Dark Mode Light Mode
Νοέμβρης, μήνας εκπτώσεων και αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος (συνέντευξη)
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής σε απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου που τελειώνει μαζί με τον Οκτώβρη
Εκλογές και στους ιδιοκτήτες Ταξί

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής σε απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου που τελειώνει μαζί με τον Οκτώβρη

Ο κ. Κυριάκος Μανδρανής (φωτογραφία) είναι διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας.

Την Κυριακή 31 Οκτώβρη τελειώνει η αντιπυρική περίοδος του 2021. Ο απολογισμός είναι απαραίτητος και είναι θετικός. Υπό την έννοια ότι τα περιστατικά στο Ν. Καβάλας δεν ήταν πολλά. Για αυτό βοήθησαν πολλοί παράγοντες. Η ετοιμότητα της υπηρεσίας, η ευαισθητοποίηση των πολιτών. Ακόμη και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για εργασίες ενώ αυτές δεν έπρεπε να γίνουν.

Η συνέντευξη Μανδρανή

Ερ: Λήγει την Κυριακή η αντιπυρική περίοδος του 2021. Να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό με τη βοήθεια σας το τι έγινε στο Νομό Καβάλας.

Απ: Θα μιλήσω γενικά για το Νομό Καβάλας. Στις υπηρεσίες Καβάλας, Χρυσούπολης, Ελευθερούπολης και στο κλιμάκιο της Θάσου, είχαμε ένα συνολικό αριθμό πυρκαγιών 225 στον αριθμό. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και ψευδείς αναγγελίες που σημαίνει ότι πήγαμε αλλά δεν υπήρχε συμβάν αλλά και πυρκαγιές που εξελίχθηκαν. Από τις οποίες 6 στρέμματα είχαμε σε δάση, 417 στρέμματα σε δασικές εκτάσεις, 153 στρέμματα σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, 142 στρέμματα σε καλάμια δάσους, 31 σε γεωργικές εκτάσεις και 48 στρέμματα σε υπολείμματα καλλιεργειών. Γνωστό είναι ότι η πιο μεγάλη πυρκαγιά που αντιμετωπίσαμε στην περιοχή μας ήταν στους Αντιφιλίππους όπου εκεί κάηκαν περίπου 150 στρέμματα. Εκεί είχαμε και σύλληψη του δράστη ο οποίος προφυλακίστηκε. Αυτά τα στρέμματα που κάηκαν στους Αντιφιλίππους ήταν δασικές εκτάσεις. Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι κατά το μήνα  Αύγουστο ότι το Πυροσβεστικό σώμα σε όλη την Ελλάδα ήταν σε γενική επιφυλακή. Από την περιοχή μας τόσο από το Νομό Καβάλας όσο και από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στάλθηκαν δυνάμεις σε μηχανοκίνητο εξοπλισμό και σε προσωπικό, καθ’ όλη τη διάρκεια των πυρκαγιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής, στην Εύβοια αλλά και στην Πελοπόννησο. Οι υπηρεσίας μας στείλανε βοήθεια σε όλες αυτές τις περιοχές που σας είπα.

Ερ: Οι αριθμοί που μας είπατε είναι μεγάλοι αλλά εμείς σαν πολίτες έχουμε την εντύπωση ότι είχαμε εδώ στο νομό μας, ένα ήσυχο καλοκαίρι από πλευράς πυρκαγιών.

Απ: Σαφέστατα. Κοιτάξτε μίλησα για 225 πυρκαγιές αλλά πάρα πολλές από αυτές ήταν ψευδείς αναγγελίες. Ο κόσμος είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος τα τελευταία χρόνια οπότε με το παραμικρό καλούμαστε για να ελέγξουμε την πιθανότητα κάποιας πυρκαγιάς το οποίο μπορεί ουσιαστικά να είναι κάτι ασήμαντο. Αυτό γίνεται με την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα περιβαλλοντικά και πυρκαγιών.

Ερ: Βάλατε κάποια πρόστιμα σε ιδιώτες οι οποίοι ενώ ήμασταν στην καρδιά του καλοκαιριού, άναψαν κάποια χόρτα στην αυλή του σπιτιού κτλ;

Απ: Εννοείται ότι καθ` όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ενεργοποιήσαμε την 19η πυροσβεστική διάταξη και επιβλήθηκαν σε όλο το Νομό Καβάλας και στο κλιμάκιο της Θάσου αρκετά πρόστιμα τα οποία θεωρώ ότι παίξανε ένα πολύ σημαντικό ρόλο να έχουμε αυτό το πολύ ήσυχο καλοκαίρι. Δεν μπορώ να πω ότι ανησυχήσαμε ιδιαίτερα. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε και τη μεγάλη συνεισφορά που έχουμε των δυο Πετζετέλ. Από φέτος και του ελικοπτέρου.

Ερ: Εθελοντές φέτος στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων;

Απ: Σε όλες τις περιόδους που είχαμε δείκτη επικινδυνότητας από 3 και πάνω η βοήθεια των εθελοντικών ομάδων στις περιπολίες αλλά και στο κατασταλτικό κομμάτι ήταν πάρα πολύ σημαντική όπως και κάθε χρόνο. Θέλω να πω ότι έχουμε μια ένα κλίμα συνεργασίας με τις εθελοντικές ομάδες και με την εποπτεία του κ. Κιβράκη ως προϊστάμενου πολιτικής προστασίας. Είναι ένα κλίμα πολύ καλής συνεργασίας.

Ερ: Για τους εθελοντές είχε ειπωθεί να δημιουργηθεί ένα κλιμάκιο στο Κρυονέρι. Πόσο αφορά αυτό την υπηρεσία σας αυτή ιστορία; Τι βλέπετε θα γίνει αυτό το κλιμάκιο;

Απ: Ο ρόλος της υπηρεσίας μας περισσότερο έχει να κάνει με τον έλεγχο των προαπαιτούμενων ώστε να εγκριθεί το πυροσβεστικό κλιμάκιο. Από εκεί και πέρα το κλιμάκιο απαιτεί τη στελέχωση με κάποιο προσωπικό  το οποίο πρέπει να εκπαιδευτεί. Σαφέστατα ο τοπικός κόσμος στο Κρυονέρι θέλει να βοηθήσει σε αυτό το έργο. Από εκεί και πέρα η διαδικασία προφανώς της εκπαίδευσης και αυτής της διαδικασίας να εγγραφούν ας πούμε στα μητρώα της πολιτικής προστασίας ίσως να τους φαίνεται λίγο δυσκίνητη.

Προηγούμενο άρθρο

Νοέμβρης, μήνας εκπτώσεων και αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος (συνέντευξη)

Επόμενο άρθρο

Εκλογές και στους ιδιοκτήτες Ταξί