Στις 29 και 30 Οκτωβρίου ο Δήμος Καβάλας ταξίδεψε στο Τάρτου για να συμμετάσχει στην εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο του έργου CURE+ Centers for Urban Resources, Reuse and Remanufacture» (Κέντρα για την Επανάχρηση και Ανακατασκευή Αστικών Αποβλήτων) του προγράμματος European Climate Initiative (EUKI).
O Δήμος Καβάλας υλοποιεί το εν λόγω έργο σε συνεργασία με τον Δήμο της Ρίγας (που ηγείται του προγράμματος), τον Δήμο του Tartu (Εσθονία), το Πανεπιστήμιο του Amsterdam- Εφαρμοσμένων Επιστημών και την Σχολή Μηχανικών και Σχεδιασμού της Elisava στην Βαρκελώνη (Ισπανία).
Το έργο στοχεύει, μέσα από τις δράσεις του, στην καλύτερη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μέσω της επανάχρησης των ωφέλιμων απορριμμάτων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η γνωριμία με δομές και πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στο Τάρτου σχετικά με την διαχείριση ογκωδών αποβλήτων καθώς και με την λειτουργία των κέντρων επανάχρησης υλικών.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συνάντηση εταίρων του έργου, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και οι δράσεις του έργου στις συμμετέχουσες πόλεις.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη περιλάμβανε επίσης μία σειρά από περιηγήσεις σε τοπικές δομές κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζουν επιτυχημένα συστήματα επανάχρησης και ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων. Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα ήταν το Κέντρο Διαχείρισης Αποβλήτων Selli, που διαχειρίζεται απορρίμματα από την πόλη του Τάρτου και τις γύρω περιοχές, διασφαλίζοντας τη χωριστή συλλογή πολλών τύπων υλικών, καθώς και την προώθησή τους για δευτερογενή χρήση.
Το κέντρο επεκτείνει τις δυνατότητές του με τη λειτουργία ξεχωριστού χώρου ανταλλαγής υλικών, όπου οι πολίτες μπορούν να ανταλλάσσουν ογκώδη υλικά και αντικείμενα, προωθώντας έτσι την επανάχρηση και τη βιώσιμη διαχείριση πόρων.
Επιπλέον, το Paranduskelder (Repair Basement) είναι ένας χώρος επισκευών και δημιουργικής μεταποίησης στην καρδιά του Τάρτου, που ιδρύθηκε με στόχο να ενισχύσει την κουλτούρα της επανάχρησης και να προωθήσει την περιβαλλοντική συνείδηση.
Το εργαστήριο αυτό παρέχει στους πολίτες την ευκαιρία να επιδιορθώσουν αντικείμενα αντί να τα απορρίπτουν, προσφέροντας πρόσβαση σε εργαλεία και εξοπλισμό. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανακεφαλαίωση των όσων μας παρουσιάστηκαν και την ανάδειξη των παραδειγμάτων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στην πόλη μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καβάλα στο πλαίσιο του έργου αυτού έχει ήδη δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης & ανταλλαγής ογκωδών (https://bulkyobjects.kavala.gov.gr/) και σε επόμενη φάση θα επιχειρήσει την λειτουργία ενός μικρού εργαστηρίου επιδιόρθωσης και επανάχρησης υλικών.
Πηγή: Δήμος Καβάλας