Dark Mode Light Mode
Πιο ήρεμο Φθινόπωρο αλλά χωρίς τους απαραίτητους οδοκαθαριστές
Ο Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου μελετά, ερευνά και γράφει για τον Μέγα Αλέξανδρο
Νέες δωρεές στο Νοσοκομείο

Ο Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου μελετά, ερευνά και γράφει για τον Μέγα Αλέξανδρο

Το απόγευμα της Τετάρτης (2/10) παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε στη Δ. Βιβλιοθήκη το νέο βιβλίο του Δημήτρη Κουγιουμτζόγλου.

Είναι φιλόλογος και αρχαιολόγος. Συνηθίζει να ψάχνει, να μελετά και να γράφει θέματα που αφορούν τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Ο Βυζαντινός Μέγας Αλέξανδρος». Λίγες ώρες πριν την εκδήλωση συζητήσαμε μαζί του.

Η συνέντευξη

Ερ: Ας μιλήσουμε για τον «Βυζαντινό Μέγα Αλέξανδρο». Τι θέλει να πει ο συγγραφέας επιλέγοντας αυτόν τον τίτλο στο βιβλίο;

Απ: Ο στόχος του βιβλίου είναι να δείξει ότι η μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε μια διαχρονικότητα η οποία βεβαίως είχε τη δική της σημασία κατά τη διάρκεια της Ρωμανίας, της Βυζαντινής μας Αυτοκρατορίας. Πως δηλαδή οι Βυζαντινοί μας πρόγονοι προσέλαβαν τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη γραμματεία τους. Για παράδειγμα: Στη ρητορική, στη θεολογία, στην ιστοριογραφία αλλά βέβαια και στις παραδόσεις τους. Φυσικά στην τέχνη. Πως αποτυπώθηκε η μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη βυζαντινή τέχνη. Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την ταυτότητα των Βυζαντινών, έχει να κάνει και με την ταυτότητα των Ελλήνων στην εποχή μας. Των σύγχρονων Ελλήνων. Έχει βεβαίως πολλές προεκτάσεις και σε επίπεδο ακόμη κοσμοθεωρίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ερ: Δεν έχουν γραφτεί πολλά κείμενα με αυτή την προσέγγιση που κάνετε;

Απ: Υπάρχουν κάποιες έρευνες και μελέτες όχι τόσο στην Ελληνική αλλά στη ξένη βιβλιογραφία. Κάποιες από αυτές έχουνε μεταφραστεί. Για παράδειγμα υπάρχει ένα βιβλίο για τον λεγόμενο ψευδό Καλλισθένη, δηλαδή αυτήν τη καταγραφή του Αλέξανδρου. Ο οποίος έχει διάφορες περιπέτειες με βάση αυτήν την αφήγηση και βγαίνει σε αχαρτογράφητες περιοχές και τα βάζει με μυθικά τέρατα κτλ. Είναι μια πολύ ωραία, σαν παραμύθι αφήγηση η οποία βεβαίως ξεκινάει από τη Αρχαιότητα αλλά στο Βυζάντιο έχει πολλές εκδοχές. Εμπλουτίζεται. Υπάρχει μια μελέτη για αυτό εδώ που έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά από μια Γαλλίδα ερευνήτρια. Είναι λίγες αυτές οι μελέτες. Ο στόχος του βιβλίου είναι να συγκεντρώσει όλα αυτά τα στοιχεία και να δώσει και κάποιες δικές μου ερμηνείες ακριβώς και μια συνολική προσέγγιση της βυζαντινής πρόσληψης του Αλέξανδρου.

Ερ: Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ένα πρόσωπο που το μελετάτε χρόνια.

Απ: Πολύ σωστά. Είχα γράψει και ένα πρώτο βιβλίο το οποίο μπορεί κανείς να το βρει με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, «Ο Μέγας Αλέξανδρος του Ελληνισμού, Αρχαιότητα. Βυζάντιο, Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα». Αυτό το βιβλίο το έγραψα το 2016. Χωρίς κανένα οικονομικό όφελος, το συγκεκριμένο βιβλία με ελεύθερη έκδοση είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Ξεκίνησα το θέμα να το ερευνώ από το 2012.

Ερ: Ποια ήταν η αφορμή; Γιατί τον Μέγα Αλέξανδρο;

Απ: Πρώτα απ’ όλα γιατί συνειδητοποίησα ότι η  μνήμη είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της κληρονομιάς του το οποίο δεν έχει ερευνηθεί τόσο πολύ. Ειδικά με μια οπτική να δείχνει αυτή τη διαχρονία της μορφής του από την αρχαιότητα έως το σήμερα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μια κορυφαία προσωπικότητα της ιστορίας του Ελληνισμού, οπότε αναδεικνύοντας τα θετικά της προσωπικότητας του, πιστεύω ότι μπορούμε να περάσουμε κάποια μηνύματα και για την εποχή μας διαχρονικά, κάποιες αρετές που οφείλει και πρέπει να έχει ένας ηγέτης και καθένας ατομικά όταν θέλει να εκπληρώσει καλώς εννοούμενους στόχους.

Προηγούμενο άρθρο

Πιο ήρεμο Φθινόπωρο αλλά χωρίς τους απαραίτητους οδοκαθαριστές

Επόμενο άρθρο

Νέες δωρεές στο Νοσοκομείο