Dark Mode Light Mode

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας απαντά στις δηλώσεις του Νομίατρου

Φωτογραφία αρχείου

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Νομιάτρου στον τοπικό τύπο ότι οι πολίτες του νομού είναι καλό να εμβολιάζονται από τους ιατρούς και όχι από τους φαρμακοποιούς, έχουμε να αναφέρουμε ότι η προτροπή αυτή προς τους πολίτες δεν μπορεί παρά να εναρμονίζεται με το περιεχόμενο και την ουσία των σχετικών διατάξεων του νόμου, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν κριθεί τελεσίδικα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα ο νομοθέτης είναι σαφής και ξεκάθαρος στο θέμα αυτό, δίνοντας το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να εμβολιάζουν όλους τους ενήλικες εναντίον της γρίπης, όπως επίσης τη δυνατότητα να διενεργούν στο φαρμακείο εμβολιασμούς για τους πολίτες άνω των 18, για το σύνολο των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Ενηλίκων.

Υπάρχει μια διάσταση απόψεων ορισμένων ιατρών – και όχι όλων – με την πολιτεία και με το φαρμακευτικό κλάδο, γι’ αυτό το οποίο γίνεται σε όλη την Ευρώπη εδώ και χρόνια, δηλαδή τον εμβολιασμό ενηλίκων από τους φαρμακοποιούς.

Είναι γνωστό ότι η προσφυγή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σχετικά με τη νομιμότητα της διενέργειας αντιγριπικών εμβολιασμών ενηλίκων από τους φαρμακοποιούς απερρίφθη πρόσφατα πανηγυρικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι φαρμακοποιοί εκ του νόμου, όπως και όλοι οι υγειονομικοί, συμμετέχουν στην πρόληψη όλων των παθήσεων και η πρόληψη είναι δικαίωμα όλων των λειτουργών της Υγείας. Άλλωστε σε όλη την Ευρώπη ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται σχεδόν αποκλειστικά από τα φαρμακεία και όχι από τους ιατρούς.

Οι προσωπικές απόψεις του ιατρού κ. Παπαδόπουλου Χρήστου είναι θεμιτές, δεν είναι θεμιτές όμως με την ιδιότητα του νομιάτρου νομού Καβάλας οι οποίες θα πρέπει να εναρμονίζονται με ότι προβλέπουν οι νόμοι της πολιτείας.

Θεωρούμε λοιπόν επιβεβλημένο ο κ. Νομίατρος να συμβάλει συνεργαζόμενος με τους φαρμακοποιούς του νομού Καβάλας στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των κατοίκων του νομού μας που είναι αναγκαιότητα και για αυτή τη χρονιά. Και για την οποία ο ΦΣ Καβάλας θα δώσει τον αγώνα του για την ευαισθητοποίησή όλων των πολιτών του νομού μας.

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

Ρακιτζή Αναστασία Παπαδανιήλ Χαρίκλεια

Προηγούμενο άρθρο

Ζωντανή μετάδοση της συναυλίας μνήμης για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών

Επόμενο άρθρο

Kαβάλα: «Βάπτισμα πυρός» επαγγελματικά για τον 18χρονο φορ, Γρηγόρη Κομλιά