Dark Mode Light Mode

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος μιλά για το κουνούπι που είναι «… ο πιο επικίνδυνος εχθρός του ανθρώπου»!

Με ανακοίνωση μόλις πριν από λίγες μέρες ο ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στις γνωστές και καθιερωμένες για την εποχή οδηγίες για την πρόληψη του ιού του Δυτικού Νείλου.

Κάπως έτσι η συζήτηση έγινε πάλι επίκαιρη. Θυμίζουμε ότι και λόγω των κουνουπιών προηγούμενα Καλοκαίρια είχαμε στο Νομό μας κρούσματα. Πολύ περισσότερο φέτος που ήδη τα κουνούπια είναι αρκετά. Ζητήσαμε τη γνώμη του Νομίατρου κ. Χρήστου Παπαδόπουλου. Έκρουσε μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας την αλλαγή του καιρού. Τη γνωστή μας κλιματική αλλαγή.

Η συνέντευξη

Ερ: Το κράτος μας προειδοποιεί και μας ενημερώνει μέσω του ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου με τα κουνούπια. Έχουμε παρελθόν. Τι να πούμε στον κόσμο αφού έρχεται και το καλοκαίρι.

Απ: Δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχουμε κάθε χρόνο, τα τελευταία 10-15 χρόνια, εξάρτηση από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Κυρίως κινδυνεύουνε οι ηλικιωμένοι και αυτοί που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Στον πολύ κόσμο περνάει συμπωματικά. Στην περιοχή μας είχαμε και θανάτους. Έχω δει και ανθρώπους, οι οποίοι ξεπερνούσαν μεν την ασθένεια αλλά αυτή τους άφησε μόνιμα νευρολογικά προβλήματα. Σ’ ένα μικρό ποσοστό όλα αυτά. Πρέπει να δώσουμε σημασία, πρέπει να προστατευθούμε από τα κουνούπια. Εντάξει, δεν είναι μόνο ο Δυτικός Νείλος. Φοβόμαστε μην έρθουν και άλλες πιο σοβαρές ασθένειες. Υπάρχουν επιδημίες σε αρκετές χώρες. Είναι σαν τον ιό του Δυτικού Νείλου μια από αυτές, με μια σημαντική διαφορά. Με τον ιό του Δυτικού Νείλου μολύνονται τα κουνούπια από αποδημητικά πτηνά και τσιμπάνε έναν άνθρωπο και τον μολύνουν. Στην επιδημία που σας λέω, μολύνεται το κουνούπι από τον ίδιο τον άνθρωπο, δηλαδή τσιμπάει εσάς, μολύνεται από εσάς και τσιμπάει και εμένα. Αυτό είναι ακόμη χειρότερο.

Ερ: Τι σημαίνει αυτό; Τι πρέπει να κάνουμε; Πως θα προφυλαχθούμε απ’ όλα αυτά;

Απ: Το κουνούπι είναι αυτό που μεταδίδει τις περισσότερες ασθένειες στον άνθρωπο. Είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός του ανθρώπου. Διαχρονικά, όχι τώρα. Ενημερώνουμε τον κόσμο πώς να προφυλαχθεί. Δεν το κάνουμε για την όχληση. Το κάνουμε για την προστασία της δημόσιας υγείας. Υπάρχουν πολλές σοβαρές ασθένειες. Η πιο γνωστή και η πιο σοβαρή  είναι η ελονοσία. Ευτυχώς προς το παρόν έχουμε μόνο εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα.

Αν υπάρχει σταθερή παρουσία ελονοσίας, αυτό θα είναι τεράστιο πλήγμα για μια χώρα.

Ερ: Το καλοκαίρι σημαίνει κουνούπια και τα κουνούπια σημαίνουν μετάδοση ασθενειών. Αυτό είναι το μήνυμα σας;

Απ: Ακριβώς αυτό είναι το μήνυμα και πρέπει να προστατευόμαστε. Φοβάμαι ότι θα έρθουν και άλλες ασθένειες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο Δυτικός Νείλος δεν υπήρχε. Ήταν μια ασθένεια από την Αφρική, από τη χώρα της Ουγκάντας. Ήρθε όμως.  Έχουμε τα κουνούπια, έχουμε την κλιματική αλλαγή, έχουμε τις μετακινήσεις πληθυσμών, τα έχουμε όλα. Ενώ οι χώρες μας, η Μεσόγειος, η Ελλάδα, είχε πολύ στεγνά, ξηρά καλοκαίρια και χειμώνες, τώρα βλέπουμε να μην υπάρχουν αυτά. Βλέπουμε καλοκαίρια να βρέχει. Βλέπουμε ξερούς χειμώνες. Αυτά βοηθάνε στη διατήρηση και αύξηση των κουνουπιών. Το πρόβλημα θα επιδεινώνεται συν το χρόνο. Βγαίνουν συνέχεια μελέτες από την κλιματική αλλαγή. Είναι άγνωστά πράγματα σε μας. Ο στρεπτόκοκκος για παράδειγμα, είναι πιθανό να οφείλεται στις αλλαγές του κλίματος.

Προηγούμενο άρθρο

Γιατί το μέτρο της άμεσης και σύντομης βίζας σε Τούρκους πολίτες δεν ισχύει και για τη Θάσο;

Επόμενο άρθρο

Μεταφορά του υποσταθμού του ΑΔΜΗΕ από το Περιγιάλι σε έκταση στο «Εσκί Καπού»