Περιήλθε στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας το από 8-5-2024 με αρ. πρωτ. 13873 έγγραφο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας το οποίο αυτολεξεί αναφέρει:
«Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη, αυταρχική και έκνομη συμπεριφορά του διοικητή νοσοκομείου Καβάλας ενάντια σε γιατρό Επιμελητή Αγγειοχειρουργό του Νοσοκομείου. Ο διοικητής την Τετάρτη 1/5/2024, λίγα λεπτά πριν τις 3μμ, κοινοποίησε στον γιατρό «κλήση σε απολογία».
Το «έγκλημα» του γιατρού είναι πως πριν αρκετές εβδομάδες είχε απαντήσει σε ερωτήματα από τοπικά ΜΜΕ και είχε επισημάνει συγκεκριμένες σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στο νοσοκομείο Καβάλας που παρεμποδίζουν την επαρκή αντιμετώπιση των Αγγειοχειρουργικών ασθενών.
Πρόκειται για προφανή και απαράδεκτη επιχείρηση τρομοκράτησης και φίμωσης υγειονομικών που αναφέρουν ελλείψεις οι οποίες τους εμποδίζουν να ασκήσουν το λειτούργημά τους. Απαιτούμε από την διοίκηση της 4ης ΥΠΕ και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παρέμβουν άμεσα ώστε να ανακληθεί η «κλήση σε απολογία» και κάθε ενδεχόμενη πειθαρχική δίωξη του γιατρού.
Προειδοποιούμε πως θα αξιοποιήσουμε κάθε αγωνιστικό και νομικό μέσο για την κάλυψη του συναδέλφου, όπως σε όλες τις περιπτώσεις νοσοκομειακών γιατρών που διώκονται για να φιμωθεί η επισήμανση ελλείψεων και προβλημάτων».
Για την αποκατάσταση της αληθείας και προς αποφυγή εντυπώσεων και παρερμηνειών, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας παραθέτει τα κάτωθι: Ουδεμία επιχείρηση τρομοκράτησης και φίμωσης του ιατρού έλαβε χώρα επειδή δήθεν ερωτηθείς από τοπικά ΜΜΕ επεσήμανε συγκεκριμένες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στο Νοσοκομείο Καβάλας που εμποδίζουν, κατά τον ισχυρισμό του, την επαρκή αντιμετώπιση των αγγειοχειρουργικών ασθενών.
Αρχικά η Διοίκηση του Γ. Ν. Καβάλας σε απάντηση δημοσιευμάτων που της απέδιδαν ευθύνες για τη μη λειτουργία του αγγειογράφου-στεφανιογράφου δυο επιπέδων, προέβη την 19-4-2024 στην κάτωθι έγγραφη και δημόσια ανακοίνωσή της: «Το τελευταίο διάστημα η Διοίκηση του ΓΝ Καβάλας γίνεται αποδέκτης αναφορών από πολίτες και παρακολουθεί δημοσιεύματα αναφορικά με τη μη λειτουργία του ψηφιακού αγγειογράφου-στεφανιογράφου δυο επιπέδων, η οποία αποδίδεται σε λόγους που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Επειδή η διακίνηση δηλώσεων που διαστρεβλώνουν την αλήθεια προφανώς εκπορεύεται από κέντρα που θέλουν να πλήξουν το κύρος της Διοίκησης και των θεσμικών οργάνων, και να αμαυρώσουν την εικόνα του νοσοκομείου γενικότερα, θα πρέπει να καταστεί σαφές στην τοπική κοινωνία, μιας και ήδη το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι συμμετείχαν στην διαδικασία της προμήθειας του συγκεκριμένου μηχανήματος, ότι:
1. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για την λειτουργία του είναι η παρουσία στο νοσοκομείο επεμβατικού καρδιολόγου και ιατρού ειδικότητας ακτινοδιαγνωστικής με πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην επεμβατική ακτινολογία, που το νοσοκομείο μας δεν διαθέτει σύμφωνα με τον ισχύοντα οργανισμό του 2012.
Για την πρόσληψή τους απαιτείται τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου, έγκριση για την προκήρυξη και προκήρυξη των ανωτέρω θέσεων, εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιατρούς για τις θέσεις αυτές, και πρόσληψη αυτών.
Η παρούσα Διοίκηση έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση του οργανισμού. Ωστόσο, ακόμα κι αν τροποποιηθεί ο οργανισμός είναι αμφίβολο αν θα προσελκυστούν οι ιατροί για να στελεχώσουν τις αντίστοιχες θέσεις.
2. Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς ακτινοπροστασίας θα πρέπει στο νοσοκομείο μας να υπηρετούν τουλάχιστον δυο ακτινοφυσικοί, όταν υπηρετεί ένας επί συνόλου τριών οργανικών θέσεων.
3. Απαιτούνται, επιπλέον, τεχνολόγοι, χειριστές, παραϊατρικό προσωπικό και γραμματειακή υποστήριξη, για την λειτουργία του αντίστοιχου τμήματος.
4. Στο νοσοκομείο μας υφίσταται μόνο μια θέση επιμελητή αγγειοχειρουργού – συμβούλου των άλλων τμημάτων του νοσοκομείου και όχι οργανωμένο αγγειοχειρουργικό τμήμα.
5. Ο μοναδικός επιμελητής Β’ Αγγειοχειρουργός – σύμβουλος, καλύπτει με εφημερίες ελάχιστες ημέρες τον μήνα, εξυπηρετώντας ανάγκες του νοσοκομείου και όχι της περιφέρειας.
6. Η Διοίκηση του νοσοκομείου φροντίζει και μεριμνά με επιμέλεια ώστε η προμήθεια υλικών προς το νοσοκομείο να είναι απρόσκοπτη μεν, κάτω από συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και νομιμότητας δε.
Εκ των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι η παρούσα Διοίκηση ουδεμία ευθύνη φέρει για την μη λειτουργία του αγγειογράφου-στεφανιογράφου δυο επιπέδων, και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την δημιουργία των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την λειτουργία του αγγειογράφου-στεφανιογράφου δύο επιπέδων».
Ακολούθως ο εν λόγω Ιατρός Αγγειοχειρουργός υπηρετών στο Νοσοκομείο Καβάλας αυτοβούλως και δίχως στο ως άνω δημοσίευμα να έχει διατυπωθεί ο παραμικρός αρνητικός ή απαξιωτικός προς το πρόσωπό του σχολιασμός ή χαρακτηρισμός, ικανός να πλήξει την επαγγελματική του τιμή και υπόληψη, προέβη σε έγγραφη και δημόσια απάντηση στην οποία μεταξύ άλλων επιχειρημάτων του, διαλαμβάνονται σχολιασμοί που εκφεύγουν του σκοπού τους, που θα έπρεπε να είναι η, μέσω καλόπιστης κριτικής των ιεραρχικά ανωτέρων του, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η αρτιότερη δυνατή περίθαλψη των πολιτών.
Αντ’ αυτού στην έγγραφη απάντησή του ο ιατρός μεταξύ όλων όσων ανέφερε και εντάσσονται στο αναφαίρετο δικαίωμα και καθήκον του περί δημοσιοποίησης τυχόν προβλημάτων και ελλείψεων που δυσχεραίνουν την περίθαλψη του πληθυσμού, παρέθεσε γεγονότα και κρίσεις, οι οποίες: είτε αναληθείς και μάλιστα εν γνώσει της αναλήθειας τους, όπως εν προκειμένω αυτολεξεί παρατίθενται οι ισχυρισμοί του συγκεκριμένου ιατρού ότι δήθεν: α/ «Κατά την πρόσληψή μου, ως Επιμελητής Β’ στο Νοσοκομείο Καβάλας, περί τα τέλη του 2020, δεν υπήρχαν ούτε τα βασικά εργαλεία – μέσα, για να είμαι σε θέση να χειρουργώ και να επιλαμβάνομαι περιστατικών» και β/ «Το εν λόγω αίτημα για πρόσληψη ιδιώτη, έγινε έπειτα από αίτημα πρώτα προς το νοσοκομείο να με συνδράμει με μόνιμο ιατρό -το οποίο ωστόσο λόγω φόρτου εργασίας των υφιστάμενων κλινικών δεν έγινε δεκτό.», είτε εσφαλμένα ερμηνευόμενες (περί δήθεν αδράνειας της διοίκησης για την λειτουργία του ψηφιακού αγγειογράφου-στεφανιογράφου δυο επιπέδων, την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος λόγω υπηρεσίας του, γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους της μη λειτουργίας του ψηφιακού αγγειογράφου, όπως αυτοί παρατέθηκαν με κάθε ειλικρίνεια στην από 19-4-2024 επιστολή της Διοίκησης), είναι ικανές να θίξουν το κύρος του Γ.Ν. Καβάλας ως Δημόσιου φορέα υγείας κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην παροχή υπηρεσιών υψίστης σημασίας για το κοινωνικό σύνολο.
Ο εν λόγω υγειονομικός κλήθηκε σε απολογία επί των συγκεκριμένων αναφορών του και μόνο. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας ούτε αυταρχική, ούτε εμπαθή και έκνομη συμπεριφορά επέδειξε προς τον ιατρό ούτε ασφαλώς επιχείρησε «να τρομοκρατήσει και φιμώσει υγειονομικούς που αναφέρουν ελλείψεις οι οποίες τους εμποδίζουν να ασκήσουν το λειτούργημά τους» όπως αβάσιμα ισχυρίζεται η ΟΕΝΓΕ στο από 8-5- 2024 έγγραφό της.
Η Διοίκηση με αποκλειστικό γνώμονα την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και την διαφύλαξη του κύρους του νοσοκομείου Καβάλας ως Δημόσιου φορέα υγείας, ασκεί κάθε επιβεβλημένη στο πλαίσιο των καθηκόντων της πράξη, εντός των θεμελιωδών αρχών της δημόσιας διοίκησης που διέπουν και νομιμοποιούν την δράση της.
Παρά όμως τα ανωτέρω, χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης το χρονικό σημείο που ο εν λόγω υγειονομικός επέλεξε να προβεί στην έγγραφη και δημόσια τοποθέτησή του σχετικά τόσο με την μη λειτουργία του αγγειογράφου-στεφανιογράφου δυο επιπέδων όσο και με την δημοσιοποίηση των δήθεν «ελλείψεων και προβλημάτων που παρεμποδίζουν την επαρκή αντιμετώπιση των Αγγειοχειρουργικών ασθενών» όπως ατυχώς αναφέρει η ΟΕΝΓΕ στο έγγραφό της.
Το μεν θέμα της μη λειτουργίας του αγγειογράφου-στεφανιογράφου δυο επιπέδων, εξαιτίας του γεγονότος ότι η διαδικασία της προμήθειας του ξεκίνησε χωρίς να υφίστανται στο νοσοκομείο μας οι απαραίτητες ελάχιστες προϋποθέσεις για την λειτουργία του, ήταν δεδομένο και σε γνώση όχι μόνο όλων των προηγούμενων Διοικήσεων αλλά και του ιδίου του ιατρού.
Ωστόσο, η παρούσα Διοίκηση προέβη και θα συνεχίσει να προβαίνει σε όσες ενέργειες είναι απαραίτητες για την δημιουργία των προϋποθέσεων λειτουργίας του αγγειογράφου. Το δε θέμα της δήθεν απόρριψης του αιτήματος του ιατρού για την προμήθεια χειρουργικών υλικών της ειδικότητάς του, εντάσσεται στην προσπάθεια εξορθολογισμού των προμηθειών που καταβάλλει η Διοίκηση, από την στιγμή που διαπιστώθηκε ότι από τις 300 και πλέον επεμβάσεις που εκτέλεσε ο εν λόγω υγειονομικός κατά το τελευταίο έτος, το 95% αφορούσε αποκλειστικά σε ένα και μόνο είδος επέμβασης που διενεργήθηκε υπό τοπική αναισθησία, με την χρήση αναλώσιμου υψηλού κόστους.
Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός, ότι στο νοσοκομείο μας δεν υφίσταται Αγγειοχειρουργικό Τμήμα, όπως ενδεχομένως εσφαλμένα έχει σχηματίσει την εντύπωση η ΟΕΝΓΕ. Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, ότι ο ισχύων οργανισμός του νοσοκομείου μας δεν προβλέπει την λειτουργία οργανωμένου και στελεχωμένου Αγγειοχειρουργικού Τμήματος, παρά μόνον την ύπαρξη μιας και μόνο θέσης επιμελητή Β’ Αγγειοχειρουργικής.
Αυτό που θα ανέμενε κανείς από τον συγκεκριμένο ιατρό, όπως έγινε και με τους επί σειρά ετών προκατόχους του, θα ήταν να επιτελέσει ένα συμβουλευτικό ρόλο σε επίπεδο νοσοκομείου επικουρώντας τις λοιπές ειδικότητες, αφού είναι πασιφανές ότι το να διεκπεραιώσει ολοκληρωμένο κλινικό έργο όντας ο μοναδικός αγγειοχειρουργός, είναι φύσει και θέσει αδύνατο για οποιονδήποτε.
Τουναντίον, ο εν λόγω υγειονομικός, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις στην τοπική κοινωνία και θέτοντας διλήμματα και τελεσίγραφα στη Διοίκηση, απαιτεί, δίχως να προβλέπεται από τον οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου, την συγκρότηση ενός ολόκληρου τμήματος αγγειοχειρουργικής, δυστυχώς σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των λοιπών τμημάτων του νοσοκομείου.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ