Πλέον στη Νέα Αριστερά. Ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης αποχώρησε προ μηνών από το ΣΥΡΙΖΑ, εντάχθηκε στη Νέα Αριστερά και προσπαθεί μαζί της.
Διατυπώνει τις απόψεις και εκτιμήσεις του. Εμπιστεύεται τον κόσμο της Αριστεράς κι αναφέρεται σε ανασυνθέσεις στην Αριστερά που ίσως το επόμενο διάστημα δημιουργήσουν κάτι καινούργιο. Κάτι που μπορεί να μοιάζει σε αυτό που έγινε στη Γαλλία.
Η συνέντευξη
Ερ: Γενικά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών ήταν ένα μικρό σοκ για την Αριστερά και όλα τα κόμματα αυτής. Μετά τις Ευρωεκλογές τη βλέπουμε λίγο «μαζεμένη». Αυτό το διαπιστώνουμε και σε τοπικό επίπεδο.
Απ: Παρά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, δεν θέλω να πιστεύω και να πω ότι υπάρχει μια γενικευμένη απάθεια από τον κόσμο. Αρκετός κόσμος και κινητοποιείται και αγωνίζεται στους τομείς και στις κατηγορίες που λειτουργεί και ζει. Η σημερινή κατάσταση αφορά τα προβλήματα από τους φουσκωμένους λογαριασμούς στο ρεύμα, τον γενικευμένο πληθωρισμό για τον οποίο η κυβέρνηση δε βρίσκει απαντήσεις και πολλά άλλα. Υπάρχει μια κοινή κατεύθυνση από την κυβέρνηση, αυτό το γενικευμένο πλαίσιο που δημιουργείται ώστε να μην έχει προσδοκίες ο κόσμος και να συνεχίζει να είναι γονατισμένος… Η Αριστερά και η πληθυντική Αριστερά πρέπει να το σταματήσει. Η Αριστερά είναι κάτι πιο ευρύ από το κόμματα που προσδιορίζονται ως Αριστερά. Το συγκεκριμένο παράδειγμα της Γαλλίας είναι κάτι που πρέπει να φωτίσει αρκετούς. Τις ηγεσίες αρκετών κομμάτων. Αυτή τη στιγμή όσον αφορά την αντιπολίτευση από τα Αριστερά στη Ν.Δ. είναι ξεκάθαρο σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ικανός να παίξει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα με τα προβλήματα του τα εσωτερικά, δεν είναι σε αυτή την κατάσταση. Νομίζω το ΚΚΕ δεν θέλει κιόλας να παίξει αυτό το ρόλο.
Ερ: Πως θα περιγράφατε τη Νέα Αριστερά μετά τις Ευρωεκλογές;
Απ: Σε μια πρώτη προεκλογική παρουσία λίγων μηνών δυστυχώς δεν καταφέραμε να περάσουμε τα μηνύματα μας που θέλαμε να γίνουν κατανοητά και διακριτά από τον κόσμο. Το αποτέλεσμα που λάβαμε ήταν μια ήττα γιατί μας έλειπαν περίπου 20 χιλιάδες ψήφοι για μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Παρόλα αυτά νομίζω ότι μέσα σε 6 μήνες έγινε μια πρώτη παρουσία. Ο ρόλος πλέον όχι μόνο της Νέας Αριστεράς που ως φορέας που θα κάνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το ιδρυτικό της συνέδριο, αλλά του ευρύτερου κόσμου της Αριστεράς είναι να βρούμε αυτά τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές δυσκολίες που περνάει η ελληνική κοινωνία.
Ερ: Δε φαίνεται το παράδειγμα της Γαλλίας να έχει ωριμάσει για να επαναληφθεί στην Ελλάδα. Πολύ δύσκολο το βλέπουμε είτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είτε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Απ: Συμφωνώ. Σε επίπεδο ηγεσιών είναι αδύνατο αυτό να συμβεί. Νομίζω ότι ο κόσμος της Αριστεράς, είτε προσδιορίζεται σοσιαλιστής, είτε κομμουνιστής, είτε προοδευτικός, το θέλει αυτό. Όλοι το θέλουν αυτό. Όλοι θέλουν μια λύση που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τη σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. Και δεν είναι απαραίτητο να είναι η συγκεκριμένη λύση της Γαλλίας. Έχουμε δει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα αυτές τις μέρες στη Μεγάλη Βρετανία, που μπορεί να φτάσει ο κόσμος. Εννοώ από άποψη βίας της Ακροδεξιάς… Ο κόσμος οργανώνεται σε πολλά θέματα. Νομίζω είτε στην Αγγλία, είτε στην Ελλάδα, είτε σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης η Αριστερά παρόλο που δεν έχει τον πρωταρχικό ρόλο σε κυβερνητικό επίπεδο, οφείλει να παίξει αυτό το ρόλο της ασπίδας των δικαιωμάτων για όλο τον κόσμο διότι αυτό που βλέπουμε στην Αγγλία τις τελευταίες ημέρες δεν αξίζει στην Ευρώπη του 2024. Είναι αδιανόητο να βλέπουμε τέτοιες εικόνες. Ο κόσμος στη χώρα μας γνωρίζει την κατάσταση. Δεν βλέπει τη λύση από τα σημερινά πολιτικά κόμματα και νομίζω ότι όλο αυτό μπορεί να δημιουργήσει ανασυνθέσεις στο χώρο της Αριστεράς. Ενδεχομένως στους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να ανοίξει μια νέα συζήτηση που μπορεί να δημιουργήσει διάφορες άλλες συνθήκες.