Ο Δήμος Γκίκας μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Νομού Καβάλας. Συνεργάζεται επί σειρά πολλών ετών με αυτούς καθώς είναι δάσκαλος παραδοσιακού χορού. Η άποψη που διατύπωσε είναι ότι οι δραστηριότητες των συλλόγων και τα φεστιβάλ και εκδηλώσεις τους θα μπορούσαν να γίνουν κανονικά με την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊο.
Η συνέντευξη του Δήμου Γκίκα
Ερ: Τι γίνεται με τους Πολιτιστικούς συλλόγους, του συνοικιακούς συλλόγους, όλες αυτές τις χορευτικές ομάδες που είναι σε μια απραξία τόσο καιρό και για πόσο διάστημα ακόμη;
Απ: Είμαστε ουσιαστικά σε απραξία από τις αρχές Μαρτίου που άρχισε η καραντίνα. Στη συνέχεια ήρθε το καλοκαίρι που τα μαθήματα των παραδοσιακών χορών σταματούνε και μένουν τα μαθήματα με τις ομάδες που έχουν εκδηλώσεις. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχουν εκδηλώσεις ή κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό για φεστιβάλ, οι περισσότεροι σύλλογοι ουσιαστικά έχουν κάνει αναστολή εργασιών. Έχουμε να βρεθούμε καιρό με τους χορευτές μας.
Ερ: Αυτό είναι σωστό, αναμενόμενο; Θα μπορούσε να μην είναι κλειστοί και να μπουν κάποιες προϋποθέσεις όπως μπαίνουν σε άλλες δραστηριότητες;
Απ: Φυσικά. Γιατί μπορούν να ξεπεραστούν τα θέματα ασφάλειας, να γίνονται οι πρόβες και να μην υπάρξει πρόβλημα όπως και σε άλλους κλάδους. Θα μπορούσε να γίνει κάτι και εδώ, να παρθούν μέτρα και να συνεχίσουν οι σύλλογοι τις δραστηριότητες τους. Το θέμα είναι το εξής, όσοι δεν γνωρίσουν τα τμήματα αυτά, πιστεύουν ότι εμείς πιανόμαστε από τα χεράκια και κουνάμε τα ποδαράκια. Δεν είναι αυτό, είναι κάτι το πιο σύνθετο και πιο πολύπλευρο. Έχει πάρα πολλές προεκτάσεις ο Ελληνικός παραδοσιακός χορός και είναι πολύ σημαντικός για τους Έλληνες.
Ερ: Λέτε ότι αδικήθηκε όλη αυτή η προσπάθεια, οι σύλλογοι, η Ελληνική παράδοση από τις αποφάσεις των αρμοδίων; Δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη αυτή την πλευρά;
Απ: Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό που γίνεται με τους πολιτιστικούς συλλόγους θεωρήθηκε ότι δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο. Οι Αρχαίοι Έλληνες όταν διοργάνωναν τους μεγάλους αγώνες χρησιμοποιούσαν τον όρο «Πανήγυρης των Ελλήνων». Εμείς συνήθως όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «πανηγύρια» χαρακτηρίζουμε κάποια εκδήλωση που δεν έχει αρχή και τέλος ενώ αυτό ουσιαστικά δεν ισχύει, η δύναμη του χορού και όλες αυτές οι λειτουργίες, είναι πολύ σημαντικές με τους παραδοσιακούς χορούς. Στα χωριά κυρίως μαζεύονται όλοι οι κάτοικοι, έρχονται οι ξενιτεμένοι, έρχονται αυτοί που είναι εκτός χωριού και μένουν σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα. Ανταλλάσουν απόψεις, συναντιέσαι με φίλους που είχες να τους δεις πολύ καιρό και μαθαίνεις νέα τους, μαθαίνουν αυτοί για σένα. Λειτουργείς σαν πομπός και σαν δέκτης. Μαθαίνεις πάρα πολλά πράγματα. Ουσιαστικά συμβάλλεις στην λειτουργία της κοινωνίας. Είναι πολύ σύνθετη η λέξη του πανηγυριού ενώ εμείς τη χρησιμοποιούμε διαφορετικά.
Οι σύλλογοι δεν είναι οργανωμένοι. Δεν μπορούμε να πιέσουμε όπως πιέζουν ομάδες επαγγελματιών ή άλλων περιπτώσεων και έτσι πάρθηκαν κάποια μέτρα. Οι σύλλογοι έκλεισαν κατευθείαν. Αυτό θα μπορούσε να ήταν λίγο πιο ουσιαστικό. Να παρθούν μέτρα, να χρησιμοποιήσουν οι σύλλογοι τους χώρους που έχουν με ασφάλεια και να πράξουν αυτό το έργο που πράττουν κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις που συμμετέχουν.
Ερ: Δεν είχαν την ετοιμότητα και την οργάνωση οι σύλλογοι, αν ασκούσαν κάποια πίεση, μπορεί κάτι να κατάφερναν.
Απ: Πιστεύω πως ναι. Θα μπορούσαν να αναδείξουν το πρόγραμμα και ακριβώς τη θέση που πρέπει να έχει. Μαζί με τους συλλόγους και τις εκδηλώσεις, τις χορευτικές και τα πανηγύρια, πλήττεται ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών μουσικών σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι το βασικό τους επάγγελμα. Είναι πάρα πολλοί. Έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Είναι μάλιστα σε μια κατηγορία επαγγελμάτων που δεν ενισχύθηκαν από το κράτος.
Ερ: Ένας σύλλογος μπορεί να δώσει ραντεβού στα μέλη του, τον Σεπτέμβριο η τον Οκτώβριο; Μάλλον πρέπει να περιμένει;
Απ: Ουσιαστικά να μιλήσουμε για την πόλη μας. Πρέπει πρώτα να περιμένουμε πως θα πάνε τα κρούσματα τις επόμενες μέρες που έρχονται ως το τέλος Αυγούστου. Εκεί θα παρθούν ιδιαίτερα μέτρα και από το κράτος και εδώ από το Δήμο.
Πολλοί σύλλογοι κάνουν πρόβες στον «Πυθαγόρα». Οι πρόεδροι ήδη έχουν ενημερωθεί από τη διοίκηση του Δήμου, όσον αφορά τη λειτουργία των αιθουσών του «Πυθαγόρα». Σε κάποιες αίθουσες νομίζω ότι θα είναι 5 με 7άτομα στις μικρές και στις μεγάλες 12. Σε αυτές τις μικρές αίθουσες μπορούμε να κάνουμε πρόβα με 20 άτομα ενώ στις μεγάλες μπορούμε και με 25. Δεν είναι ο αριθμός των ατόμων, και ενώ εμείς μιλάμε βέβαια για την ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει. Ο χορός δεν είναι μόνο να πάνε άτομα, με την έννοια ότι αυτοί που έρχονται στα διάφορα τμήματα του συλλόγου ανταλλάσσουμε απόψεις, είναι μια κοινωνικότητα. Πολλά θα εξαρτηθούν από το κράτος και τις οδηγίες που θα δοθούν όσον αφορά τη λειτουργία των χορευτικών τμημάτων, των πολιτιστικών συλλόγων, όπου γενικώς υπάρχει αυτή η επαφή. Σε έναν μεγάλο μέρος των χορών πιανόμαστε, έχουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των χορών που χορεύουμε αντικριστά. Έχουμε τρόπους να προφυλάξουμε τους εαυτούς και τους χορευτές μας, οι σύλλογοι. Αρκεί να υπάρχει κατανόηση και να μπορέσουμε και εμείς να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουμε προβλήματα στους συμπολίτες.