Ο νέος κύκλος συγχωνεύσεων, μετακινήσεων κ.τ.λ. τμημάτων και σχολών αποτελεί συστατικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής στα πλαίσια συνολικότερων αναδιαρθρώσεων που χειροτερεύουν τους όρους σπουδών για χιλιάδες φοιτητές.
Η κυβέρνηση που ετοιμάζει νέο «νόμο – πλαίσιο» έχει ήδη αποδείξει τις στοχεύσεις της με το προηγούμενο νομοθετικό της έργο: επέβαλε νέους φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ελάχιστη βάση εισαγωγής, τράπεζα θεμάτων), περεταίρω ξήλωμα του ακαδημαϊκού ασύλου ώστε να έχουν άσυλο οι επιχειρηματικοί όμιλοι (έρευνα, μεταπτυχιακά, προγράμματα σπουδών, υποταγμένα στους στόχους τους), επιχειρεί να φιμώσει κάθε φωνή διεκδίκησης με τον αυταρχισμό (πανεπιστημιακή αστυνομία) και τον εκφυλισμό (υπονομευτική δράση της κυβερνητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ).
Αυτός ο νέος κύκλος αλλαγών στον «ακαδημαϊκό χάρτη» στοχεύει την πιο άμεση και γρήγορη προσαρμογή στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς που και αυτές μεταβάλλονται ανάλογα την περίοδο και τις προτεραιότητες που θέτουν τα μονοπώλια. Δεν είναι ο πρώτος! Δεν θα είναι ούτε ο τελευταίος!
Όσο το πανεπιστήμιο παραμένει δεμένο και υποταγμένο στα «θέλω» της αγοράς, οι αλλαγές δεν θα έχουν τέλος. Το ζήτημα δεν είναι αν χρειάζονται αλλαγές στον «ακαδημαϊκό χάρτη» αλλά προς όφελος ποιου. Αλλαγές χρειάζονται αντικειμενικά λόγω της εξέλιξης της ίδιας της επιστήμης, της τεχνολογίας, της εξέλιξης των κοινωνικών αναγκών.
Αλλά οι σημερινές (όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων) δεν αφορούν την πρόοδο της λαϊκής πλειοψηφίας αλλά τα κέρδη των λίγων. Σε διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες όπου κουμάντο θα κάνει η εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα, το εργατικό κράτος θα διασφαλίζει όλους τους όρους για τη λειτουργία της Εκπαίδευσης προς όφελος του λαού.
Οι όποιες αλλαγές θα υπηρετούν αυτό το στόχο. Δεν θα αφήνουν «ξεκρέμαστους» φοιτητές, καθηγητές, λοιπό προσωπικό. Δεν θα κλείνουν αλλά θα ανοίγουν τις πόρτες της ολοκληρωμένης μόρφωσης και προόδου. Η απαράδεκτη εισήγηση της διορισμένης διοίκησης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. λειτουργεί σαν «λαγός» στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, για να ανοίξει ο κύκλος των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και σχολών.
Το πρόσχημα που χρησιμοποιείται είναι ο μικρός αριθμός εισακτέων φοιτητών για τον οποίο η ίδια η κυβέρνηση ευθύνεται. Πρόκειται για τη συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων (σχέδιο «Αθηνά» – ΝΔ, «ανωτατοποίησεις» των ΤΕΙ – ΣΥΡΙΖΑ) σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ.
Για «πανεπιστήμιο Α.Ε.» που πουλάει κατάρτιση και δεξιότητες, που τεμαχίζει την επιστημονική γνώση και τη διοχετεύει στα σεμινάρια, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά των διδάκτρων. Το «αυτόνομο πανεπιστήμιο» κυνηγάει «κέρδη» και επιχειρηματικές συμφωνίες, πουλάει πατέντες και προγράμματα, θέλει «manager» για να το διοικεί. Την ίδια ώρα υποχρηματοδοτείται, οι ελλείψεις σε καθηγητές και λοιπό προσωπικό παραμένουν τεράστιες, η φοιτητική μέριμνα δεν αφορά ούτε το 10% των φοιτητών.
Με τον πυρήνα και τις στοχεύσεις αυτής της πολιτικής συμφωνούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Γι’ αυτό το 2019 αυτές οι παρατάξεις πανηγύριζαν για τη μετατροπή του ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο. Σήμερα περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα και οι οιμωγές για «την Καβάλα μας που υποβαθμίζεται» και άλλα γνωστά!
Κριτική που δεν αγγίζει ούτε στο ελάχιστο την ουσία (γιατί γίνονται αυτές οι αλλαγές) αλλά ακόμα χειρότερα υποκινούνται από την πιο «χυδαία» εκδοχή και αντίληψη για το «Πανεπιστήμιο Α.Ε.» που «συνεισφέρει στην τοπική οικονομία».
Δηλαδή φοιτητές για την Καβάλα σημαίνει περισσότερα «κινούμενα πορτοφόλια» και μάλιστα σε τομείς της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, μεταφορά) που θα έπρεπε να είναι εντελώς δωρεάν. Η Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών του τμήματος Φυσικής που διεκδικούν να μην κλείσει το τμήμα τους.
Αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο. Ακόμα και με τη μεταφορά ολόκληρης της σχολής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με προϋπόθεση την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση.
Παράλληλα διεκδικούμε: επαρκή χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. να εξασφαλιστεί σύγχρονος και αναγκαίος εξοπλισμός των εργαστηρίων. να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα στη φοιτητική εστία, να καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά για όλους. να κατοχυρωθούν ολοκληρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους, αποκλειστικά με τη λήψη του πτυχίου.
Καβάλα 11-04-2022
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ