Το απόγευμα του Σαββάτου «έπεσε» η αυλαία του 10ου επετειακού πανελλαδικού φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, που τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης «Απόστολος Μαρδύρης». Η τελική απολογιστική εκδήλωση ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με εξαίρετους, όπως είπε ο Δημήτρης Πογαρίδης, ομιλητές.
Ο κ. Πογαρίδης που δημιούργησε και στηρίζει όσο κανείς άλλος το συγκεκριμένο φεστιβάλ, είπε ότι στα 10 χρόνια του το επισκέφθηκαν 26 χιλιάδες μαθητές προερχόμενοι από 100 γυμνάσια και λύκεια της Βόρειας Ελλάδας.
Σε αυτό βρέθηκαν επίσης 80 χιλιάδες φοιτητές και πολίτες ενώ έγιναν ομιλίες για εξήντα οκτώ διαφορετικά θέματα. Στη διάρκεια των δέκα φεστιβάλ παρουσιάστηκαν 286 εργασίες από 25 πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και ΤΕΙ. Κατά τον κ. Πογαρίδη η δύναμη του φεστιβάλ είναι οι εθελοντές του δηλαδή οι φοιτητές. Τόνισε ότι τα δύο επόμενα όπως έχει συνεννοηθεί με τον δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη, θα είναι ένα αφιέρωμα στις έξυπνες πόλεις. Αυτό ουσιαστικά ήταν το θέμα της ομιλίας του Γιώργου Μιχαηλίδη. Ο κ. Μιχαηλίδης εκτός από τις σημαντικές του σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας με αρμοδιότητες αντιδημάρχου.
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης παρουσίασε την έως τώρα εμπειρία του από τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες του δήμου Καβάλας οι οποίες βαθμολογούνται με βαθμό πολύ μέτριο. Το φεστιβάλ είπε ο Γιώργος Μιχαηλίδης μπορεί να βοηθήσει να φτιάξουμε μία έξυπνη πόλη, μία έξυπνη Καβάλα. Εξήγησε ότι η έξυπνη πόλη είναι η ψηφιακή πόλη η οποία συλλέγει πληροφορίες. Στη συνέχεια τις αναλύει, βγάζει συμπεράσματα και βελτιώνει τη λειτουργία όλων των υποδομών.
Ταυτόχρονα τα δεδομένα που συγκεντρώνει τα παρέχει σε αυτόν που τα ζητά και είναι μακριά από την πόλη της Καβάλας. Κι ενώ αυτή η θεωρητική περιγραφή είχε ένα καταρχήν ενδιαφέρον όσοι παρακολούθησαν το υπόλοιπο της εισήγησης του κ. Μιχαηλίδη -η οποία ήταν σύντομη και περιεκτική- μάλλον απογοητεύτηκαν. Ενώ όπως είπε υπάρχει δυνατότητα να αναφερθεί ψηφιακά το οποιοδήποτε πρόβλημα της πόλης από τους πολίτες, το λογισμικό που το διαχειρίζεται δεν είναι σωστό.
Ενώ υπάρχει πλατφόρμα διαβούλευσης, ο κόσμος δεν τη γνωρίζει με αποτέλεσμα να αναφέρεται σε προβλήματα ή να αναφέρει την άποψή του σε άλλες ιστοσελίδες ή στο Facebook. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης με την έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι ο Δήμος Καβάλας διαθέτει και άλλες ψηφιακές εφαρμογές για τις οποίες πληρώνει χρήματα αλλά αυτές δεν χρησιμοποιούνται. Το συνηθέστερο είναι ότι δεν χρησιμοποιούνται επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Κάποιες δεν λειτουργούν καν. Για τον ίδιο λόγο, κατά την άποψη του Γιώργου Μιχαηλίδη, υπάρχει για τα ψηφιακά του Δήμου Καβάλας και έλλειψη οργάνωσης αλλά και έλλειψη εκπαίδευσης.
Την Ημερίδα παρακολούθησαν οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Αντωνιάδης και Κωστής Σιμιτσής, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς, οι επικεφαλής του πρώην ΤΕΙ Δημήτρης Μπαντέκας και Νάσος Μητρόπουλος και λίγοι φοιτητές. Γενικά η τελική ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε μία άδεια από κόσμο αίθουσα, γεγονός που δημιούργησε εύλογη απορία. Εκτός από τον Γιώργο Μιχαηλίδη μίλησαν ο Αλέξανδρος Νικήτας, ο Σπύρος Μουρούτσος, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης και φυσικά ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης.