο κόλπος της Καβάλας αφού αρχίζει από την Αλεξανδρούπολη κι επεκτείνεται έως τον Πύργο Απολλωνίας.

Η περίοδος δημόσιας διαβουλεύσεως του μέτρου έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με την εκτίμηση των βουλευτών το θέμα έως το τέλος Αυγούστου θα τεθεί προς συζήτηση στη βουλή. Η περιοχή είναι μεγάλη και κατά τα λεγόμενα του κ. Καλλιανιώτη πρόκειται για το μεγαλύτερο αλιευτικό πεδίο της χώρας. Προσφέρει περίπου το 40% των αλιευτικών πόρων της Ελλάδας.

«Χωρίς να στεκόμαστε ενάντια στη συνθήκη NATURA θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ελαφρώς υπερβολική. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για απειλές εις βάρος θαλάσσιων πληθυσμών ειδικότερα από τα αλιευτικά εργαλεία ούτε υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις ότι το αν το μέτρο θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Εν δυνάμει πλήττονται όλοι οι επαγγελματίες, αλλά κι εν δυνάμει δεν πλήττεται κανείς. Το Δικτύο NATURA 2000 έχει ένα συγκεκριμένο καθεστώς.

Η αλιεία απαγορεύεται βάσει κανονισμού του 2006 στα λιβάδια Ποσειδωνίας και στους τόπους με τραγάνα. Η χαρτογράφηση των λιβαδιών έχει τελειώσει πριν από ένα χρόνο, οπότε το Υπουργείο κατέχει τα στοιχεία κατά τα οποία απαγορεύονται τα συρόμενα εργαλεία πάνω από τα λιβάδια Ποσειδωνίας. Εάν το μέτρο εφαρμοστεί επακριβώς τότε θα επηρεάσει ένα πολύ μεγάλο λιβάδι που υπάρχει στην περιοχή και εκτείνεται πέραν των έξι μιλίων, ενώ βρίσκεται και σε διεθνή ύδατα. Δε νομίζουμε πάντως ότι συντρέχουν οι λόγοι ώστε να απαγορευτεί η αλιεία από μηχανότρατες σε τόσο μεγάλη έκταση», υπογράμμισε ο διευθυντής του ΙΝΑΛΕ Αργύρης Καλλιανιώτης.

Ευκαιρίας δοθείσης, μας ανακοίνωσε το ευχάριστο νέο ότι το ινστιτούτο θα αποκτήσει πέντε νέους μόνιμους ερευνητές κι έτσι ο συνολικός αριθμός θα διαμορφωθεί σε 13 άτομα. Το ΙΝΑΛΕ θα αποκτήσει νέο ερευνητικό αίμα και θα καταφέρει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Παράξενο μεν αλλά τα οικονομικά προβλήματα που στο παρελθόν ταλάνιζαν το ΙΝΑΛΕ έχουν επιλυθεί παρά την περίοδο κρίσης.

Προηγούμενο άρθρο

Δηλώσεις Ν. Παναγιωτόπουλου για την τρέχουσα επικαιρότητα

Επόμενο άρθρο

Ο Βασίλης Λεμονίδης σχολιάζει: Το χάρτη της αγοράς, τις εκπτώσεις, τον τουρισμό, την εκδήλωση