Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης παρενέβη το πρωί της Πέμπτης στη ραδιοφωνική εκπομπή της Πρωινής, προκειμένου να ενημερώσει για τις ενέργειες που είναι σε εξέλιξη σχετικά με το κτίριο του παλιού δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τον Θόδωρο Μουριάδη η διαπραγμάτευση με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) είναι σε πλήρη εξέλιξη με θετική προοπτική να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες. Ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι αυτή η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει εκτός από την παραλία της Καλαμίτσας, το κτίριο του παλιού δικαστηρίου και το κτίριο της παλιάς Μεραρχίας.
Ειδικότερα στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή ο κ. Μουριάδης είπε:
«Με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) συζητώ εδώ και καιρό. Θα λυθεί και αυτό το θέμα δηλαδή το θέμα με το παλιό δικαστήριο. Στις συζητήσεις μας με την εταιρεία διαφωνούμε μόνο για το κτίριο της παλιάς Μεραρχίας.
Εμείς το διεκδικούμε, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου θέλει να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο ή να προκαλέσει μία τέτοιου είδους επένδυση. Στη διάρκεια των συζητήσεων μας ζήτησε μάλιστα να κατασκευαστεί αλλού και να λειτουργήσει σε ένα νέο κτίριο το 1ο Γυμνάσιο ώστε να αξιοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο και το κτίριο του Γυμνασίου! Αυτό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κτίριο της παλιάς Μεραρχίας. Εμείς με όλα αυτά διαφωνούμε.
Σχετικά με τη χρήση του κτιρίου του παλιού δικαστηρίου σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε στους χώρους του και το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη. Κατά τη γνώμη μου και όπως ήδη ενημέρωσα το δημοτικό συμβούλιο, η διαπραγμάτευση με την εταιρεία του δημοσίου έχει καλή προοπτική και είναι θέμα λίγων μηνών προκειμένου να τελειώσει θετικά για το Δήμο Καβάλας».
Ο κ. Μουριάδης υποστήριξε ότι οι καταλήψεις δεν βοηθούν αφού μεγαλώνουν το πρόβλημα και δεν το λύνουν. Τόνισε ότι ακόμη κι αν ο Δήμος Καβάλας έκανε κατάληψη στο παλιό δικαστήριο, δεν θα μπορούσε σε αυτό να ξοδέψει χρήματα αφού οι δαπάνες δεν θα εγκρίνονταν.
Στο ραδιόφωνο της Πρωινής σχετικά με το κτίριο του παλιού δικαστηρίου ο Γιώργος Παπαφιλίππου -πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ζήτησε να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι τοπικοί φορείς που το διεκδικούν. Ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Παππάς το χαρακτήρισε ως κτίριο εμβληματικό για την πόλη που πρέπει -όπως άφησε να εννοηθεί -να αξιοποιηθεί από το Δήμο Καβάλας και όχι από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.
Δηλώσεις του Παναγιώτη Μαμτσαδέλη
Στο ραδιόφωνο της Πρωινής για το παλιό δικαστήριο μίλησε και ο δικηγόρος και αναπληρωτής γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Νομού Καβάλας κ. Παναγιώτης Μαμτσαδέλης: «Νομίζω ότι οι φωτογραφίες από το εσωτερικό του κτιρίου και είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είναι πραγματικά σοκαριστικές.
Είναι δηλωτικές της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ιστορικό αυτό κτίριο. Δηλωτικές και για το τι συμβαίνει σε κάτι που αφήνεται στην τύχη του. Θεωρώ ότι είναι ντροπή για όλους μας η εικόνα των παλιών δικαστηρίων να είναι αυτή που φαίνεται στις φωτογραφίες. Αυτό δεν δημιουργήθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν δημιουργήθηκε τυχαία. Κάποιοι ευθύνονται.
Ζητούμενο τώρα δεν είναι να αποδώσουμε τις ευθύνες σε όσους διοίκησαν την πόλη ή την χώρα κατά το παρελθόν. Πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει με το κτίριο ώστε να δοθεί εκεί που ανήκει. Σε όλους τους Καβαλιώτες. Βέβαια η συζήτηση αυτή μπορεί και να μην τελειώσει ποτέ.
Αφού κάθε φορέας θα καταθέτει τη δική του πρόταση. Ως Κίνημα Αλλαγής θα αναλάβουμε σύντομα την πρωτοβουλία και θα καταθέσουμε ερώτηση στη Βουλή. Για να διαπιστώσουμε ποιας υπηρεσίας είναι η διαχείριση του παλιού Πρωτοδικείου και αν το Υπερταμείο έχει την αρμοδιότητα εποπτείας της ΕΤΑΔ στο ακίνητο.
Άρα πρέπει να είμαστε σίγουροι που θα απευθυνθούμε. Πρέπει να υπάρχει ομοφωνία και διάθεση συνεργασίας των τοπικών φορέων για να βρεθεί μια άμεση λύση. Θα ζητήσουμε επίσης να γίνει καταγραφή των ζημιών που υπάρχουν στο κτίριο, μια καταγραφή αυτών που πρέπει να γίνουν ώστε να μην έχουμε χειρότερες καταστάσεις.
Κατάρρευση τοίχων, ατυχήματα κτλ».
Σχετικά με την κατάληψη που κάποιοι προτείνουν για το παλιό δικαστήριο ο κ. Μαμτσαδέλης είπε:
«Νομίζω ότι αυτά τα σενάρια δεν έχουν πολύ επαφή με την πραγματικότητα στο 2021 που βρισκόμαστε. Ήταν κάτι πετυχημένο και λειτούργησε αυτό που έγινε στη Μ. Λέσχη. Αλλά ήταν το 1984. Σήμερα δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».
(Στη φωτογραφία η αίθουσα του μεγάλου ακροατηρίου του παλιού δικαστηρίου, όπως ήταν το 2013)