Dark Mode Light Mode

Ο Χ. Τσοχαταρίδης για τη λειψυδρία σε Π. Καβάλα και Κορυφές

Σήμερα δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Καβάλας, ο Χρήστος Τσοχαταρίδης από το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ μας διαφώτισε αναφορικά με το πρόβλημα λειψυδρίας στα δημοτικά διαμερίσματα Παλιάς Καβάλας και Κορυφών, προτείνοντας και λύσεις για την ομαλότερη υδροδότηση των χωριών. Ειδικότερα, ο Χρήστος Τσοχαταρίδης μας είπε.

ΕΡ: Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα που δημιουργεί ζήτημα λειψυδρίας στην Παλιά Καβάλα και στις Κορυφές, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και οι παραθεριστές των δύο χωριών;

ΑΠ: Σήμερα τα δύο συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα υδροδοτούνται από φυσικές πηγές. Έτσι γεμίζει η δεξαμενή της Παλιάς Καβάλας που υδροδοτεί και τα δύο χωριά. Άρα, το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της ανομβρίας που παρατηρείται εδώ κι 1,5 χρόνο στη διάρκεια του οποίου ο υδροφόρος ορίζοντας έπαψε να είναι πλούσιος.

ΕΡ: Επί της διοικήσεώς σας στη ΔΕΥΑΚ δεν υπήρξαν τέτοια προβλήματα;

ΑΠ: Όχι σ’ αυτήν τουλάχιστον την έκταση. Γνωρίζαμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορούσε στο δημοτικό διαμέρισμα των Κορυφών, που υδροδοτείται με το περίσσευμα του νερού της Παλιάς Καβάλας. Μάλιστα, γι’ αυτό και είχε εκπονηθεί μελέτη προκειμένου να πραγματοποιηθεί δοκιμαστική γεώτρηση πλησίον και δυτικά των Κορυφών.

ΕΡ: Δεν είχε αποτέλεσμα η συγκεκριμένη γεώτρηση;

ΑΠ: Η δοκιμαστική γεώτρηση δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αφού έδειξε 5 – 6  κυβικά μέτρα νερό ανά ημέρα αλλά στο μεγαλύτερο βάθος η ποσότητα δεν είναι η προσδοκώμενη. Φυσικά η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των δοκιμών. Όταν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα τότε θα βγει σαφές συμπέρασμα.

ΕΡ: Και τώρα τι προτείνετε για την επίλυση του προβλήματος;

ΑΠ: Το νερό θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ προκειμένου να εξυπηρετηθούν πρώτα όσοι θέλουν να πιουν νερό και στη συνέχεια να ικανοποιηθούν οι υπόλοιπες ανάγκες.

ΕΡ: Υφίσταται επομένως και θέμα άρδευσης;

ΑΠ: Βεβαίως. Στα χωριά είναι αυτονόητο οι κάτοικοι να έχουν τους κήπους τους.

ΕΡ: Δηλαδή οι ευθύνες του δήμου και της διοικήσεως της ΔΕΑΥΚ εστιάζονται σε επίπεδο διαχείρισης του προβλήματος;

ΑΠ: Πράγματι. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Μακροπρόθεσμα, το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί είτε μέσω γεωτρήσεως είτε με άλλον τρόπο.

ΕΡ: Τα παράπονα που ακούγονται και από τα δύο χωριά σημαίνει πως δε γίνεται η ορθή διαχείριση;

ΑΠ: Όταν οι ανάγκες είναι αυξημένες τότε οι αντλίες λειτουργούν αυτόματα. Οι ανάγκες πάντως είναι μεγάλες. Εξ όσων γνωρίζω εντοπίσθηκε και μια διαρροή σε έναν αγωγό που έστελνε νερό στη δεξαμενή της Παλιάς Καβάλας. Εκτός εάν υπάρχει και κάποιο άλλο πρόβλημα που ακόμη δεν έχει εντοπισθεί.

ΕΡ: Άρα, το νερό λόγω λειψυδρίας δεν επαρκεί κι επομένως δεν πρέπει να ρίχνουμε τις ευθύνες στη ΔΕΥΑΚ;

ΑΠ: Ακριβώς. Αυτό είναι και το πρόβλημα που μου αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΕΥΑΚ όταν έθεσα σχετικό ερώτημα.

ΕΡ: Το πρόβλημα με την ύπαρξη νιτρικών στο νερό του Ζυγού το γνωρίζατε;

ΑΠ: Το πρόβλημα με την ύπαρξη νιτρικών δεν παρατηρείται μόνο στο Ζυγός αλλά σε όλο τον κάμπο των Φιλίππων, δηλαδή και στις Κρηνίδες και στον Αμυγδαλεώνα. Ευτυχώς οι δείκτες δεν υπερβαίνουν τα όρια και το θέμα παρακολουθείται από τη διεύθυνση υγείας, η οποία είναι και η αρμόδια να προχωρήσει σε απαγόρευση πόσης νερού εάν οι δείκτες αυξηθούν επικίνδυνα. Βάσει ΦΕΚ του 2013 η περιοχή ανήκει στις ευπρόσβλητες από νιτρικά λόγω γεωργικής χρήσης. Προκειμένου να ενταχθεί μια περιοχή σε πρόγραμμα απονιτροποίησης του υπουργείου υγείας πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία, που προβλέπει να την επιβολή κάποιων περιορισμών και την εφαρμογή οδηγιών για την ορθή γεωργική πρακτική. Η διοίκηση πάντως θα πρέπει να πιέσει το υπουργείο υγείας ώστε η περιοχή να συμπεριληφθεί σε πρόγραμμα απονιτροποίησης

ΕΡ: Τα προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης στη δημοτική ενότητα Φιλίππων επομένως που οφείλονται;

ΑΠ: Στη μη ορθή διαχείριση, στη μη αποκατάσταση των βλαβών και στη μη συχνή παρακολούθηση της συμπεριφοράς του δικτύου. Οι γεωτρήσεις που έχουν γίνει είναι αρκετές. Στόχος όμως είναι η υδροδότηση της περιοχής από τις πηγές Κεφαλαρίου. Την ανάθεση σχετικών μελετών είχα υπογράψει εγώ επί διοικήσεως Σιμιτσή, ωστόσο τρία χρόνια μετά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το τελευταίο ζήτημα ήταν πως θα έπρεπε να προσκομιστεί και μία υδρογεωλογική μελέτη. Οι μελέτες θα πρέπει να ωριμάσουν και να πάρουν την έγκριση της διευθύνσεως υδάτων, προκειμένου να προχωρήσει το έργο και να εξασφαλισθεί η υδροδότηση με νερό καλή ποιότητας. Πάντως, η υπάρχουσα υποδομή αρκεί, υπό την προϋπόθεση φυσικά πως θα γίνεται σωστή διαχείριση της ποσότητας του νερού.

Προηγούμενο άρθρο

Κριτική Καραγιαννίδη στη διοίκηση του Επιμελητηρίου

Επόμενο άρθρο

Τέλος του μήνα οι νέοι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων