Dark Mode Light Mode
μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο
Ο εορτασμός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Κοσμά του Δήμου Νέστου
Γυναικολογικές εξετάσεις κι άλλες αποχωρήσεις

Ο εορτασμός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Κοσμά του Δήμου Νέστου

Ag-Kosmas-2016

Του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ή Πατροκοσμά ήταν χθες 24 Αυγούστου, προστάτη Άγιου του χωριού Άγιος Κοσμάς του δήμου Νέστου. Ενός μικρού χωριού που προς τιμήν του Αγίου οι κάτοικοι έχτισαν ένα μικρό ναό στην τοποθεσία Κρύα Βρύση και κάθε χρόνο αυτή την μέρα πανηγυρίζει.

Πολλές ήταν οι προφητείες τις οποίες ο Άγιος Κοσμάς έγραψε κατά την διάρκεια της εξηνταπεντάχρονης ζωής του και επαληθεύτηκαν. Γεννήθηκε το 1714 στο Μέγα Δένδρο Θέρμου (επαρχίας Αποκούρου) της Αιτωλίας και το κατά κόσμο ονοματεπώνυμό του ήταν Κώστας Δημητρίου. Τα πρώτα του γράμματα  τα έμαθε στο Κρυφό Σκολειό του Μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής στη Μάνδρα Θέρμου, στη Λομποτινά Ναυπακτίας και στα Βραγγιανά των Αγράφων, όπου παρέμεινε οκτώ χρόνια και έμαθε άριστα την Ελληνική Γλώσσα, την Λογική, την Αριθμητική και την πρακτική Ιατρική. Το 1743 πηγαίνει στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους (μονή Βατοπεδίου). Εκεί σπούδασε θεολογία, φιλοσοφία και φιλολογία επί 17 χρόνια. Το 1759 γίνετε μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Φιλοθέου και το 1760 εγκαταλείπει τη Μονή και πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου έλαβε άδεια και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Σωφρονίου Β’, για να αρχίσει το ιεραποστολικό του έργο, το οποίο συνέχισε για μια περίπου εικοσαετία.

Ήταν ρήτορας ο οποίος γοήτευε όσους τον άκουγαν. Δημιούργησε πολλά σχολεία, ήταν ο πρώτος εφαρμοστής του συστήματος «Δωρεάν Παιδεία», μεγάλος φεμινιστής και ο πρώτος και ιδανικός εκφραστής του συνθήματος «ισότης – αδελφότης – δικαιοσύνη». Γι’ αυτό και τα πλήθη των χωρικών, που τον άκουαν ευλαβικά στις υπαίθριες ομιλίες του, άρχισαν από πολύ νωρίς να τον λατρεύουν ως άγιο και προστάτη τους. Στις 24 Αυγούστου 1779, όταν ήταν 65 ετών οι Τουρκαλβανοί κρέμασαν τον πατρο-Κοσμά στο Καλικόντασι της Βορείου Ηπείρου, με την κατηγορία ότι ξεσήκωνε τους Έλληνες κατά των Τούρκων για ν’ αποκτήσουν την ελευθερία τους. Το τίμιο λείψανο αφού το γύμνωσαν, οι δήμιοι το έσυραν και το έριξαν στο ποταμό Αψό με μια πέτρα στο λαιμό. Το ιερό λείψανο του Αγίου, επέστρεψε πρόσφατα (2-6-2007), στο ομώνυμο μοναστήρι της γενέτειράς του στην Αιτωλοακαρνανίας, ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Όπως μας ενημέρωσε το μέλος του Δ/Σ του πολιτιστικού συλλόγου του Άγιου Κοσμά Κώστας Ιωαννίδης, για κάποιο λόγο ο Άγιος βρέθηκε στην περιοχή τους κι έτσι ονομάστηκε το χωριό. Την παραμονή της γιορτής του μάλιστα το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν του εορταστικές εκδηλώσεις. Από νωρίς εψάλλει πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία. Στην συνέχεια τα μέλη του συλλόγου προσέφεραν στους συμμετέχοντες νόστιμα χειροποίητα εδέσματα και ακολούθησε ομιλία του διευθυντή Δασών Γιάννη Καπετανγιάννη με θέμα τα «Φυτά στην Χριστιανική λατρεία» (Αμπέλι, ελιά, βασιλικός, δάφνη και άλλα φυτά που χρησιμοποιούνται από τους Χριστιανούς). Τέλος η όμορφη βραδιά έκλισε με γλέντι που προσέφερε ο σύλλογος στα μέλη και στους εθελοντές που βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός.

Η δροσιά κάτω από τον πλάτανο της Κρύας Βρύσης περίσσευε, ενώ μετά από προσπάθειες των μελών του συλλόγου και με την αρωγή του δήμου Νέστου αλλά και της διεύθυνσης Δασών, ο χώρος έχει ηλεκτροδοτηθεί, πράγμα που διευκολύνει πλέον την διεξαγωγή παρόμοιων εκδηλώσεων. Βέβαια στην ομιλία του ο κ. Ιωαννίδης ζήτησε περισσότερη συμπαράσταση από τους φορείς. Παρόντες μεταξύ των άλλων ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, που υποσχέθηκαν κάθε βοήθεια στον σύλλογο.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ορίστηκε το 2009 από την διαρκή σύνοδο της εκκλησίας της Ελλάδας να είναι ο προστάτης του φυσικού περιβάλλοντος, της Δασικής υπηρεσίας και των υπαλλήλων της κι έτσι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την υπηρεσία Δασών και το Δασαρχείο Καβάλας από την εκκλησιαστική επιτροπή και την Εταιρεία Προστασίας και Ανάπτυξης των Στενών του Νέστου.

Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση.

 

Μάκης Λιόλιος

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Επόμενο άρθρο

Γυναικολογικές εξετάσεις κι άλλες αποχωρήσεις