Dark Mode Light Mode
Τα πρώτα βήματα του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ
Ο Δήμος απομακρύνει κάθε μέρα κλαδιά και χόρτα, ζητά από τον κόσμο να κάνει υπομονή
Προς αναστολή λειτουργίας το ΚΕΠ στο Διοικητήριο

Ο Δήμος απομακρύνει κάθε μέρα κλαδιά και χόρτα, ζητά από τον κόσμο να κάνει υπομονή

Σε όλους σχεδόν τους συνοικιακούς δρόμους. Σε κάθε πεζοδρόμιο, κοντά σε κάθε κάδο. Παντού βλέπεις κομμένα κλαδιά και χόρτα. Μένουν εκεί καιρό αφού η διαδικασία απομάκρυνσης τους αργεί.

Όλα ξεκίνησαν από την εκ του νέου νόμου υποχρέωση των ιδιοκτητών. Οι πολλοί ανταποκρίθηκαν. Καθάρισαν τα οικόπεδα τους. Τις αυλές τους. Μετά όμως; Μετά πρέπει ο Δήμος να απομακρύνει τα κομμένα κλαδιά και χόρτα. Με τρία φορτηγά και 9 δρομολόγια την ημέρα, δεν προλαβαίνει. Ο Αντιδήμαρχος Κυριάκος Σταυρίδης εκτιμά ότι τα δύσκολα πέρασαν. Είναι όμως έτσι;

Η συνέντευξη

Ερ: Τι γίνεται με τα κομμένα χόρτα και κλαδιά; Πόσο αργεί ο Δήμος να τα μαζέψει;

Απ: Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι έχει καθαριστεί το 80% των οικοπέδων τουλάχιστον. Σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι ικανοποιητικό. Σίγουρα μια υπηρεσία όπως η δική μας, η οποία κάθε μέρα βγάζει τρία φορτηγά να μαζεύουν χόρτα και κλαδιά, δεν προλαβαίνει με τίποτα. Ο όγκος είναι τεράστιος. Τα ακαθάριστα οικόπεδα τα οποία υπήρχαν ήταν πολλά και πολύ μεγάλα. Προσπαθούμε και κάθε μέρα φροντίζουμε και απομακρύνουμε τουλάχιστον αυτά που είναι τα πιο επικίνδυνα. Γίνεται ιεράρχηση. Π.χ. μια μικρή στοίβα στο κέντρο την αφήνουμε για να πάρουμε κάποια κλαδιά που είναι κοντά σε πευκόφυτη περιοχή ή σε περιοχή που κρύβει κάποιους κινδύνους. Το νομοσχέδιο για τον υποχρεωτικό καθαρισμό των οικοπέδων πάρα πολύ καλό αλλά δεν είδαμε την επόμενη μέρα. Δεν είναι μόνο η αποκομιδή, είναι και η διαχείριση.

Ερ: Όλα αυτά που τα πηγαίνετε;

Απ: Σε έναν μήνα ξεκινάει η σύμβαση που έχουμε με ιδιώτη για διαχείριση και ανακύκλωση όλων αυτών των υλικών. Προς το παρόν τα πηγαίνουμε στον ΧΥΤΑ. Έχουμε συμφωνήσει στο θέμα της τιμής και τα πηγαίνουμε στον ΧΥΤΑ. Σίγουρα δεν μπορούν να πάνε πουθενά αλλού. Από τον Αύγουστο ξεκινάει η σύμβαση με ιδιώτη, ο οποίος θα τα ανακυκλώνει και θα μας πιστοποιεί αυτή την ανακύκλωση.

Ερ: Έχετε υπολογίσει τον όγκο; Έχετε μετρήσει τα δρομολόγια;

Απ: Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια. Τα στοιχεία θα βγουν στο τέλος του μήνα. Τρία φορτηγά δουλεύουν την ημέρα από τρία δρομολόγια το κάθε ένα. Γύρω στα 9 δρομολόγια, κουβάλημα χόρτων και κλαδιών. Σίγουρα θα έχει τελειώσει αυτό που βλέπετε στους δρόμους μέσα στο επόμενο 15νθήμερο και θα ασχοληθούμε ύστερα με τα ογκώδη, τα οποία πάντως έχουν λιγοστέψει κατά πολύ.

Ερ: Τα έσοδα του Δήμου Καβάλας απ’ αυτήν τη δουλειά αυξήθηκαν; Αξίζει τον κόπο από οικονομικής πλευράς;

Απ: Δεν είναι τόσο το να έχεις έσοδα… Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τουλάχιστον τα έξοδα των οδηγών, του πληρώματος των φορτηγών. Σήμερα π.χ. υπάρχουν 20 παράβολα των 50 και 100 ευρώ. Άρα τα έξοδα ας πούμε ότι καλύπτονται. Καλύπτονται και τα καύσιμα και οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων. Αυτό το προσπαθήσαμε σαν διοίκηση από την πρώτη μέρα με την εφαρμογή του παράβολου.

Ερ: Τι λέτε για τον κόσμο που διαμαρτύρεται. Πολύ συχνά παίρνουν τηλέφωνο στα ΜΜΕ;

Απ: Υπομονή, τίποτα άλλο. Θα έρθουμε να τα πάρουμε. Είναι όλα σημειωμένα από τους επόπτες. Υπάρχει ένα τετράδιο το οποίο έχει γεμίσει από τα αιτήματα αυτά. Αυτό δεν είναι στενάχωρο, είναι ευχάριστο. Κι εννοώ ότι πολλά οικόπεδα στην πόλη πλέον είναι καθαρισμένα. Μέσα στο πρώτο 10ημέρο του Αυγούστου θα έχουμε τελειώσει από το μεγάλο όγκο. Μετά θα προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα μικρά. Είναι και οι αυλές των σπιτιών που είναι κοντά σε δασικές περιοχές. Ο νόμος λέει και αυτούς. Υπάρχουν ήδη 25 με 30 καταγγελίες τις οποίες πρέπει να ελέγξουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν είναι ένα στρέμμα ακαθάριστο είναι περίπου 500 ευρώ το πρόστιμο. Υπήρχαν μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή γύρω 28 καταγγελίες οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν. Το πρόστιμο ξεκινάει από 1.000 ευρώ περίπου. Δεν έχουμε βάλει πρόστιμο προς το παρόν. Υπάρχει μια επιτροπή  που θα ξεκινήσει τον έλεγχο και θα αποτελείται από τον επόπτη της καθαριότητας, ένα δημοτικό αστυνομικό και έναν της τεχνικής υπηρεσίας.


Μέσω του ιδιώτη που αναλαμβάνει τον Αύγουστο θα εφαρμοστεί πρόγραμμα καθημερινής αποκομιδής απορριμμάτων στο Παληό και στη Νέα Καρβάλη. Ο ίδιος ιδιώτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να πλένει όλους τους κάδους μία φορά το μήνα. Αυτές οι πληροφορίες προήλθαν από την ίδια συνέντευξη του κ. Σταυρίδη.

Προηγούμενο άρθρο

Τα πρώτα βήματα του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ

Επόμενο άρθρο

Προς αναστολή λειτουργίας το ΚΕΠ στο Διοικητήριο