Dark Mode Light Mode

Ο Χρήστος Ποτόλιας σχολιάζει τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τη Στέγη

Όταν αναφερόμαστε στην ιστορία της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών μιλάμε για μία πορεία ετών κατά τη διάρκεια της οποίας η προσφορά της στην πολιτιστική ζωή του τόπου ήταν σημαντική, μοναδική θα λέγαμε.

Σε αυτή την πορεία αυτό που ξεχώρισε για μεγάλες χρονικές περιόδους ήταν η προοδευτική κατεύθυνση του παραγόμενου καλλιτεχνικού έργου, η προσπάθεια να αποτελέσει «φάρο» πολιτισμού και σημείο αναφοράς για τη νεολαία της πόλης, πραγματική διέξοδο για την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία.

Μια συλλογική προσπάθεια να καλλιεργηθούν αξίες και ιδανικά που μόνο η γνήσια λαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να αφήσει ως αποτύπωμα σε αντίθεση με την κυρίαρχη (δυστυχώς) λογική της εμπορευματοποίησης.

Σίγουρα δεν είναι δυνατό να απαριθμήσουμε την πληθώρα των δράσεων και παρεμβάσεων σε αυτή μας την τοποθέτηση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το χώρο όπου στεγάζεται ο ιστορικός πολιτιστικός Σύλλογος.

Θεωρούμε όμως σκόπιμο να αναφέρουμε ότι η πλούσια δράση του Συνδέσμου έγινε από την προσφορά  των συμπολιτών μας και την αγάπη τους για τις τέχνες και τα γράμματα, για τον πολιτισμό γενικότερα, χωρίς την ουσιαστική συνδρομή και βοήθεια από το κράτος και τους φορείς του.

Άλλωστε κάτι ανάλογο συνέβαινε και συμβαίνει μέχρι σήμερα. Έτσι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η ερασιτεχνική δημιουργία γενικότερα δεν στηρίζονται αλλά αφήνονται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί κάποιος να δει τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, όπου ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται ως  “κανονικό αποπαίδι”, καθότι το κονδύλι που διατίθεται είναι μόλις 0,5%. Συνεχίζεται η λογική όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, ότι ο πολιτισμός αποτελεί περιττή πολυτέλεια και πεταμένα λεφτά για το κράτος.

Θεωρούμε ότι η συζήτηση που εξελίσσεται σχετικά με τη μετεγκατάσταση της “ΣΤΕΓΗΣ” σε άλλο χώρο, γιατί στο χώρο που τώρα στεγάζεται η “ΣΤΕΓΗ” η Μητρόπολη θέλει να δημιουργήσει “εκκλησιαστικό μουσείο” δεν αφορά μόνο το σημερινό Δ.Σ. του Συνδέσμου, τον πρώην και νυν Μητροπολίτη, τον πάλαι ποτέ Σύλλογο καπνεμπόρων, τα σχέδια για αξιοποίηση του χώρου με διαφορετικό τρόπο, αλλά το σύνολο της καβαλιώτικης κοινωνίας.

Κατανοούμε τη θεμιτή επιθυμία της Μητρόπολης να δημιουργήσει “εκκλησιαστικό μουσείο”. Πως όμως είναι δυνατό να γίνει αυτό, δηλαδή ένας χώρος πολιτισμού, με υλικά από τα χαλάσματα του παλαιότερου πολιτιστικού κύτταρου της πόλης;

Σίγουρα θεωρούμε ότι η απόφαση της Μητρόπολης πάρθηκε χωρίς να συνυπολογίσει τις αρνητικές εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν, από μία τέτοια εξέλιξη, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στο πανελλήνιο, καθότι η στέγη σε όλη πορεία της απέκτησε πανελλαδική εμβέλεια.

Σίγουρα πολλά από τα μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών, ποιητών, ζωγράφων, μουσικών κτλ δεν βρίσκονται στη ζωή για να ορθώσουν το ανάστημα σε αυτό που πάει να γίνει στη “ΣΤΕΓΗ”. Σίγουρα όμως υπάρχουν στο πανελλήνιο και πολλοί νεότεροι που ξέρουν την ιστορία της “ΣΤΕΓΗΣ” και θα αντιδράσουν.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξαναγίνει η πόλη μας αντικείμενο συζήτησης για ένα τέτοιο θέμα. Και για αυτό θεωρούμε πως η Μητρόπολη πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της. Παράλληλα ο Δήμος Καβάλας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Να μπει μπροστά, διεκδικώντας τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος και να ανακαινίσει το χώρο, αφού πρώτα έρθει σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη, ώστε αυτή να αλλάξει τα σχέδια της για το “εκκλησιαστικό μουσείο”, για το οποίο έχει τη δυνατότητα διαφορετικής χωροθέτησης.

Παράλληλα ο Δήμος να σταθεί αρωγός για το σύνολο της ερασιτεχνικής δημιουργίας σε όλους τους τομείς στην πόλη μας, διεκδικώντας ανάλογα κονδύλια από το κράτος, ώστε να μη φορτώνονται  στις πλάτες των συμπολιτών μας.

Καβάλα, 20/12/2023

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο άρθρο

7ο Γυμνάσιο Καβάλας: Ένα σχολείο που ενισχύει τη συμπερίληψη (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

ΔΕΥΑΚ: Χωρίς νερό το πρωί της Πέμπτης ο Άγιος Λουκάς