Ο Γιώργος Χριστοδουλίδης μετείχε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ως μέλος της διοίκησης της ΠΕΔ ΑΜΘ. Την ζει και την υπηρετεί την αυτοδιοίκηση στο Δήμο Παγγαίου. Μέλος της αντιπολίτευσης. Ξεκάθαρα υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων και όχι της συζήτησης για το πώς θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές. Ζητά το κράτος, η Κυβέρνηση να στηρίξει πραγματικά τους Δήμους της χώρας.
Η συνέντευξη
Ερ: Ήταν μια εμπειρία και για σας το συνέδριο της Ρόδου; Το συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Απ: Ήταν ένα ενδιαφέρον συνέδριο και οργανωτικά αλλά και επί της ουσίας. Στα θέματα και ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα βαθμολογούσα το συνέδριο με πολύ ψηλό βαθμό. Ήταν ένα συνέδριο υψηλών προσδοκιών από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από την άλλη πλευρά κατά την άποψη μου, χαμηλής ανταπόκρισης από την κεντρική διοίκηση. Τα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους, ήταν ξεκάθαρο στο συνέδριο ότι είναι οριζόντια και έχουν ωριμάσει σε όλους τους αυτοδιοικητικούς. Τα ανέδειξαν όλοι με το πιο εύλογο και γλαφυρό τρόπο. Δεν θεωρώ, με κάποιες εξαιρέσεις ίσως από την πλευρά του κ. Λιβάνιου, ότι οι υπόλοιποι στην κεντρική διοίκηση και στα υπουργεία ότι έχουν την πραγματική πρόθεση να δώσουν κάποιες λύσεις και να κάνουν αποκέντρωση.
Ερ: Το θέμα είναι τα λεφτά, από εκεί ξεκινάνε όλα. Οι Δήμοι θέλουν περισσότερα λεφτά.
Απ: Είναι σίγουρα και το θέμα το οικονομικό αλλά είναι και το θεσμικό. Το τι αρμοδιότητες έχουνε οι Δήμοι. Δεν είναι μόνο το θέμα των χρημάτων. Στο θέμα των χρημάτων από τα 8 δις που ήταν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (χρήματα που μοιράζονταν σε όλους τους Δήμους), αυτή τη στιγμή είμαστε στο 1,5 δις. ευρώ. Μετά τη μνημόνια δεν έχουν επανέλθει τα νούμερα, οι χρηματοδοτήσεις στα προηγούμενα επίπεδα. Πέρα απ` αυτό συνεχίζουν εφόσον μεταφέρουν νέες αρμοδιότητες, να μη δίνουν επιπλέον πόρους από άλλες πηγές. Το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία, στα καταλύματα, το οποίο τώρα λέγεται «τέλος ανθεκτικότητας -κλιματική κρίση». Είναι ένας πόρος θεσμοθετημένος για την τοπική αυτοδιοίκηση ο οποίος δεν έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα! Οι Δήμοι δεν έλαβαν από αυτό το τέλος ούτε ένα ευρώ. Αυτά τα λεφτά συγκεντρώνονται, πληρώνονται στο κράτος και κρατούνται από αυτό για να καλύπτουν άλλες δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης. Ο Δήμαρχος Κω έκανε μια αναγωγή του τέλους ανθεκτικότητας που αναλογούσε στο νησί και που ήταν 45 εκατομμύρια ευρώ! Από αυτά ο Δήμος Κω, δεν εισπράττει τίποτα. Δεν εισέπραξε τίποτα. Αν έπαιρνε ο Δήμος Κω ή ο κάθε Δήμος που έχει ανάλογα έσοδα όχι το 100% αλλά έστω το 1/3 των συγκεκριμένων χρημάτων , σκεφτείτε πόσα προβλήματα θα έλυνε στην καθημερινότητα του. Οι θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα. Οι αλλαγές στις ΔΕΥΑ, η Πολιτική Προστασία που μεταφέρθηκε στους Δήμους, τα οικονομικά των Δήμων… Όλα αυτά είναι θέματα ψηλά στην ατζέντα απ` όλους. Τα αδέσποτα ζώα είναι πρόβλημα σε όλους τους Δήμους το οποίο δεν αντιμετωπίζεται. Επίσης οι Δήμοι αδειάζουν από προσωπικό και δεν μπορούν να προσλάβουν νέα άτομα. Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο σε επίπεδο τομών. Πρέπει να γίνει αλλαγή, πρέπει να γίνει μεταρρύθμιση. Δεν βλέπω αυτή η κυβέρνηση να έχει την πραγματική πρόθεση να κάνει μεταρρύθμιση. Ξεχωρίζω τον κ. Λιβάνιο ο οποίος είναι ένας ευφυής άνθρωπος και δίνει λύσεις. Όλες οι παρατάξεις έχουν μια καλή επικοινωνία μαζί του και τον εμπιστεύονται σε κατευθύνσεις και ζητήματα. Δυστυχώς δεν φτάνει ένας άνθρωπος να δώσει λύση.
Ερ: Γίνονται αυτά τα πράγματα που είπε ο κ. Λιβάνιος; Για εκλογές μιας Κυριακής στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Απ: Δεν θέλω να κάνω σχόλια για την εκλογική διαδικασία. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο το πώς θα γίνουν οι εκλογές το 2028. Ο πολίτης ενδιαφέρεται για το πώς θα μαζευτεί ο σκύλος από τη γειτονιά , πως θα κλείσει μια τρύπα, πως θα μαζευτούν σωστά τα απορρίμματα. Δεν τον ενδιαφέρει τον κόσμο το πώς θα γίνουν οι εκλογές. Ήρθε ο κ. Λιβάνιος την πρώτη μέρα του συνεδρίου και έβαλε μια διαφορετική ατζέντα και όλα τα ΜΜΕ «παίζουν» αυτό το θέμα. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα μας. Θα το δούμε και αυτό που μπορεί να είναι μια θεσμική αλλαγή προς το καλύτερο αλλά είναι και τα άλλα ζητήματα τα θεσμικά, τα οργανωτικά , τα οικονομικά που πρέπει να βρεθούν λύσεις.