Dark Mode Light Mode

Ο Δήμος Καβάλας και η αντοχή του στην κλιματική αλλαγή

Του Δημήτρη Μαρμάνη


Οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες που βιώσαμε φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας, οι πολλές και μεγάλης έκτασης πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους στάχτες και αποκαΐδια και οι πλημμύρες που ακολούθησαν μετά από έντονες βροχοπτώσεις, που ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ολοκλήρωσαν το ζοφερό σκηνικό της κλιματικής αλλαγής με θύματα.

Με παντός είδους καταστροφές σε υποδομές, με τεράστιες ζημίες στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο των αγροτών και οι συνέπειες αυτών θα συνεχίζονται για αρκετό χρόνο μέχρι να (και αν..) επουλωθούν. Πολλές από αυτές τις συνέπειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν το κράτος (Δήμος, Περιφέρεια, κεντρική διοίκηση) λειτουργούσε σωστά με τις αρμόδιες υπηρεσίες συντονισμού, με τον σωστό εξοπλισμό και την σωστή επίβλεψη των έργων, όταν αυτά κατασκευάζονταν.

Άλλες από αυτές τις συνέπειες όμως είναι αποτέλεσμα της υπέρβασης των ορίων αντοχής των έργων που κατασκευάσθηκαν σωστά μεν, αλλά δεν επαρκούν πλέον για τα σημερινά δεδομένα των καιρικών συνθηκών. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουν τώρα οι διοικούντες σε κάθε θέση ευθύνης.

Η κοροϊδία της ανάληψης της «πολιτικής ευθύνης» που ακούμε μετά από κάθε τραγικό γεγονός και τα πολλά « θα» των υποσχέσεων που ακολουθούν, είναι πλέον ξεπερασμένα και μη αποδεκτά απ’ όλους τους πολίτες, γιατί τα περισσότερα από αυτά ξεθωριάζουν στο πέρασμα του χρόνου και ξεχνιούνται μέχρι την επόμενη καταστροφή.

Ο Δήμος Καβάλας, αν και ΔΕΝ δοκιμάσθηκε ιδιαίτερα το φετινό καλοκαίρι, οφείλει να διδαχθεί, από την αποδεδειγμένη ανεπάρκεια άλλων και να προχωρήσει άμεσα σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα θωρακίσουν την πόλη και τους γύρο οικισμούς από παρόμοια φαινόμενα με τις παρακάτω ενέργειες:

  1. Άμεσος καθαρισμός των φρεατίων και των κλειστών αγωγών των ομβρίων από φερτά υλικά και ογκώδη αντικείμενα εντός οικισμών.
  2. Άμεσος καθαρισμός και διεύρυνση ρεμάτων εντός και εκτός οικισμών και των καναλιών με ιδιαίτερη επιμέλεια στα Τενάγη.
  3. Εντοπισμός των προβληματικών θέσεων και διατομών των αγωγών ομβρίων, κατασκευή νέων αγωγών όπου αποδεδειγμένα αυτοί δεν επαρκούν και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων όπου αυτά κριθούν αναγκαία.
  4. Έλεγχος της στατικής επάρκειας και αντοχής των γεφυριών σε πλημμυρικά φαινόμενα, με ενίσχυση και διεύρυνση αυτών όπου κριθεί αναγκαίο.
  5. Άμεσος καθαρισμός όλων των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων εντός των οικισμών στην πόλη και τα χωριά μας, που έγιναν εστίες μόλυνσης και πιθανά σημεία ανάφλεξης, με γρήγορη διαδικασία ενημέρωσης των ιδιοκτητών όπως προβλέπει η νομοθεσία, για τον άμεσο καθαρισμό και την άρση της επικινδυνότητας όπου υπάρχουν κτίσματα. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης ο Δήμος αναλαμβάνει την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών και βεβαιώνει την γενόμενη δαπάνη στους ιδιοκτήτες.

Στα περιαστικά δάση γύρο από την Καβάλα και τους άλλους οικισμούς εκτός από τον συνεχή καθαρισμό θα πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:

  1. Διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών
  2. Δεξαμενές νερού σε κατάλληλες προσβάσιμες θέσεις
  • Διάνοιξη νέων και βελτίωση της βατότητας των υπαρχόντων δασικών δρόμων στους ορεινούς όγκους.
  1. Σταδιακή αντικατάσταση κατά διαστήματα των πεύκων με άλλη λιγότερο εύφλεκτη βλάστηση όπου αυτό είναι δυνατόν σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
  2. Εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων – υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που προσφέρουν ήδη σημαντική υπηρεσία και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό – και προμήθεια σε αυτούς κατάλληλου εξοπλισμού για κατάσβεση της φωτιάς και φύλαξη των περιαστικών δασών.
  3. Παρακολούθηση με σύγχρονης τεχνολογίας μέσα για έγκαιρη αντίδραση σε περίπτωση φωτιάς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική υπηρεσία και την Πολιτική προστασία.

Οι πληγές από την μεγάλη πυρκαγιά του 1985 στην Καβάλα δεν έκλεισαν ακόμη και ας πέρασαν 40 περίπου χρόνια… Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών σε λίγες μέρες θεωρώ αναγκαίο το θέμα αυτό να είναι στη πρώτη γραμμή για τον επόμενο δήμαρχο, αν θέλουμε πραγματικά να διδαχθούμε κάτι από τις πρόσφατες συνέπειες των έντονων κεντρικών φαινομένων σε συνδυασμό με την αμέλεια έως ανεπάρκεια πολλών ανευθυνουπευθύνων  – με λίγες μόνο δυστυχώς φωτεινές εξαιρέσεις.


Ο Δημήτρης Μαρμάνης είναι Αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ», με υποψήφιο δήμαρχο τον Χαράλαμπο Χρυσανίδη.

Προηγούμενο άρθρο

Aλλαγή νοοτροπίας και διαφορετική πολιτική πρόληψης

Επόμενο άρθρο

Διακοπή νερού την Δευτέρα στη ΔΕΠΟΣ