Dark Mode Light Mode

Ο Δήμος Καβάλας θα ζητήσει το κτίριο της π. Μεραρχίας

Το ιστορικό κτίριο της παλιάς Μεραρχίας, απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο, καταρρέει. Τον περασμένο Φλεβάρη αποχώρησε από αυτό το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφέρειας αφού η Πολεοδομία χαρακτήρισε το κτίσμα  επικίνδυνο. Ουδείς ενδιαφέρθηκε για τη συντήρηση του. Το ακίνητο ανήκει στο δημόσιο. Το δε ΚΕΚ της Περιφέρειας υπολειτουργεί σε γραφείο του 4ου ορόφου στο Διοικητήριο.

Από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα διευκρίνισε ότι στη διάρκειά επίσκεψής της στο υπουργείο οικονομικών της ζητήθηκε κατάλογος των δημοσίων κτηρίων που διεκδικεί ο δήμος. Άμεσα στο μυαλό της ήρθε το κτήριο της παλιάς Μεραρχίας τα στατικά προβλήματα του οποίου γνώριζε πολύ καλά. Εξαιτίας των γενικευμένων οικονομικών δυσκολιών, δυστυχώς ανάλογοι χώροι του δημοσίου, που στο παρελθόν ανήκαν σε φορείς όπως οι νομαρχίες και πλέον έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των περιφερειών, ρημάζουν κυριολεκτικά.

Εκτός από την παλιά Μεραρχία, ένα ακόμη κτήριο που ρημάζει είναι και η ωραιότερη καπναποθήκη της πόλης στην περιοχή της πλατείας Μακέδου, που ανήκει στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Τα παλιά αυτά κτήρια που αποτελούν κομμάτι της τοπικής ιστορίας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο την αξιοποίησή τους. Η δήμαρχος υπογράμμισε ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την παλιά Μεραρχία από το υπουργείο οικονομικών, ενώ προέβλεψε ότι για το συγκεκριμένο κτήριο ίσως εκφραστεί ενδιαφέρον ιδιώτη επενδυτή ώστε να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο.

Για το ίδιο θέμα μας μίλησε και ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης, που επισκεπτόμενος το χώρο διαπίστωσε το πόσο πολύ επιδεινώθηκε η άσχημη κατάσταση του κτηρίου. Ασχέτως εάν η παλιά Μεραρχία ανήκει ή όχι στο δήμο, πρόκειται για ένα κτήριο με τη δική του ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία. Ο διάκοσμός του ήταν και παραμένει ασύλληπτης ομορφιάς και τεχνοτροπίας ακόμη και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

«Εάν επιθυμούμε να διασώσουμε την ιστορία της πόλης μας, κομμάτι της οποίας είναι και η αρχιτεκτονική της, προσδίδοντας ταυτόχρονα και προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν, πρέπει να κάνουμε το παν για τη συντήρηση παρόμοιων κτηρίων. Ακόμη και προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη ενάντια στους αμελείς ιδιοκτήτες. Το κράτος δεν μπορεί μόνο να διεκδικεί φόρους αλλά οφείλει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του. Η σωτηρία ανάλογων σημαντικών κτηρίων είναι επιβεβλημένη διότι αποτελούν τη ψυχή της πόλης», σημείωσε ο Θόδωρος Μουριάδης.

Προηγούμενο άρθρο

Δύο κέντρα υγείας αστικού τύπου στο κάτω Νοσοκομείο και στον Άγιο Λουκά

Επόμενο άρθρο

Πίεση στον εργολάβο για τις διαβάσεις που ξέβαψαν