Dark Mode Light Mode

Ο Δήμος Ζαχαριάδης γράφει για την κυβερνητική πολιτική στις συντάξεις

Μπαίνει αυτές τις ημέρες στη βουλή το Ν/διο για την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Ο υπουργός «εργοδοσίας» κ. Χατζηδάκης προσπαθώντας να πείσει για το άκρως αντιλαϊκό Ν/διο που φέρνει στη βουλή, δικαιολογείται ότι «αυτά συμβαίνουν και στην υπόλοιπη Ε.Ε». Δεν αμφιβάλει κανείς γιατί η Ε.Ε. είναι γνωστή ως ένωση κεφαλαίου και πολυεθνικών. Δε μας λέει όμως για τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Π.χ. τι συμβαίνει στις χώρες της Ε.Ε. με την κοιν. ασφάλιση. Βασική αρχή όλων των κρατών οι τρεις πυλώνες ασφάλισης που σηματοδοτεί  την ιδιωτικοποίηση.

Ας αρκεστούμε σε τρία παραδείγματα αναπτυγμένων χωρών (άραγε για ποιους)

Α. Στη Γερμανία το υπ. Οικονομικών πρότεινε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 έτη ως το 2042.  Γερμανικοί ασφαλιστικοί κολοσσοί  αξιώνουν μεγαλύτερη ελευθερία στο τζογάρισμα σε «προϊόντα υψηλότερου επενδυτικού ρίσκου», με εκατομμύρια ασφαλισμένων να κινδυνεύουν να βρεθούν ξεκρέμαστοι .  Εκατομμύρια συντ/χοι μετά από 35-40 χρόνια ασφάλισης δεν εξασφαλίζουν  ούτε  ένα στοιχειώδες βιοτικό επίπεδο, ζώντας στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, με αυξητική τάση. Στα τέλη του 2019 το 17% των συνταξιούχων (3.5 εκ.)είναι φτωχοί ή απειλούνται με φτώχεια. Το 2036 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 21,6%, χωρίς να υπολογίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Το 1992-93(συνθήκη Μάαστριχτ) άρχισαν να ανεβαίνουν τα όρια συνταξ/σης πρώτα στις γυναίκες(βλ. ισότητα).». Η μέση πληρωμή σύνταξης είναι 55Ε  το μήνα.

Β. Στη Σουηδία  η επικουρική βασίζεται στα χρόνια υπηρεσίας και στον ατομικό κουμπαρά. Η σύνταξη αναλογεί στο 45% του τελευταίου μισθού και για τους γεννημένους μετά το «80» κάτω από το 40%.Πάνω από 685.000 συντ/χοι παίρνουν μεικτά 8651 σουηδικές κορόνες (825Ε). Η μέση σύνταξη της γυναίκας είναι 11.842 Σ. κορόνες= 1153Ε και του άνδρα 14819Σ. κορόνες=1444Ε( να κι εδώ η ισότητα στη Σουηδία του αναπτυγμένου κοινωνικού κράτους). Το όριο συνταξιοδότησης είναι 66 έτη με τάση αύξησης στα 67 -69 μέχρι το 2025.

Φυσικά ο κ. Χατζηδάκης δε λέει ψέματα ότι ακολουθεί το μοντέλο της Σουηδίας ή της Ευρώπης, μόνο που τα μοντέλα αυτά είναι μοντέλα του κεφαλαίου , δε μας κάνουν και θα παλέψουμε μέσα από τους αγώνες να μην εφαρμοστούν.

Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο. Άλλωστε έκθεση της Επιτροπής απασχόλησης της Ε.Ε. προβλέπει  παράταση του εργάσιμου βίου και απόσυρση του κράτους από τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ήδη  στις περισσότερες καπιταλιστικές  χώρες της Ε.Ε. , «φημιζόμενες» για την οικονομία τους τα γηροκομεία ιδιωτικοποιήθηκαν.

Γ. Στη Δανία σταθμός για τις αναδιαρθρώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα υπήρξε η δεκαετία του 1990:   α.  Το 1992 ψηφίστηκε η συνθήκη του Μάαστριχτ που έθετε θέμα ιδιωτικοποίησης των ασφ. συστημάτων. Και    β. Μετά τις ανατροπές στις γείτονες Σος/κές χώρες αμβλύνθηκαν οι θετικές επιρροές από τις κατακτήσεις των εργαζομένων σε αυτές και άρχισαν οι ανατροπές στο ασφαλιστικό.

Έκτοτε το ασφαλιστικό σύστημα στη Δανία θεωρείται «πρόβλημα που επιβαρύνει την οικονομία της χώρας. Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, τώρα είναι στα 67 και για το 2070 πάει στα 74,5 έτη.

  • Μειώνεται σταθερά η ευθύνη του κράτους για την κοιν. ασφάλιση
  • Καταργήθηκαν οι πρόωρες συντάξεις για τα βαρέα επαγγέλματα.

Όλη αυτήν την περίοδο οι ιδ, ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν πάρτυ στα κέρδη τους. Μόνο το 2017 είχαν κέρδη 3δις ευρώ, όταν 17.000 συντ/χοι σε σύνολο κατοίκων 5,800 εκ., βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας. Η επίθεση στην κοιν ασφάλιση πάει χέρι- χέρι με αυτή στους μισθούς, στις ΣΣΕ, στην υγεία κλπ.

Και επειδή ακούγεται από την κυβέρνηση ότι το νέο σύστημα δεν θα επηρεάσει, τους παλιούς συντ/χους ο κίνδυνος είναι μεγάλος , αφού οι σημερινές συντάξεις  χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Άρα με την απόσυρση του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση πως θα χρηματοδοτούνται οι σημερινές συντάξεις; Επίσης το χρηματοδοτικό κενό από την αλλαγή θα είναι και μέχρι 78 δις. Αυτό το ποσό σίγουρα θα επιβαρύνει συντ/χους και εργαζόμενους. Είναι η ώρα να βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας και εργαζόμενοι και συντ/χοι όλοι μαζί να βγούμε στους δρόμους του αγώνα όχι μόνο  για να σώσουμε ότι σώζεται, αλλά και να κερδίσουμε τους όρους μιας καλύτερης ζωής.

ΚΑΒΑΛΑ 30/8/21

 

ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ (Γ.Γ. Συνδέσμου Πολιτικών Συντ/χων Ν. Καβάλας)

Προηγούμενο άρθρο

Στοίχημα: “Καυτές” επιλογές από την Αγγλία - τριάδα για ταμείο σε απόδοση 7.15

Επόμενο άρθρο

Παρέμειναν στην κυβέρνηση Παναγιωτόπουλος και Φραγκογιάννης