Ο πρόεδρος και πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας παραβρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο συλλαλητήριο για τα Πετρέλαια (φωτογραφία).
Ο κ. Λεμονίδης εξήγησε τους λόγους. Όσον αφορά την κίνηση στην αγορά για τα Χριστούγεννα είπε ότι διήρκεσε τρεις μόνο ημέρες. «Με αυτές μείναμε» είπε χαρακτηριστικά. Το δε 2021 λόγω κυρίως της πανδημίας και των μέτρων που εφαρμόστηκαν, το χαρακτηρίζει χειρότερο του 2020!
Η συνέντευξη
Ερ: Γιατί ήταν ο Εμπορικός Σύλλογος στο συλλαλητήριο των εργαζομένων στα Πετρέλαια; Τι είπατε στην ομιλία σας;
Απ: Εμάς ως Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, ως φορέα,μας κάλεσαν στη συγκεκριμένη συγκέντρωση και στο συλλαλητήριο. Παραβρεθήκαμε με σχεδόν όλο το διοικητικό συμβούλιο. Εννοείται ότι δώσαμε το παρών όπως δίνουμε το παρών ως Εμπορικός Σύλλογος της Καβάλας, δεν κρυβόμαστε, σε όλα τα μεγάλη ζητήματα της πόλης μας και της κοινωνίας μας. Στην πόλη μας γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια ότι εκτός από το δημόσιο τομέα και τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν δυο βιομηχανίες. Υπάρχει η ΒΦΛ με όλα αυτά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν τα Πετρέλαια. Όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την ανεργία στην πόλη μας και με θέσεις εργασίας οι οποίες ενδέχεται να χαθούν, εννοείται ότι εμείς είμαστε υπέρ να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας και είμαστε κατά της ανεργίας. Όταν λοιπόν διαφαίνεται ότι μπορούν να χαθούν θέσεις εργασίας, πρέπει να είμαστε εκεί έτσι ώστε να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους. Ενώνουμε τη φωνή μας γιατί εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ της συνεννόησης, της συζήτησης, του μόνιμου διαλόγου και της ένωσης, ποτέ υπέρ του διχασμού. Βλέπετε ότι πάντοτε ο λόγος μου είναι ενωτικός και είναι λόγος ο οποίος αναφέρεται σε γόνιμο διάλογο, όπως είπα και στην ομιλία μου, στην τοποθέτηση μου. Μίλησα για την ανεργία, για τις θέσεις εργασίας και για όλα αυτά που συμβαίνουν. Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν είναι δική μου δουλειά. Όπως τη δική μου επιχείρηση μπορεί να την κρίνει οποιοδήποτε, αν το εμπόρευμα είναι καλό, αν η συμπεριφορά μου είναι καλή ως εργοδότης ή του υπαλλήλου μου απέναντι στο καταναλωτικό κοινό κτλ. Κρινόμαστε καθημερινά, έτσι λοιπόν υπάρχουν οι περιπτώσεις και οι προϋποθέσεις να κριθεί ο οποιοδήποτε σε οποιαδήποτε επιχείρηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγιναν πράγματα τα οποία δεν τιμούν την πόλη μας και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία μας και φυσικά στον εμπορικό κόσμο και στον εμπορικό σύλλογο.
Ερ: Το βασικότερο είναι αυτό που είπατε και στον χαιρετισμό σας, συνεννόηση και διάλογο και όχι στο διχασμό.
Απ: Καταρχάς θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Φτάσαμε σε ένα σημείο να γίνεται η επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στις 6 το πρωί και αυτά είναι πράγματα που δεν τιμούν κανέναν εδώ στην πόλη. Είμαστε μια ήρεμη πόλη. Είμαστε άνθρωποι οι οποίοι ποτέ δεν ερχόμαστε στα άκρα. Νομίζω ότι αυτό σαν Εμπορικός Σύλλογος εμείς το πρεσβεύουμε. Μπορεί να είμαστε διεκδικητικοί σε ότι έχει να κάνει με τα συμφέροντα του Εμπορικού Συλλόγου και των μελών αλλά από εκεί και μετά είμαστε άνθρωποι οι οποίοι έχουμε χαμηλούς τόνους, είμαστε άνθρωποι οι οποίοι θέλουμε να συνεννοούμαστε. Θέλουμε να καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου και αυτό ζητούμε και επιζητούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έτσι λοιπόν ένα εργοστάσιο το οποίο απασχολεί ένα αρκετά μεγάλο αριθμό προσωπικού οι οποίοι όλοι αυτοί τυγχάνει να είναι συμμαθητές μας, φίλοι μας, άνθρωποι οι οποίοι συγκατοικούμε στις ίδιες οικοδομές, γνωριζόμαστε μεταξύ μας, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφήσει τα χρήματα τους στην πόλη της Καβάλας και στην αγορά της Καβάλας, εμείς δεν μπορούμε σε ένα κάλεσμα να τους γυρίσουμε την πλάτη. Από εκεί και μετά δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί οι οποίοι θα βρούμε τη λύση. Τη λύση πρέπει να τη βρουν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Τη δουλειά τους πρέπει να κάνουνε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να βρεθεί η χρυσή τομή ούτως ώστε να υπάρχει και εύρυθμη λειτουργία και εργασιακή ειρήνη .
Ερ: Δεν υπάρχει διάλογος που πρέπει να γίνει και δεν υπάρχει ένας κατάλληλος μεσολαβητής να φέρει τις δυο πλευρές στο τραπέζι όχι για να ξανά μαλώσουν αλλά να τα βρουν.
Απ: Εμείς αυτό πρεσβεύουμε. Από εκεί και μετά ξαναλέω ότι δεν είμαστε εμείς οι κατάλληλοι οι οποίοι θα πούμε τι πρέπει να γίνει. Τα του οίκου τους, τα ξέρουν καλύτερα οι ίδιοι. Το πώς λειτουργεί η επιχείρηση και το πώς πρέπει να λειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον. Αυτή τη στιγμή όμως η κατάσταση ως έχει και με όλα αυτά τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν, πρώτο δεν τιμάει κανέναν κάτοικο της Καβάλας, δεύτερο εμείς ως εμπορικός σύλλογος, εμπορικός κόσμος, υπάρχει συνάρτηση, έχουμε άμεση σχέση με τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται και όλες τους οι απολαβές έρχονται στην πόλη μας. Είμαστε μια αλυσίδα. Όποιοι δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό και μπαίνουμε στη διαδικασία η μια κοινωνική τάξη να δημιουργεί πρόβλημα στην άλλη, τότε σπάει η αλυσίδα και δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα. Εμείς τα τελευταία δέκα χρόνια, την απώλεια εσόδων, το κλείσιμο καταστημάτων το να χάσουμε τις δουλειές μας, το έχουμε βιώσει στο πετσί μας. Οι έμποροι σαν κοινωνική τάξη και τα μαγαζιά, έχουμε πολλαπλά προβλήματα τα τελευταία 10 χρόνια και ιδίως τα 2 τελευταία λόγω της πανδημίας. Δεν υπάρχει επιχείρηση που να μην έχει προβλήματα εν καιρώ πανδημίας. Με σύνεση και αποφασιστικότητα, χωρίς ακραίες καταστάσεις, προσπαθούμε να βρούμε τη λύση, στο πρόβλημα του καταστήματος μας, του εμπορικού συλλόγου, των συναδέλφων μας και των μελών μας. Όλοι μαζί ενωμένοι. Δε γίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει ένα εργοστάσιο στην πόλη μας και να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Δεν είναι δυνατό. Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση, άμεσα να γίνει διάλογος και να βρεθούν οι λύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουνε εύρυθμη λειτουργία και εργασιακή ειρήνη. Αυτή είναι η άποψη του Εμπορικού Συλλόγου και αυτή ήταν και η επιστολή την οποία μαζί με την Ομοσπονδία στείλαμε η οποία βλέπετε ότι επ’ ουδενί δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά, επ’ ουδενί δεν έχει ακραίες εκφράσεις οι οποίες θα διχάζουν αλλά μόνο να ενώνουν.