Dark Mode Light Mode

Ο Γιάννης Κανάκης μιλά στην Πρωινή με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση στη Μ. Λέσχη

Ο Γιάννης Κανάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Γνωστός για τις μουσικές σπουδές, γνώσεις και επιτυχίες του. Για τις συνεργασίες του. Για τη συμμετοχή του ως μαέστρος στη χορωδία των ΣυνΩΔΗπόρων. Σήμερα το βράδυ μαζί με το Χρήστο Μπόζαλη παρουσιάζουν ρεσιτάλ στη Μ. Λέσχη. Εκδήλωση στο πλαίσιο του CosmoClassical. Η εκδήλωση ήταν η αφορμή της συζήτησης μαζί του.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως εμπλέκεται στη σημερινή εκδήλωση στο πλαίσιο του CosmoClassical, ο Γιάννης Κανάκης;

Απ: Σήμερα το βράδυ έχουμε μαζί με τον εξαιρετικό αγαπητό συνάδελφο και φίλο Χρήστο Μπόζαλη, ένα ρεσιτάλ μουσικής δωματίου για τσέλο και πιάνο. Ο κ. Ζοπόγλου μας προσκάλεσε να παρουσιάσουμε αυτή τη δουλειά στο πλαίσιο του CosmoClassical.

Ερ: Η Μεγάλη Λέσχη είναι κατάλληλη να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση;

Απ: Είναι απολύτως κατάλληλη για αυτού του είδους τις εκδηλώσεις. Ο χώρος είναι εξαιρετικός και η ακουστική προσφέρεται. Το κοινό είναι σε μια πολύ κοντινή απόσταση και μπορεί να νιώσει πραγματικά πολύ κοντά του τα δρώμενα. Μας χρειαζότανε αυτός ο χώρος.

Ερ: Τι άλλο κάνει ο Γιάννης Κανάκης αυτήν την περίοδο; Ξέρουμε για τα μαθήματα στο Δημοτικό Ωδείο. Ξέρουμε και για τη πετυχημένη χορωδία των ΣυνΩΔΗπόρων.

Απ: Με τους ΣυνΩΔΗπόρους ετοιμάζουμε μια παράσταση η οποία θα γίνει το Καλοκαίρι με μια συνεργασία έκπληξη θα έλεγα. Με το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας όπου επί της σκηνής θα υπάρχει τραγούδι και χορός. Ειδωμένο μέσα από τα μάτια της Δυτικής Ευρωπαϊκής Μουσικής. Θα είναι παραδοσιακό τραγούδι και έχει θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό.

Ερ: Πως πάνε τα πράγματα στο Δημοτικό Ωδείο κ. Κανάκη;

Απ: Προχωράνε τα πράγματα κανονικά. Οι μαθητές μας προοδεύουν, προχωρούν, περνάνε σε ανώτατες σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κερδίζουνε σε διαγωνισμούς. Το επίπεδο των σπουδών είναι εξαιρετικά υψηλό. Τώρα είμαστε σε αναμονή της αλλαγής που θα συμβεί. Γιατί καταργείται το νομικό πρόσωπο. Όπως και σ’ όλη την Ελλάδα τα δημοτικά ωδεία. Αυτή είναι μια καθολική απόφαση. Η εκτίμηση η δική μου βέβαια είναι ότι υπήρχε η δυνατότητα να είμαστε ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου γιατί έχουμε τις προϋποθέσεις. Η όλη προσπάθεια διάσωσης γίνεται για τη Δημωφέλεια η οποία έχει προτεραιότητα. Εάν θα μπορούσαμε να διατηρηθούμε, αυτό θα είχε τα πλεονεκτήματα του. Η εκτίμηση μου είναι ότι αν διαχειριστούνε υπό τις νέες συνθήκες το Δημοτικό Ωδείο (και όλα τα παλιά νομικά πρόσωπα τα οποία θα ενσωματωθούνε στους Δήμους) άνθρωποι με όραμα, ενδεχομένως όλα να πάνε καλά. Θα αντιμετωπίσουμε όμως στην αρχή δυσκολίες.

Ερ: Για το πιάνο ας μιλήσουμε, προσφέρει μια ηρεμία, προσφέρει μια σιγουριά, τι θα λέγατε;

Απ: Γενικότερα με τη μουσική και ειδικότερα με το πιάνο που αφορά εμάς που ασχολούμαστε, η ενασχόληση με ένα όργανο είναι μια καταπληκτική ψυχοθεραπευτική διέξοδος. Οι μαθητές μας εκτός του ότι καλλιεργούν το μυαλό τους και τη ψυχή τους μέσα από τη σπουδή ενός οργάνου, ανεξάρτητα με το αν ασχοληθούν ή όχι επαγγελματικά με τη μουσική στη ζωή τους, θα έχουν πάντα μια εξαιρετική διέξοδο, ψυχοθεραπευτική. Αυτό σας το λέω μετά λόγου γνώσεως γιατί το βίωσα την τελευταία 15ετία και βρήκα καταφύγιο στη μουσική , γιατί με κάλυψε σε κάθε περίπτωση.

Ερ: Η σύμπραξη στην εκδήλωση της Παρασκευής είναι ισορροπημένη για τα δυο μουσικά όργανα;

Απ: Η προσπάθεια που κάνουμε με τον Χρήστο Μπόζαλη είναι να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα εξαιρετικά εύηχο για το κοινό μας, αρκετά εύληπτο. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι είναι ένα απλό πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα θα παρουσιάσουμε τη δεύτερη σονάτα του Μπετόβεν που είναι ένα πολύ σημαντικό κλασσικό έργο. Το υπόλοιπο ρεπερτόριο είναι κυρίως ρομαντικό ρεπερτόριο που περιλαμβάνει έργα Τσαϊκόφσκι, Ραχμάνοφ, Ντέιβιντ Κόπερ που είναι ο κατεξοχήν δεξιοτέχνης συνθέτης για τσέλο, Φωρέ, Σαιν- Σανς, Σέζαρ Κιούι. Επίσης θα υπάρχουν και κάποια έργα έκπληξη. Να πούμε για να ανοίξουμε και την όρεξη στο κοινό, ότι θα παρουσιάσουμε και έργο ενός Καβαλιώτη συνθέτη και συναδέλφου που με πολύ χαρά μας, μας το εμπιστεύτηκε, του Κώστα Χίζαρη. Μη ξεχνάμε ότι το CosmoClassical είναι η μετεξέλιξη του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Ο Παπαϊωάννου είναι Καβαλιώτης συνθέτης και θεωρούμε άρρηκτα συνδεδεμένη τη συμμετοχή Καβαλιωτών μουσικών με το CosmoClassical, έτσι όπως εξελίχθηκε σήμερα.

(Πηγή φωτογραφίας ιστοσελίδα ΣυνΩΔΗπόρων)

Προηγούμενο άρθρο

Καβάλα: Αναίσθητος άνδρας στο πεζοδρόμιο, επανήλθε με ΚΑΡΠΑ και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

Επόμενο άρθρο

Όλες οι δημοτικές υπηρεσίες στο κτίριο πρώην Ε.Ο.Κ.