Ο συμπολίτης δικηγόρος Γιάννης Μούτλιας παραιτήθηκε για λόγους υγείας από δημοτικός σύμβουλος Καβάλας προ μηνών.
Τα προβλήματα εκείνης της περιόδου ξεπεράστηκαν κι οι τοπικές εκλογές είναι κοντά. Τι θα κάνει; Με ποιόν θα είναι υποψήφιος; Δεν απαντά. Περιμένει για να αποφασίσει αργότερα. Εκτιμά μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις, μέσω των οποίων οι αντίπαλοι του νυν δημάρχου θα είναι λιγότεροι. Ο κ. Μούτλιας σχολιάζει τα πάντα. Τις βουλευτικές εκλογές, το μέλλον των κομμάτων και φυσικά τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση.
Η συνέντευξη
Ερ: Πως διαμορφώνονται οι πολιτικές καταστάσεις στην Ελλάδα μετά τις δυο εθνικές εκλογές;
Απ: Αυτή τη στιγμή έχει καταρρεύσει ιδεολογικά και πολιτικά η έννοια της Αριστεράς στην Ελλάδα. Αυτή είχε ενταφιαστεί ιδεολογικά τον Ιούλιο του 2015 όταν μετά το δημοψήφισμα τότε ο Πρωθυπουργός έκανε τη γνωστή κωλοτούμπα. Το Όχι το μετέτρεψε σε Ναι. Για πρώτη φορά η Αριστερά στην Ελλάδα είχε την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου μαζί της, αλλά δεν τόλμησε -και καλώς τελικά δεν τόλμησε- να εφαρμόσει αυτά που είχε υποσχεθεί. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός της θάνατος. Ο πολιτικός θάνατος της Αριστεράς αποτυπώθηκε σε δυο πράξεις, με τις εκλογές στις 21 Μαΐου και στις 25 Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πλήρης επικράτηση των νεοφιλελεύθερων ιδεών στην Ελληνική κοινωνία με την άνετη επικράτηση της Ν.Δ. Το σκηνικό που διαμορφώνεται σήμερα στη χώρα και ενώ τα προηγούμενα χρόνια μέχρι το 2019 από το 1974 και μετά είχαμε δικομματισμό… Σήμερα το σκηνικό διαμορφώνεται διαφορετικά. Έχουμε ένα κυρίαρχο κόμμα που είναι η ΝΔ και κάτι «ψιλά» τα οποία λειτουργούν στο χώρο της αντιπολίτευσης.
Ερ: Έτσι θα συνεχιστεί αυτό το πράγμα;
Απ: Αυτό εξαρτάται κυρίως από τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε μια διαδικασία εξαΰλωσης. Αυτό το 17% θα είναι όνειρο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή τη στιγμή το κόμμα που θα πρέπει να αναπτυχθεί, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ιδεολογικά και πολιτικά ώστε στο μέλλον να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Ν.Δ. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην πορεία του χρόνου. Αν θα γίνει και πότε…
Ερ: Για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μάλλον θέμα ηγεσίας γιατί πολλοί λένε ότι δεν τραβάει ο Ανδρουλάκης, είναι θέμα το πότε θα το συγχωρέσει ο κόσμος για τα πρώτα μνημόνια.
Απ: Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα στην Ελληνική κοινωνία ένα νέο πολιτικό πλαίσιο, νέες προτάσεις, νέες ιδέες. Είναι ένα πρόβλημα που δεν το αντιμετωπίζει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα πρόβλημα που έχουν όλα τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη. Μιλάω για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρώ ότι είναι εκεί το κυρίαρχο πρόβλημα. Αν θα μπορέσει να το ξεπεράσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη τότε θα έχει ελπίδες να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.
Ερ: Οι εκλογές του Μαϊου διαμόρφωσαν το 4-0 στις βουλευτικές έδρες στο Νομό Καβάλας.
Απ: Ήταν η αποτύπωση του αποτελέσματος στο Νομό Καβάλας. Και στο Νομό Καβάλας η Ν.Δ. είχε ποσοστά μεγαλύτερα απ` αυτά του μέσου όρου που είχε πανελλαδικά. Επίσης της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της σημαντικής ανόδου του ΠΑΣΟΚ. Έχει ξαναϋπάρξει το 4-0 στο Νομό Καβάλας. Συμπτωματικά και τις τρεις φορές από τη ΝΔ. το 1974-1977, το 2012-2015 και σήμερα. Αυτό προφανώς αυξάνει την ευθύνη των τεσσάρων κυβερνητικών εκλεγμένων βουλευτών, στο να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους και να μπορέσουν να συμβάλουν δημιουργικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Νομός Καβάλας. Ταυτόχρονα ανεβάζει και τις ευθύνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να αναδιοργανωθούν, να ανασυνταχθούν ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν κοινοβουλευτική έδρα στο νομό μας.
Ερ: Θέλετε να πείτε κάτι για τη μη υπουργοποίηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου; Ήταν μια έκπληξη.
Απ: Προφανώς και ήταν έκπληξη. Για μένα ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο Νίκος είχε μια εξαιρετική θητεία στο Υπουργείο Άμυνας. Βέβαια θα πρέπει να ξέρουμε ότι και στη κοινοβουλευτική δημοκρατία υπάρχουν υποχρεωτικά διαλείμματα, όσον αφορά την παρουσία πολιτικών προσώπων στην Κυβέρνηση. Δεν είναι κάτι το οποίο έγινε για πρώτη φορά. Στο παρελθόν και όταν το ΠΑΣΟΚ είχε κυβερνήσεις και ήταν παντοδύναμο, στελέχη όπως ο Γιώργος Γεννηματάς για ένα χρονικό διάστημα ήταν εκτός κυβέρνησης.
Ερ: Έχουμε πάρα πολλούς υποψήφιους Δημάρχους στην Καβάλα, αυτό πως το βλέπετε;
Απ: Δίνω μια διπλή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο. Ο πρώτος λόγος είναι η ανεπάρκεια που έχει δείξει ο νυν Δήμαρχος Καβάλας κ. Μουριάδης όσον αφορά την παραγωγικότητα και το έργο που έχει να επιδείξει στους πολίτες της Καβάλας. Ταυτόχρονα και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος, το γεγονός έχει αναζωπυρώσει τις φιλοδοξίες ατόμων οι οποίοι θέλουν να τον αντικαταστήσουν στη δημαρχία. Πιστεύοντας ότι έχουν καλύτερο πρόγραμμα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την παρουσία του στο Δημαρχιακό θώκο. Γεγονός είναι ότι αυτή η πληθώρα υποψηφίων, αυτός ο κατακερματισμός που υφίσταται απέναντι στον κ. Μουριάδη , στην τελική ευνοεί την υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου.
Ερ: Αυτό το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα. Μας λένε οι υπόλοιποι ότι όποιος πάει δεύτερος με τον Μουριάδη τη δεύτερη Κυριακή, θα μαζέψει όλους τους υπόλοιπους και θα τον κερδίσει. Αυτό είναι το σενάριο των άλλων.
Απ: Είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Αλλά οι δεύτερες εκλογές είναι πάντα άλλες εκλογές. Το είδαμε το 2019 όταν ήταν με διαφορά πρώτη η κ. Τσανάκα και παρόλα ταύτα εκλέχθηκε με πανηγυρικό τρόπο στις δεύτερες εκλογές ο κ. Μουριάδης. Είναι άλλες οι εκλογές τη δεύτερη Κυριακή και θα παίξει ρόλο το πώς θα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα εκείνο το χρονικό διάστημα στην Καβάλα. Να μη γελιόμαστε, εξαιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και των δυο συνεχόμενων βουλευτικών αναμετρήσεων, κλίμα ακόμη στην πόλη για τις δημοτικές δεν υπάρχει.
Ερ: Ακούγεστε παντού ότι μέχρι και με τον Τοψίδη θα είστε υποψήφιος στις Περιφερειακές αλλά και στις Δημοτικές. Τι θα κάνετε;
Απ: Παραιτήθηκα για λόγους υγείας από δημοτικός σύμβουλος το Δεκέμβριο και αυτό το χρονικό διάστημα είχα επαφές με υποψήφιους Δημάρχους και υποψήφιους Περιφερειάρχες. Στην πολιτική με τα κοινά ασχολούμαι εδώ και χρόνια. Έχω αυτό το ενδιαφέρον. Υπάρχουν προτάσεις αλλά δεν έχω καταλήξει ακόμη. Θέλω πρώτα να τσεκάρω τα θέματα της υγείας. Αν θα ήθελα να πω κάτι είναι ότι προφανώς ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αυτός που με αγγίζει περισσότερο. Είναι πιο άμεση η επαφή με τον κόσμο και έχεις τη δυνατότητα όταν είσαι στη δημοτική αρχή και είσαι ικανός, οργανωμένος, μεθοδικός να λύνεις προβλήματα των πολιτών και προβλήματα που απασχολούν την πόλη. Είμαι όμως στη λογική ότι αυτός ο κατακερματισμός ο οποίος υφίσταται από τις πολλές υποψηφιότητες κόντρα στον κ. Μουριάδη είναι κάτι που δεν διευκολύνει την εκλογική νίκη. Είναι σαφές ότι δεν μιλάω με τον κ. Μουριάδη. Θεωρώ ότι ο κ. Μουριάδης είναι από τους πιο αποτυχημένους Δημάρχους που είχε η πόλη μας. Μετά από 4,5 χρόνια στη θέση αυτή, δεν έχει να επιδείξει τίποτα στους Καβαλιώτες. Δε βλέπουν οι Καβαλιώτες κάποιο σοβαρό έργο που έχει πραγματοποιήσει. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στις υποψηφιότητες μέσα στον επόμενο μήνα.