Ο Νίκος Πατεράκης είναι διευθυντής στο 12ο Δημοτικό Σχολείο. Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την επαναλειτουργία του κτιρίου, σχολιάζει αυτά που βιώνει.
Αυτά που βλέπει και ζει. Χωρίς να ξεχνά το προηγούμενο διάστημα. Όταν το 12ο Δημοτικό ήταν αλλού φιλοξενούμενο. Τα λόγια του κ. Πατεράκη αναφέρονται στα καλά, στις ατέλειες και σε όσα από εδώ και πέρα θα γίνουν. Όπως φαίνεται το τελικό πρώτο συμπέρασμα είναι θετικό.
Η συνέντευξη
Ερ: Θέλουμε κάποιες πρώτες πληροφορίες για την επιστροφή και την προσαρμογή σ` ένα κτίριο ενεργειακά αναβαθμισμένο. Πως είναι τα πράγματα στο 12ο Δημοτικό Σχολείο κ. Πατεράκη;
Απ: Αρχικά θέλω να πω, ότι χαιρόμαστε πάρα πολύ την παρουσία μας στο σχολείο. Εμείς σα 12ο Δημοτικό Σχολείο, έχουμε πανηγύρι και γιορτή αυτές τις ημέρες γιατί γυρίσαμε στο φυσικό μας χώρο. Η γειτονιά μας ξαναζωντάνεψε από τις παιδικές φωνές και τα χαμόγελα. Είναι κάτι που το βλέπουμε στα προσωπάκια των μαθητών μας και στους γονείς των μαθητών μας. Χαιρόμαστε πάρα πολύ γι’ αυτήν την επιστροφή. Μετακινηθήκαμε στις 8 Ιανουαρίου του 2019, αρχικά σε δυο σχολικές μονάδες, στο 15ο Δημοτικό και στο 25ο Δημοτικό. Τις δυο τελευταίες σχολικές χρονιές ήμασταν όλοι στο 25ο Δημοτικό Σχολείο. Βγαίνοντας έτσι από αυτές τις δυσκολίες, έχουμε πανηγύρι και χαρά και χαιρόμαστε πάρα πολύ. Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους γονείς των μαθητών του σχολείου μας, οι οποίοι μας ακολουθήσανε αυτά τα 3,5 χρόνια επάνω στην οδό Υψηλάντου σε μια δύσκολη ανηφόρα. Φανταστείτε να ανεβαίνουν από την Ερυθρού Σταυρού να ανεβαίνουν καθημερινά δυο φορές την ημέρα στην Υψηλάντου που δε βόλευε όσον αφορά την συγκοινωνία. Τους ευχαριστώ. Ήρθα στο σχολείο το 2019 αφήνοντας 238 μαθητές στο 5ο και εδώ βρήκα 92 μαθητές. Υπήρξαν γονείς (λόγω της μεταστέγασης) οι οποίοι πήραν τα παιδάκια τους και πήγαν σε όμορα σχολεία, δεν έχουμε κάτι με αυτούς. Δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, υπήρχαν προβλήματα, όλους τους καταλαβαίνουμε. Τώρα όμως γυρίσανε και χαιρόμαστε πάρα πολύ.
Ερ: Οι 92 μαθητές του 12ου ήταν τον Ιανουάριο του 2019;
Απ: Τώρα είμαστε 121, τότε ήμασταν 92. Τώρα αυξήσαμε το δημοτικό μας.
Ερ: Βέβαια με τα δεδομένα της Καβάλας και του ιστορικού σχολείου του Άη Γιάννη οι 121 μαθητές είναι λίγοι.
Απ: Αυτό όμως δυστυχώς είναι κάτι που θα το βλέπουμε μπροστά μας , και θα το βλέπουμε συνεχώς τα επόμενα χρόνια. Η νέα γενιά δεν κάνει οικογένεια, δεν κάνει παιδάκια, τα παιδάκια ελαττώνονται συνεχώς. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, όχι μόνο στην Καβάλα. Τα πράγματα είναι απογοητευτικά.
Ερ: Πως εισπράξατε το έργο; Τι αλλαγές είδατε μέσα σε χώρους που χρησιμοποιούσατε στο παρελθόν; Τι άλλαξε;
Απ: Το έργο ήταν ενεργειακή αναβάθμιση. Να έχει ένα πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας. Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί όλο το έργο. Θα υπάρχει και θερμοκήπιο, στο οποίο θα μπορούν να έρχονται και άλλες σχολικές μονάδες για να κάνουν περιβαλλοντολογικά προγράμματα. Αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ακόμη αρρυθμίες αλλά έχουμε την υπομονή και το δείξαμε σε αυτά τα 3,5 χρόνια. Έτσι και τώρα θα κάνουμε υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι παρεμβάσεις. Προς το παρόν αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι έχει πολύ χαμηλό λειτουργικό κόστος. Υπάρχουν φωτοβολταϊκά τα οποία θα ζεσταίνουν το χώρο. Φυσικά έχουν γίνει ανακαινίσεις σε πολλές αίθουσες. Οι αίθουσες είναι πανέμορφες, το σχολείο είναι πανέμορφο. Το απόγευμα είναι ένας πόλος έλξης όχι μόνο για τους μαθητές του δικού μας σχολείου. Είμαστε πάρα πολύ ωραία εδώ και το χαιρόμαστε. Είπα και στον αγιασμό τους μαθητές μας, ότι πρέπει να το φυλάξουμε το σχολείο. Αλλά θα πρέπει να το φυλάξουμε και τις απογευματινές ώρες. Νομίζω ότι ο Δήμος το ξέρει αυτό. Πρέπει να έχουμε ένα φύλακα το βράδυ. Είναι ένα στολίδι για την πόλη και πρέπει να φυλαχθεί.
Ερ: Την Τετάρτη παραλάβατε και έπιπλα καινούρια από το Υπουργείο;
Απ: Βεβαίως. Είχα κάνει εδώ και πολύ καιρό μια παραγγελία στις κτηριακές υποδομές. Να υπάρχουν θρανία, καρεκλάκια, βιβλιοθήκες, πίνακες. Ήρθαν την Τετάρτη κάποια απ’ αυτά τα πράγματα και περιμένουμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα.
Ερ: Η συνύπαρξη σας με τους μαθητές του 10ου αρμονική και άμεση;
Απ: Εννοείται αυτό. Εμείς 3,5 χρόνια φιλοξενηθήκαμε σε μια άλλη σχολική μονάδα, έχουμε ανεπτυγμένη τη συνείδηση μέσα μας. Ξέρουμε πως αισθάνονται. Είμαστε πάρα πολύ. Ήμασταν φιλοξενούμενοι και τώρα φιλοξενούμε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην συνύπαρξη. Είμαστε πάρα πολύ καλά.
Ερ: Υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις για τη μικρή κερκίδα και τα κάγκελα που είναι κοντά.
Απ: Αυτό το είδαμε. Το είδαμε και με το Δήμαρχο. Εγώ κατέβαινα και το καλοκαίρι για να βλέπω τα έργα. Έχουμε πάρει κάποια μέτρα αυτή τη στιγμή. Έχουμε τοποθετήσει κορδέλες γύρω-γύρω. Κάναμε μια παραπάνω αυστηρή επιτήρηση στα διαλείμματα. Περιμένουμε να μπουν κάγκελα ασφαλείας και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα παιδιά τώρα δεν πλησιάζουν καθόλου στο χώρο.
Ερ: Η παιδική χαρά που είναι στο βόρειο τμήμα της αυλής, δεν έχει ολοκληρωθεί;
Απ: Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι εργασίες. Όταν ολοκληρωθούν θα κατέβει και το 12ο νηπιαγωγείο το οποίο είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας. Προς το παρόν είναι εκεί που ήταν τα προηγούμενα 3,5 χρόνια. Είναι θέμα μιας ή δυο εβδομάδες, για να ολοκληρωθεί το έργο της παιδικής χαράς.
(Πηγή φωτογραφίας: Facebook Δήμου Καβάλας)