Η συζήτηση με τον Δημήτρη Παπουτσή (πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ Καβάλας) είναι συζήτηση στη βάση των γνωστών εξελίξεων στο κόμμα. Γίνεται εν όψει της εκλογής νέου προέδρου.
Κι ενώ περιμένει κάποιος ο κ. Παπουτσής να ανακοινώσει την προτίμηση του, επιλέγει να κινηθεί εντελώς διαφορετικά. Δηλώνει υποστηρικτής της ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Μιλά σύμφωνα και με την μεγάλη του εμπειρία.
Η συνέντευξη
Ερ: Θέλουμε να μας σχολιάσετε αυτά που επακολούθησαν (στο ΠΑΣΟΚ) το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.
Απ: Βιαστικά και αγχωμένα κινήθηκαν ορισμένοι να βάλουν θέματα που ουσιαστικά αμφισβητούσαν τα αποτελέσματα των επιλογών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη προσωπικά. Θεωρώ τα όποια ενδεχομένως ζητήματα ανέκυψαν αφορούσαν και θα έπρεπε ίσως να συζητηθούν στα κομματικά όργανα. Αυτό θα έπρεπε να γίνει πιο συντεταγμένα σε βάση διαλόγου που θα μπορούσε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να το κινήσει στα κεντρικά του όργανα. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προφανώς αναγκάστηκε να προχωρήσει τις διαδικασίες γιατί η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του ήταν τέτοια που θα έπρεπε και σωστά νομίζω με προσφυγή στην ετυμηγορία της οργανωμένης και της κοινωνικής ευρύτερα βάσης του ΠΑΣΟΚ.
Ερ: Δεν είναι πολλοί στον αριθμό οι υποψήφιοι Πρόεδροι;
Απ: Κατά τη γνώμη μου είναι πολλοί στο μέτρο που ίσως ορισμένοι «κοινοί θνητοί» θεωρούν εαυτόν ικανό να ηγηθεί της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηριστεί και από την ίδρυση του και στη συνέχεια από τη δυνατότητα και την τύχη του, να έχει ηγέτες ιστορικούς. Όπως ήταν ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου αλλά και στη συνέχεια πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι τίμησαν την ευρύτερη αποδοχή και νομίζω ότι υπερασπίστηκαν πρώτα απ’ όλα το γενικό καλό της χώρας. Στη συνέχεια το καθήκον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει ο καθένας να σκέφτεται τις επιλογές σε προσωπικό επίπεδο και να μην κινείται με προσωπικά κριτήρια και κίνητρα. Είτε τον αυτοπροσδιορισμό του ιδίου ως εν δυνάμει πολιτικού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, είτε αναφορικά με την επιλογή ενός εκ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι τα κριτήρια πρέπει να είναι πολιτικά με όρους σεβασμού, αλληλοσεβασμού κλπ.
Ερ: Είστε πολύ προσεκτικός και δεν έχετε γνωστοποιήσει ποιον θα ψηφίσετε ή δεν έχετε αποφασίσει ακόμη;
Απ: Είπα προηγούμενος ότι χαρακτηρίζει ορισμένους μια συμπεριφορά βιαστική και αγχωμένη. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου, όλα αυτά τα χρόνια αναφορικά με τη λειτουργία των οργάνων. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει αναμέτρηση υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να είμαι ενωτικός, θέλω να είμαι νηφάλιος, ψύχραιμος. Σέβομαι όλες τις υποψηφιότητες ανεξάρτητα. Αν και ορισμένες από αυτές δεν καλύπτουν τα δικά μου κριτήρια. Σχεδόν με το σύνολο των υποψηφίων προέδρων συνδέομαι και γνωρίζομαι σε προσωπικό επίπεδο σε βάση μιας πολυχρόνιας σχέσης. Προσωπικής και φιλικής σχέσης. Εκτιμώ τη διαδρομή τους. Με πολλούς από αυτούς ήμασταν στο ίδιο μετερίζι από τα χρόνια του μνημονίου και υπερασπιστήκαμε τις ίδιες ιστορικές επιλογές και το κάναμε σταθερά, αταλάντευτα μέχρι σήμερα. Όλα αυτά μέσα μου αποτελούν μια ενεργή διαδικασία για το τι πρέπει να γίνει και το πώς πρέπει να ανταποκριθούμε για ότι καλύτερο δυνατό.
Ερ: Φαίνεται καθαρά ότι το μήνυμα σας είναι υπέρ της ενότητας.
Απ: Είναι παραπάνω από αυτονόητο από εμένα και το έχω υπερασπιστεί στην πράξη αυτό το θεμελιώδες προαπαιτούμενο και νομίζω ότι θα πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους όλοι και την επόμενη μέρα.