Dark Mode Light Mode

Ο Δημήτρης Μπαταλογιάννης θυμάται πώς ο βάλτος έγινε κάμπινγκ «Paradiso»

Η κοινότητα της Νέας Ηρακλείτσας είχε τελευταίο πρόεδρο, πριν διαλυθεί για χάρη του τότε Δήμου Ελευθερών, τον κ. Δημήτρη Μπαταλογιάννη. Το κάμπινγκ στην είσοδο της, δημιουργήθηκε τότε. Στα τέλη της δεκαετίας του 90. Μια περιοχή που ήταν βάλτος, έφθασε το 2024 να φέρνει έσοδα 307.000 ευρώ το έτος.

Η συνέντευξη του Δημήτρη Μπαταλογιάννη

Ερ: Ποιος είχε την ιδέα για το κάμπινγκ στην είσοδο της Ν. Ηρακλείτσας;

Απ: Είναι κάτι το οποίο οραματιστήκαμε σαν διοίκηση της κοινότητας Ν. Ηρακλείτσας στη διάρκεια της τετραετίας 1994-1998. Καταφέραμε έναν χώρο ο οποίος ήταν βάλτος, να αξιοποιηθεί μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον ιδιώτη, ο οποίος ακούει στο όνομα Νίκος Νικολαΐδης. Μετά από αρκετό καιρό και από αρκετές προσπάθειες, κατάφερε να το αξιοποιήσει, κάνοντας πολλαπλές δραστηριότητες. Η Ν. Ηρακλείτσα είχε ανάγκη από ένα κάμπινγκ: η ταβέρνα, το καφέ, ο χώρος εκδηλώσεων και το beach bar, ήταν δραστηριότητες, οι οποίες δημιούργησαν τουλάχιστον 50 θέσεις εργασίας. Η έκταση αρχικά ήταν ιδιοκτησία του δημοσίου και ύστερα από σκληρή προσπάθεια και ενέργειες της τότε διοίκησης και προσωπικές, καταφέραμε να την οικειοποιηθούμε. Όλες αυτές οι προσπάθειες, όλες αυτές οι ενέργειες είχαν αυτό το αποτέλεσμα… Το κάναμε δημοτικό και τις απαραίτητες άδειες και νομιμοποιήσεις τις πήραμε μετά από κάποιες τετραετίες. Όταν το δημοπρατήσαμε ήταν δικό μας. Επίσης όταν ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το λιμάνι της Ν. Ηρακλείτσας, δεν είχαμε όλες τις απαραίτητες άδειες. Αν έπρεπε να περιμένουμε για να πάρουμε όλες τις άδειες, ποτέ δε θα προχωρούσε το λιμάνι. Φτάσαμε –τώρα- σ’ ένα μεγάλο ποσό εκμίσθωσης του κάμπινγκ, το οποίο δεν ήταν τυχαίο. Το ποσό αυτό προέκυψε έπειτα από τη μεγάλη προσπάθεια του προηγούμενου ιδιοκτήτη. Ο κ. Νικολαΐδης έδωσε την ταυτότητα και την προοπτική. Εάν δεν ήταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης εκμισθωτής να καταβάλει όλη αυτήν την προσπάθεια και να προβάλει την περιοχή μας και να καταστήσει τη Ν. Ηρακλείτσα ένα σύγχρονο προορισμό, μέσα από τις δικές του ενέργειες, δε θα έφτανε σ’ αυτό το σημείο, πέντε επιχειρηματικά σχήματα να πλησιάσουν αυτό το τίμημα. 307 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, είναι ένα υψηλό τίμημα από την μια πλευρά αλλά είναι ένα τίμημα, το οποίο αξίζει για το συγκεκριμένο «φιλέτο» της Ν. Ηρακλείτσας και της ευρύτερης περιοχής.

Ερ: Πολλοί είναι επιφυλακτικοί και λένε «θα βγαίνουν τα λεφτά»;

Απ: Μπορεί το τίμημα να είναι μικρό, αν η προσπάθεια και η επένδυση είναι τέτοια ώστε να γεμίσει από κόσμο και να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Θα είναι πολύ μεγάλο το τίμημα, αν δεν γίνει η ανάλογη επένδυση, η ανάλογη προσπάθεια και η ανάλογη μελέτη ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Ερ: Όλη αυτή η περιοχή της Αλάνας -σε δυο χρόνια από τώρα- υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι εντελώς διαφορετική…

Απ: Αυτό που καταλαβαίνουμε σαν κάτοικοι και σαν άνθρωποι, οι οποίοι έχουμε ασχοληθεί με τα κοινά είναι ότι αλλάζει η εικόνα της  Ν. Ηρακλείτσας… Κάποια πράγματα τα οποία ξέραμε, σιγά-σιγά τα ξεχνάμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε να κάνουμε με μια καθαρά τουριστική περιοχή. Με μια καλοκαιρινή περίοδο, η οποία ξεκινάει τον Απρίλιο και καταλήγει στον Οκτώβριο. Με μια απότομη αλλαγή, όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου. Αυτό μας κακοφαίνεται, όντας μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Υπάρχει μια τεράστια επισκεψιμότητα, δυσανάλογη με τη διάρκεια του χειμώνα. Αν ξεκινήσει και η επένδυση του κ. Χαντιτάτζι, πιστεύω ότι θα αλλάξει παντελώς όλο αυτό που είχαμε σα σκέψη για τη  Ν. Ηρακλείτσα…

Προηγούμενο άρθρο

Κωστής Σιμιτσής: «Η ΕΤΑΔ πρέπει να κάνει μια λογική συμφωνία για την Καλαμίτσα»

Επόμενο άρθρο

Επίθεση σκύλου σε 7χρονη που ήθελε να πει τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς!