Στη συνεδρίαση της το μεσημέρι της Τρίτης η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας ενέκρινε ομόφωνα τη συμμετοχή του Δήμου σε ένα καινούργιο πρόγραμμα για την παροχή ψηφιακής βοήθειας και κατάρτισης σε ηλικιωμένα άτομα.
Πρόκειται για την πρώτη φάση, την πιλοτική φάση ενός προγράμματος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θα συμμετάσχουν οι Δήμοι Καβάλας και Φλώρινας. Το πρόγραμμα προβλέπει και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού προκειμένου οι λεγόμενοι «ψηφιακοί βοηθοί» να εκπαιδεύσουν ηλικιωμένα άτομα- άτομα άνω των 65 ετών- σε βασικές ψηφιακές εφαρμογές. Εφαρμογές της καθημερινότητας.
Με τον έως τώρα σχεδιασμό η ψηφιακή εκπαίδευση και κατάρτιση θα γίνεται κυρίως στα ΚΑΠΗ αλλά και μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Θα επιλέγουν οι ενδιαφερόμενοι ηλικιωμένοι, όσοι θέλουν να εκπαιδευτούν στο διαδίκτυο, και θα μάθουν να εξυπηρετούνται ψηφιακά σε σχέση με βασικές λειτουργίες των ιστοσελίδων του κράτους, του Δήμου Καβάλας. Να μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές κτλ.
Χθες ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Μιχαηλίδης δήλωσε για το θέμα:
«Ως Δήμος Καβάλας κάναμε προγραμματική σύμβαση συνεργασίας με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας. Υπάγεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Προκειμένου να τρέξουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Αφορά τη δημιουργία ομάδων ψηφιακής υποστήριξης.
Με στόχο την ψηφιακή ενδυνάμωση των ατόμων τρίτης ηλικίας. Θα προσληφθούν από τον κρατικό φορέα για λογαριασμό του Δήμου Καβάλας 5-6 άτομα που θα λέγονται ψηφιακοί βοηθοί. Άτομα νεαρά που θα έχουν γνώση πληροφορικής. Βασικές γνώσεις. Για 6 μήνες.
Θα βοηθούν άτομα άνω των 65 ετών είτε να ενδυναμώσουν τις ψηφιακές τους γνώσεις, είτε θα βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους να εξυπηρετούνται από το διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν στις υπηρεσίες. Να μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα gov.gr, τις σελίδες των τραπεζών κτλ. Υπολογίζουμε ότι 3 με 4 ψηφιακοί βοηθοί θα είναι στα ΚΑΠΗ.
Άλλοι μέσω του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Για όσα άτομα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον. Θα υπάρχουν και κάποια άτομα σε τηλεφωνικό κέντρο και θα απαντούν στις κλήσεις για συγκεκριμένες ερωτήσεις και πληροφορίες. Θα τους μαθαίνουν τις βασικές εφαρμογές που αφορούν την καθημερινότητα τους.
Ακριβώς το περιεχόμενο του προγράμματος θα οριστεί σε συνεργασία με τον κρατικό φορέα. Πρώτη σκέψη είναι οι υπηρεσίες που παρέχονται από το gov.gr, οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Δήμο και υπηρεσίες γνωστές σε όλους. Όπως η πληρωμή μέσω web banking.
Δεν υπάρχει όριο συμμετεχόντων και οφελούμενων. Η διάδραση θα γίνεται έναν προς έναν. Όποιος π.χ. είναι στα ΚΑΠΗ θα μπορεί να ωφελείται. Είναι πρόγραμμα στόχευση του Υπουργείου αφού σε αρκετά άτομα λείπουν κάποιες ψηφιακές γνώσεις. Όσο γίνεται περισσότερα θα βοηθηθούν με τη δράση αυτή».
(φωτογραφία αρχείου)