Dark Mode Light Mode

Ο Δήμος Δοξάτου επαναφέρει αγωγή του 1975 κατά του Δήμου Καβάλας!

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε προ ημερών η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας ορίστηκε δικηγόρος του Δήμου ο κ. Κωστής Σιμιτσής προκειμένου να αντικρούσει μια ακόμη δικαστική ενέργεια του Δήμου Δοξάτου.

Που κι αυτή στόχο έχει το έργο ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων με νερό από τις πηγές Κεφαλαρίου (γνωστές και ως πηγές Βοϊράνης). Αυτήν την φορά επανέρχεται αγωγή που κατέθεσε το 1975 η τέως κοινότητα Κυργίων!

Σε συνέχεια εκείνης της προσφυγής δίδεται συνέχεια στη δικαστική αίθουσα, κάτι που είναι νόμιμο. Δεν είναι ωστόσο καθόλου συνηθισμένο. Για μια αγωγή τόσων δεκαετιών πριν. Η απόφαση για αυτήν την εξέλιξη πάρθηκε τον Δεκέμβρη του 2023 από το Δήμαρχο του Δοξάτου.

Είχαν προηγηθεί άλλες προσφυγές και δικαστικές ενέργειες κατά της ΔΕΥΑΚ και του έργου που δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Πλέον ο Δήμος Δοξάτου στρέφεται κατά του Δήμου Καβάλας. Κατά της αρχικής συμφωνίας επί Χούντας, το νερό από το Κεφαλάρι να υδροδοτήσει την πόλη της Καβάλας. Για όλα αυτά μίλησε στην Πρωινή ο κ. Σιμιτσής. Που έδωσε πολιτικές, ουσιαστικές και νομικές εξηγήσεις.

Η συνέντευξη

Ερ:  Όλα αυτά γίνονται με αφορμή το γνωστό νέο έργο ύδρευσης στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων;

Απ: Αυτή είναι η αφορμή, κακά τα ψέματα. Οι γείτονες μας φοβούνται ότι το νερό με το οποίο θα υδροδοτηθούν αυτές οι περιοχές, οι δικές μας περιοχές, θα είναι μεγαλύτερο απ` αυτό που αντλείται τώρα. Δηλαδή περισσότερες ποσότητες. Κατά συνέπεια αυτό θα λιγοστέψει τις δυνατότητες των δικών τους υδάτινων αποθεμάτων. Αυτό φοβούνται.

Ερ: Με τον τρόπο που προσεγγίζουν το θέμα, με την αγωγή του 1975 , τι μπορούν να καταφέρουν;

Απ: Εγώ περισσότερο θεωρώ ότι δεν είναι άσκηση πίεσης προς το Δήμο Καβάλας. Είναι μια ικανοποίηση κάποιων εκεί δημοτών του Δήμου Δοξάτου. Οι οποίοι κατά καιρούς βρίσκουν τον τρόπο να πιέσουν για αυτό το λόγο. Όλους τους αιρετούς. Είτε είναι καινούργιοι, είτε είναι παλαιότεροι. Δεν νομίζω ότι έχει ουσιαστικό αντικείμενο η ενέργεια. Εγώ καταλαβαίνω τις ανησυχίες τους. Ήμουν και εγώ αυτοδιοικητικός. Καταλαβαίνω και τις ανησυχίες των αιρετών της περιοχής αλλά και των κατοίκων. Όμως η περιβαλλοντολογική μελέτη η οποία εγκρίθηκε και είναι πολύ αυστηρή σε σχέση με το τωρινό έργο,  αποδεικνύει ότι το νερό που θα αντληθεί για τις ανάγκες των δημοτών της ΔΕ Φιλίππων δεν θα αυξήσει τις ποσότητες που αντλούνται καθημερινά. Έχουν γίνει έργα εξοικονόμησης, έχουν γίνει καινούργια έργα. Έχουνε αντικατασταθεί πάρα πολλά δίκτυα και στην ΔΕ Φιλίππων και στην ΔΕ Καβάλας. Με αποτέλεσμα οι διαρροές που υπήρχαν στο εσωτερικό δίκτυο, μέσα στην πόλη και μέσα στα χωριά και όχι στον αγωγό από το Κεφαλάρι μέχρι τα Αμισιανά, να έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Ερ: Τελικά γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα; Αυτή είναι η εκτίμηση σας;

Απ: Ναι άλλα έχουμε κάνει και μια δικαστική διαδικασία όπου πρέπει να βγάλουμε ασπροπρόσωπο το Δήμο μας γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Παρόλα αυτά επιβεβαιώνω τους κατοίκους της περιοχής του Δοξάτου ότι δεν θα αντλείται παραπάνω νερό. Δεν πρέπει να ανησυχούν.

Δεν κινδυνεύουνε τα δικά τους υδάτινα αποθέματα. Όπου χρειαστεί ο Δήμος Καβάλας πάντα δείχνει ένα πνεύμα συνεργασίας. Αυτό το δείξαμε όλοι οι παλαιότεροι Δήμαρχοι.

Προηγούμενο άρθρο

Χρήστος Ποτόλιας: Η κινητοποίηση μας πέτυχε!

Επόμενο άρθρο

Αυξάνονται οι κάμερες έξω από τα σχολεία του Δήμου Καβάλας